«Έχουμε δει τον ιό να εξελίσσεται, να μεταλλάσσεται…άρα γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες παραλλαγές, περισσότερες ανησυχητικές, παραλλαγές, άρα δεν είμαστε στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Σουαμινάθαν σε δημοσιογράφους στη Νότια Αφρική όπου επισκέπτεται μονάδες παραγωγής εμβολίων μαζί με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μετέδωσε το Reuters.
Η Όμικρον και η Δέλτα «χτυπάει» εξίσου βαριά τους ανεμβολίαστους
Tην ίδια ώρα μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο εμβολιασμός προσφέρει σημαντική προστασία έναντι της νόσου Όμικρον για σοβαρή νόσο και εισαγωγή στο νοσοκομείο. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον όπως έδειξε αυτή η μελέτη είναι ότι για τους ανεμβολίαστους ηλικίας άνω των 65 ετών, αλλά και για τους ανεμβολίαστους άνω των 40 ετων αλλά με υποκείμενα νοσήματα, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου, είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα από το αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή Δέλτα, όπως εξήγησε η καθηγήτρια παιδιατρική και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Πέμπτης 10/2.
Για αυτόν τον πληθυσμό λοιπόν, η Όμικρον σίγουρα δεν αποτελεί μια απλή ίωση. Η Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε και σε μια ακόμα μελέτη σχετικά με την επαναμόλυνση από τον κορονοϊό και τόνισε χαρακτητιστικά ότι τα δεδομένα από αυτές τις δύο μελέτες, καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα: Για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, η παραλλαγή Όμικρον δεν θα είναι ένα απλό κρυολόγημα και προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό δεν προστατεύει. Η εικόνα στα παιδιά σχολικής ηλικίας, παραμένει σταθερή, τόσο από πλευράς νέων κρουσμάτων όσο και αναφορικά με τις νοσηλείες τους.
Μικρή αύξηση των κρουσμάτων στα άτομα άνω των 55 ετών
Ακόμα, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η προηγούμενη μόλυνση από κορονοϊό δεν προσφέρει προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την μετάλλαξη Όμικρον. «Δεδομένα από νέα μελέτη που εξέτασε την αντισωματική απάντηση μετά από νόσο, επιβεβαίωσε αυτό που βλέπουμε και στην κοινότητα τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Δηλαδή, ότι η προηγούμενη νόσηση από κορονοϊό, δεν προσφέρει σχεδόν καμία προστασία έναντι της επαναμόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον» είπε συγκεκριμένα η καθηγήτρια παιδιατρικής και λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου αναφερόμενη σε νέα μελέτη από την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας της Πέμπης 10/2.
Σε κάθε περίπτωση, η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 34 έτη με το ⅓ των κρουσμάτων να αφορά σε παιδιά μικρότερα των 17 ετών. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες, σταθερά και κάθε εβδομάδα βλέπουμε μια μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στα άτομα ηλικίας άνω των 55 ετών.
Η θετικότητα παρέμεινε σταθερή σε υψηλά επίπεδα και έτσι ο μέσος όρος θετικότητας για τις τελευταίες 7 μέρες είναι στο 5, 9 στους εργαστηριακούς ελέγχους, στο 11,4 στις μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες του ΕΟΔΥ (στοχευμένες), ενώ η θετικότητα των self test είναι στο 1,4%. Συνολικά το ποσοστό θετικότητας της Επικράτειας από όλους τους εργαστηριακούς ελέγχους που γίνονται είναι στο 2,4% όμως η θετικότητα πάνω από το 4% καταγράφεται στην Κρήτη, σε κάποιες περιοχές της Αθήνας, στη Βοιωτία, στην Εύβοια, στη Θράκη καθώς και σε αρκετά νησιά.