Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η πίεση στο Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αυξάνεται χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις σταθεροποίησης. Ο αριθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας επιταχύνθηκε σε ποσοστό 20% ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών αυξήθηκε δραματικά σε περισσότερες από 500 ανά ημέρα.
Σε αυτή τη φάση το επίκεντρο της μετάδοσης φαίνεται στις άτυπες κοινωνικές συγκεντρώσεις στις οποίες δε χρησιμοποιείται η μάσκα. «Η πιθανότητα να έρθουμε σε επαφή με φορέα του ιού σε αρκετές της περιοχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυξήθηκε η πίεση στο στο Σύστημα Υγείας τόσο στην Αττική όσο και στη Θεσσαλονίκη
Στην Αττική η επιδημία συνέχισε να αυξάνεται αν και σε βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν σταθεροποίηση αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα λιγότερα τεστ λόγω του τριημέρου. Εκτιμήσεις δείχνουν μία επιβάρυνση της τάξεως του 15% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα και μία ελαφριά υποχώρηση του Rt, το οποίο παραμένει λίγο πάνω από το 1.
Στη Θεσσαλονίκη, τα ενεργά κρούσματα δείχνουν σημεία σταθεροποίησης. Οι νέες διαγνώσεις έδειξαν μείωση αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψιν τα λιγότερα τεστ λόγω του τριημέρου. Επιπλέον, η πίεση στις νοσηλευτικές μονάδες αυξήθηκε σημαντικά και αναμένεται να αυξηθεί την επόμενη εβδομάδα.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι εκτιμήσεις δε δείχνουν σενάρια αποσυμπίεσης του Συστήματος Υγείας τουλάχιστον για τις επόμενες 2 εβδομάδες. Το ηλικιακό προφίλ παραμένει σταθερό με τους 40-65 να οδηγούν την επιδημία και να ακολουθούν οι 18-69
Συνολικά, η επιδημία στην Ελλάδα παρουσιάζει μία μικρή μείωση στον εκτιμώμενο αριθμό κρουσμάτων ενώ η πίεση στο Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να έχει αυξητική τάση με τον αριθμό των ανθρώπων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής να έχει επίσης ανοδικές τάσεις.