Όπως είπε ο ίδιος: “Ο αντικειμενικός τρόπος για να καταγράφονται οι θάνατοι από τον COVID, είναι όταν οποιοσδήποτε ασθενής, σε οποιοδήποτε περιβάλλον, βρέθηκε θετικός στη νόσο Covid -19 κατά τον μοριακό έλεγχο και πέθανε. Στην περίπτωση αυτή καταγράφεται ως αιτία θανάτου η νόσος Covid -10. Στην Ευρώπη, ο επίσημος ορισμός του ECDC & WHO για τα κρούσματα είναι πως οποιοσδήποτε με εργαστηριακή επιβεβαίωση της παρουσίας του ιου ότι θεωρείται περίπτωση της νόσου. Έχεις θετική PCR? Είσαι κρούσμα. Στην τελευταία εκτίμηση κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου υιοθετούνται οι οδηγίες του ΠΟΥ σχετικά με την ταξινόμηση των θανάτων με συγκεκριμένα κριτήρια τις οποίες έχει πλήρως υιοθετήσει η χώρα μας”.
Έτσι κρίνουν ότι κάποιος πέθανε ή όχι από κορονοϊό
Ο ειδικός Λοιμωξιολόγος τόνισε ότι οποιοσδήποτε θάνατος με θετική PCR δεν θα πρέπει να αποδίδεται σε άλλη αιτία χωρίς ξεκάθαρη απόδειξη. Δηλαδή, αν κάποιος αναρρώσει από τον ιό, έχει αρνητικό τεστ και αρκετό καιρό μετά πεθάνει από κάτι άλλο, δεν θεωρείται κρούσμα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO).
Όπως εξήγησε ο Σ.Τσιόδρας, αυτό είναι και το επιστημονικά ορθό γιατί ο θάνατος είναι πολύ-παραγοντικό φαινόμενο και δεν μπορεί να υπάρχει κάποιος συντελεστής που να εξηγεί τόσο συνέβαλε ο ιός, τόσο η υπόλοιπη κατάσταση του οργανισμού. Φυσικά , ένας ιός μπορεί να συνεισφέρει σε άλλοτε άλλο βαθμό στην επέλευση του. Και δε μπορούμε να διακρίνουμε αν ο ιός συνετέλεσε 1%, 10%, 50%, 90% ή 99%.
“Αν είχαμε το ελεύθερο να κρίνουμε κατά το δοκούν αν είναι ή δεν είναι "από" COVID-19 ο θάνατος, τότε θα δεν εκτιμούσαμε σωστά τους θανάτους και θα προσπαθούσαμε να δώσουμε μια καλύτερη εικόνα για την χώρα μας η οποία δεν είναι αλήθινή και έτσι δεν θα τηρούσαμε και τις Ευρωπαϊκές οδηγίες. Αυτό δεν αφορά την Ελλάδα δεν υπήρξε υποεκτίμηση του φαινομένου, αφορά όμως τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες, όπου μέσω του δικτύου επιτήρησης EuroMOMO παρατηρούμε μεγάλες αυξήσεις των θανάτων, πολύ υψηλότερες των καταγεγραμμένων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θανάτων από τον νέο ιό. Μεγάλο μέρος των αυξήσεων αυτών αποδίδονται στον COVID, παρότι δεν έχουν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά” είπε.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι ευρωπαϊκές χώρες ακολουθούν την παραπάνω πρακτική στα στοιχεία που ανακοινώνουν, και δεν υπεισέρχονται στο αν συνέβαλε λίγο ή πολύ ο COVID στην έλευση του θανάτου.
Ο Σ.Τσιόδρας ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας δεν κάνει κάτι κόντρα τους κανόνες τις ΕΕ. “Δε πρόκειται για κάποια επινόηση δικιά μου –αν ήταν ποτέ δυνατόν—εμείς η επιστημονική κοινότητα της χώρας – οι επιστήμονες και επιδημιολόγοι τους ΕΟΔΥ ακολουθούμε τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, και την επιστημονική πρακτική η οποία είναι η αντικειμενικότερη διαθέσιμη και φυσικά όχι για να εξυπηρετηθεί η οποιαδήποτε σκοπιμότητα” είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι αυτή την τακτική ακολουθούν οι περισσότερες προηγμένες χώρες.
Η εικόνα των θυμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα
Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που πέθαναν είχαν την τυπική εικόνα πνευμονίας και /ή αναπνευστικής ανεπάρκειας χαρακτηριστική των σοβαρών περιπτώσεων της νόσου τόνισε ο καθηγητής.
Επιπρόσθετα, τα τελευταία δεδομένα που αφορούν το επιδημιολογικό μας δίκτυο θανάτων το EUROMOM εξακολουθούν να μην δείχνουν αύξηση πέραν του αναμενόμενου όπως αυτή που παρατηρήθηκε σε άλλες χώρες.