Ειδικότερα, ο κ. Ξανθός θεωρεί ότι όχι μόνο δεν πρόκειται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ΕΣΥ και των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά «θα ενισχύσει τους επιχειρηματίες υγείας και θα επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών».
Προσθέτει ότι η κυβέρνηση απαξιώνει τις δομές του ΕΣΥ και στη συνέχεια επικαλείται τις ελλείψεις τους και τα προβλήματα τους για να δώσει ευκαιρίες στην ιδιωτική αγορά.
«Αντί για ενισχυμένα κίνητρα στελέχωσης των δημόσιων δομών με οικογενειακούς γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας, το Υπουργείο Υγείας δίνει κίνητρα για να τις εγκαταλείψουν οι γιατροί και να συμβάλλονται ως ιδιώτες με το ΕΣΥ. Αυτό δεν είναι μεταρρύθμιση αλλά διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Που θα δημιουργήσει εμπόδια πρόσβασης στις αναγκαίες υπηρεσίες, θα αυξήσει την ιδιωτική δαπάνη και τις ανισότητες στην υγεία και θα ευνοήσει μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της διάγνωσης και της προνοσοκομειακής φροντίδας» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Ξανθός εκφράζει την αντίθεση με το νομοσχέδιο διότι σύμφωνα με αυτό:
- καταργείται η εκπροσώπηση των κοινωνικών φορέων και των εργαζομένων στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ
- ιδιωτικοποιείται ο ελεγκτικός μηχανισμός του
- προδιαγράφονται περικοπές κατοχυρωμένων δικαιωμάτων (πχ για την περίθαλψη ασθενών στο εξωτερικό).
«Ο συνδυασμός νεοφιλελευθερισμού και επιρροής συμφερόντων που χαρακτηρίζει και αυτό το κυβερνητικό νομοσχέδιο, βλάπτει σοβαρά την ΠΦΥ και τη Δημόσια Υγεία. Και δεν διασφαλίζει ούτε τη συναίνεση των φίλα προσκείμενων στην κυβέρνηση κοινωνικών εταίρων. Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε την πολιτική βούληση ούτε το πολιτικό «κεφάλαιο» για να κάνει οτιδήποτε θετικό για το σύστημα υγείας και την κοινωνία. Μια νέα προοδευτική πλειοψηφία που θα υλοποιήσει το βασικό δίδαγμα της πανδημίας, δηλαδή την ενδυνάμωση του ΕΣΥ, της ΠΦΥ και των υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας, είναι πιο αναγκαία από ποτέ» καταλήγει στη δήλωση του. .