Τα προβλήματα που ταλανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία εξέθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ, παρουσιάζοντας τις ελλείψεις σε 14 νοσοκομεία και Κέντρα Υγεία της Αττικής.
Στο σύνολό τους οι γιατροί ζητούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίησή των επικουρικών γιατρών, αλλά και άμεσες προκηρύξεις θέσεων. Παράλληλα, θεωρούν απαραίτητη την λειτουργία του νοσοκομείου Αγία Βαρβάρα, εκφράζοντας την άποψη ότι θα μπορέσει να συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναμονών και ράντζων στα νοσοκομεία και παράλληλα ζητούν να μη μεταφερθεί το Παιδοψυχιατρικό τμήμα του τζαμιού στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα. Μάλιστα, καταγγέλλουν πως τα ράντζα «κρύβονται» με τη μεταφορά ασθενών σε όποια κλινική έχει διαθέσιμες κλίνες.
Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη, πάγια θέση των νοσοκομειακών γιατρών είναι η αύξηση της χρηματοδότησης για όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη επανεξέτασης του μισθολογίου των νοσοκομειακών γιατρών από την αρχή, ειδικά μετά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τις αναπροσαρμογές των μισθών.
Η κα Παγώνη τόνισε πως είναι απαραίτητη η μονιμοποίησή του επικουρικού προσωπικού, αλλά κι η πρόσληψη μόνιμων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών εργαζομένων, επιταχύνοντας τις διαδικασίες προκηρύξεων και προσλήψεων.
Όπως δήλωσε ο Ταμίας, Κ. Λιβαδάς χρειάζονται τουλάχιστον 5 χιλιάδες γιατροί και συνολικά 30 χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. «Αυτή δεν είναι περίθαλψη είναι πολεμική ιατρική», ανέφερε με νόημα.
Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της εκπαίδευσης των νέων γιατρών, καθώς τα δυόμιση χρόνια της πανδημίας περιορίστηκαν στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid, ενώ μειώθηκαν δραστικά και τα τακτικά χειρουργεία.
Για την κυρία Παγώνη, ζητούμενο αποτελεί και οι πληρωμές των γιατρών, καθώς υπάρχουν χρήματα που θα έπρεπε να είχαν λάβει και δεν τους έχουν καταβληθεί, με βασικότερο το ποσό των 250 ευρώ για την κάλυψη έκτακτων αναγκών. «Τα 250 ευρώ δεν τα έλαβαν οι επικουρικοί γιατροί παρότι δούλεψαν κανονικά», συμπλήρωσε η Όλγα Κοσμοπούλου, μέλος του ΔΣ.
Οι ελλείψεις που αναδεικνύουν οι ιατροί των νοσοκομείων (5μελείς)
- Παίδων Αγ. Σοφία: ζητούν προσλήψεις προσωπικού σε Νευροχειρουργικό (όπου λόγω υποστελέχωσης συνεφημερεύει με το Αγλαΐα Κυριακού), Τμήμα Ανοσολογίας, Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας, Αναισθησιολογικό, Μικροβιολογικό, Παιδιατρίκό, Νευρολογικό, Ακτινολογικό, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής και Βιοπαθολόγους. Επίσης ζητάνε νοσηλευτικό προσωπικό, βιολόγους και τεχνολόγος (τελευταία ενημέρωση 9.2.2023).
- Παμμακάριστος: Ζητούν 3 Παθολόγους, Ακτινολόγους. Επίσης, στελέχωση του Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού (τελευταία ενημέρωση 24.1.2023).
- Σισμανόγλειο: Άμεση πρόσληψη 2 Θωρακοχειρουργών (έχει μείνει μόνο ένας), 6 Παθολόγων, 5 Χειρουργών και Πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 18.1.2023).
- Γεννηματάς: Ζητούν Παθολόγους και άμεσες προσλήψεις από λίστες άλλων νοσοκομείων (τελευταία ενημέρωση 20.1.2023)
- Μεταξά: Ζητούν την πρόσληψη 8 Ακτινολόγων (ώστε να είναι πάλι 14 όπως παλαιότερα) και φαρμακοποιών (τελευταία ενημέρωση 10.1.2023).
- ΨΝΑ: Ζητούν προσλήψεις προσωπικού και 24ωρη κάλυψη των ειδικοτήτων πρώτης γραμμής (τελευταία ενημέρωση 9.1.2023).
- Αττικόν: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Σοβαρό πρόβλημα με τα ράντζα (τελευταία ενημέρωση 10.2.2023).
