Ειδικά για τις δυσλειτουργίες που ανέκυψαν στο ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κακοκαιρία ανέδειξε πόσο ανεύθυνη ήταν η επιλογή να μετατραπεί το Παίδων Πεντέλης, ένα τριτοβάθμιο νοσοκομείο, σε mega-εμβολιαστικό κέντρο και να αναστείλει την εφημεριακή του λειτουργία, υποβαθμίζοντας δραματικά τη δημόσια παιδιατρική περίθαλψη στο Λεκανοπέδιο.
Σχετικά με την γενική αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, ο βουλευτής χαρακτήρισε «χαοτική» τη διαχείριση της και έκανε λόγο για «επιχειρησιακή πανωλεθρία» της κυβέρνησης. Τόνισε ότι πολλά θα μπορούσαν να έχουν γίνει νωρίτερα και πιο συντονισμένα (κλείσιμο Αττικής οδού, εμπλοκή του Στρατού για τον απεγκλωβισμό των οδηγών, αναστολή λειτουργίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα κλπ).
Δήλωσε ότι προφανώς κανείς δεν επιχαίρει για την πλήρη παράλυση του κρατικού μηχανισμού, αλλά ότι η κοινωνία ενοχλείται από τη κοροϊδία («είμαστε πανέτοιμοι»), την προσπάθεια κυβερνητικών στελεχών να υποβαθμιστούν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και, κυρίως, από τη μετάθεση ευθυνών στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται, δήλωσε ο κ. Ξανθός, είναι ειλικρίνεια, σεβασμός στον πολίτη, ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από την κυβέρνηση, αξιολόγηση της διαχείρισης και -επειδή η κλιματική κρίση θα συνεχίσει να μας απειλεί- ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και της Πολιτικής Προστασίας.
Δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ταλαιπωρία, οργή και αγανάκτηση των πολιτών και τα τραγικά ανεύθυνα αντανακλαστικά του «Επιτελικού Κράτους», έχουν πλήξει -πιθανότατα με μη αναστρέψιμο τρόπο - την διαχειριστική ικανότητα και αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Γεγονός που, κατά τον κ. Ξανθό, θα έχει πολιτικές επιπτώσεις και θα ενισχύσει το αίτημα της αλλαγής πορείας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.