Κοινή εκτίμηση όλων των ανθρώπων του νοσοκομείου είναι ότι το «Αλεξάνδρα» έχει επιβαρυνθεί με δυσανάλογα μεγάλο όγκο περιστατικών COVID (40% των παθολογικών κλινών έχουν δεσμευτεί για νοσηλεία ασθενών με SARS-CoV-2) και μάλιστα χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση με ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να έχει αποδιοργανωθεί η τακτική δραστηριότητα του νοσοκομείου (λειτουργικό blackout) και να έχει υποβαθμιστεί πολύ η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η μόνιμη παρουσία ράντζων και ασθενών σε φορεία στους διαδρόμους του νοσοκομείου, είναι εικόνα αναξιοπρέπειας και επισφαλούς φροντίδας.
Το αίτημα των επιστημονικών και συνδικαλιστικών οργάνων του νοσοκομείου είναι η παρέμβαση της 1ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας για την άμεση ενίσχυσή του με υγειονομικό προσωπικό (εκτιμάται ότι χρειάζονται περίπου 50-60 νοσηλευτές-τεχνολόγοιεργαστηρίων-λοιποί επαγγελματίες υγείας-τραυματιοφορείς κλπ, καθώς και 10 γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων), για να αποσυμπιεστεί το νοσοκομείο, να αποκατασταθεί η στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία των βασικών κλινικών του και να βελτιωθούν οι απαράδεκτες συνθήκες νοσηλείας των ασθενών.
Ο Α. Ξανθός τόνισε την ανάγκη γενναίας επένδυσης στο ΕΣΥ και στο ανθρώπινο δυναμικό του, παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το νέο Δημόσιο Σύστημα Υγείας στη μετά-covid εποχή και δεσμεύτηκε να αναδείξει τα ειδικά προβλήματα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.