- ΓΟΝΚ: Ζητούν πρόσληψη πνευμονολόγων (τελευταία ενημέρωση 7.2.2023).
- Άγιος Σάββας: Ζητούν προσλήψεις τεχνολόγων ακτινολόγων (τελευταία ενημέρωση 5.1.2023).
- Κ.Υ. Μαρκοπούλου: Ζητούν προσλήψεις 2 Γενικών Ιατρών, Παιδιάτρων και 3 Εργαστηριακών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
- Κ.Υ. Λαυρίου: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
- Κ.Υ. Καπανδριτίου: Ζητούν προσλήψεις 4 Γενικών Γιατρών, 1 Καρδιολόγου, 1 Πνευμονολόγου και Οφθαλμίατρους (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
- Κ.Υ. Σπάτων: Ζητούν προσλήψεις 6 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
- Κ.Υ. Νέας Μάκρης: Ζητούν προσλήψεις 3 μόνιμων γιατρών (τελευταία ενημέρωση 3.2.2023).
Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, υποβάθμιση
Καθημερινές είναι οι καταγγελίες για υποστελεχωμένα νοσοκομεία και τα προβλήματα που συνεπάγονται οι ελλείψεις προσωπικού, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα της ΕΙΝΑΠ, Μαρία Αγρογιάννη, η οποία ανέδειξε και τις αναμονές για χειρουργεία.
Η κα Αγρογιάννη υποστήριξε πως νόμος για το νέο ΕΣΥ οδηγεί ουσιαστικά σε περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση, με αύξηση των πληρωμών από ασθενείς.
«Στο νοσοκομείο της Νίκαιας όπου εργάζομαι έχουμε τραυματίες από τροχαία που αναγκάζονται να στέκονται όρθιοι στην αναμονή, ενώ πρέπει να είναι ξαπλωμένοι και ακίνητοι», ανέφερε.
Η Γ.Γ. της ΕΙΝΑΠ αναφέρθηκε στο τρίπτυχο «υποχρηματοδότηση- υποστελέχωση- υποβάθμιση», ενώ σε ό,τι αφορά τα ράντζα υποστήριξε ότι επιλέγεται να χρηματοδοτούνται ιδιωτικά νοσοκομεία για λίγα κρεβάτια, «αντί να χρηματοδοτούνται γενναία τα δημόσια νοσοκομεία».
Η κα Κοσμοπούλου αναφέρθηκε στο θέμα των κενών σε ιατρικό προσωπικό, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως στην κλινική που εργάζεται στο Νοσοκομείο της Νίκαιας, εργάζονται 5 ειδικοί γιατροί, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 10 και αυτοί οι 5 είναι άνω των 55 ετών.
Σε ό,τι αφορά τα ράντζα, τόνισε πως θα έπρεπε να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες στην Αττική. «Θα μπορούσε να λυθεί το θέμα των ράντζων αν άνοιγαν το Αγ. Βαρβάρα στη Δ. Αττική, η Παμμακάριστος και στο Αμ. Φλέμινγκ», ανέφερε.
«Από τις 20 χειρουργικές θέσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, λειτουργούν περίπου οι μισές», τόνισε ο Φ. Καλοκάθης, μέλος της ΕΙΝΑΠ, γιατρός στο Αττικόν.
«Μας έχουν κλέψει περίπου το 50% του μισθού από το 2009 και μας δίνουν πίσω ένα 10%, που έχει ήδη εξαλειφθεί από τον πληθωρισμό», ανέφερε ο κ. Λιβαδάς, ενώ οι αυξήσεις δεν έχουν καν εφαρμοστεί ακόμα.
Κατά τον κ. Λιβαδά δεν έχει προκηρυχθεί θέση εδώ και 3,5 χρόνια. Όπως υποστήριξε δε, όποτε προκηρύχθηκαν θέσεις οι γιατροί ανταποκρίνονταν, ακόμη και «με αυτούς τους μισθούς, τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, που μόνο η Βουλγαρία και η Ρουμανία ήταν χαμηλότερα, αλλά και η Ρουμανία τους αύξησε σημαντικά».
«Δεν πάει άλλο η κατάσταση στα νοσοκομεία», ξεκαθάρισε η Γ. Φίλιππα από το Γεννηματάς και προειδοποίησε πως «κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς».
«Δεν είναι όλα καλά στα νοσοκομεία, παρότι λέει η κυβέρνηση», τόνισε.