Προβληματισμό για τις επιπτώσεις του υπό συζήτηση σχεδίου νόμου στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εκφράζει ο Ευάγγελος Φραγκούλης, μέλος της Ομάδας Πρωτοβουλίας για την Ανασυγκρότηση της ΠΦΥ και της Οικογενειακής Ιατρικής.
Με ανάρτηση του στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τη δημόσια υγεία, ο τ. Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής κάνει λόγο για πολλά ερωτήματα «που γέννησε η ανάγνωση του πολυαναμενόμενου σχεδίου νόμου».
Ο κ. Φραγκούλης επισημαίνει ότι «σε όλο το Σ/Ν δεν αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη οικογενειακός γιατρός και η ΠΦΥ αναφέρεται άλλες 2 φορές πέρα της αναφοράς της στο πρώτο άρθρο». Παρότι, όπως θυμίζει, ο Πρωθυπουργός σε δημόσια δήλωση του στις 4/2, χαιρετίζοντας το νομοσχέδιο για το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης που εισερχόταν σε δημόσια διαβούλευση έκανε ειδική μνεία στον κομβικό ρόλο του Οικογενειακού Γιατρού στο Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης.
Αντιθέτως, το κέντρο βάρους στο νομοσχέδιο φαίνεται να μετακινείται προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Γίνονται αναρίθμητες αναφορές στους ΟΤΑ και στις εθελοντικές ΜΚΟ», σημειώνει ο τ. Γ.Γ. της Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής.
Μάλιστα, ο κ. Φραγκούλης κρίνει πως δεν ήταν τυχαία η δήλωση του Πρόεδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ, Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλης, στις 7/2 σύμφωνα με την οποία «τα ΚΕΠ Υγείας αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση με προσυμπτωματικό έλεγχο και διατήρηση της ποιότητας ζωής των δημοτών».
«Φαίνεται πως το Σ/Ν αποτελεί όχημα προς τον ακρωτηριασμό βασικών λειτουργιών από την ΠΦΥ και τον οικογενειακό γιατρό και μεταφορά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε εθελοντικές ΜΚΟ με παράλληλη μεταφορά πόρων σε αυτές», σημειώνει ο κ. Φραγκούλης.
Όπως εξηγεί ο Γενικός Ιατρός, «μια τέτοια πρακτική αποδυναμώνει το ρόλο του οικογενειακού γιατρού, της ΠΦΥ εν γένει, προάγει τον κατακερματισμό των δράσεων, με ορατό τον κίνδυνο των επαναλήψεων τους». Δια αυτό και διερωτάται ποιος είναι πλέον ο προσανατολισμός του συστήματος υγείας μας.
«Θα ακολουθήσουμε τις συστάσεις του ΠΟΥ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλων των τεχνοκρατών της υγείας; Το θεσμό του οικογενειακού γιατρού τον επιθυμούμε; Την ισχυροποίηση της ΠΦΥ Αν ναι, το ΣΝ χρήζει επανεξέτασης με προτεραιοποίηση της διασύνδεσης, λειτουργικής και οργανωτικής της ΠΦΥ με τη Δημόσια Υγεία», αναφέρει.