Ολοκληρώθηκε η φάση κατάθεσης προσφορών για τα 10 εκ. self-tests και ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση ενδιαφέροντος κατέθεσαν φακέλους οι κάτωθι 30 εταιρείες: Naturalis, Petroil, Μίγκος, Δίγκας, ENNOVATIVE, Bioplus, Dermis, ΦΑΓΚΡΟΝ, ΑΝΤΙΣΕΛ, Helix, Biospeedia, Ramma Dental, Medhealth, Hygiene ONE, GMK Medical, Ξενοφών Γερμανός, Swiss Med, Medella, Asklipios Medical Group, URF Pharmaceutical, BIOSNA, Roche, QEFII, Πήγασος, MEEPMENT, BIOPROM, MARVIFARM, Anats, MedTrust και Anachem.
Η διαδικασία βρίσκεται στην φάση της Τεχνικής Αξιολόγησης των προφερόμενων τεστ από Επιτροπή που αποτελείται από τρεις καθηγητές από τρία διαφορετικά πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις επόμενες ώρες, έτσι ώστε αύριο να αποσταλεί ο φάκελος του διαγωνισμού στο Ελεγκτικό Συνέδριο για την διενέργεια προσυμβατικού ελέγχου.
Κοντοζαμάνης για self test: Για ποια άτομα θα είναι υποχρεωτικά και πόσα δικαιούμαστε
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στη χρήση των self test που θα αρχίσουν να διατίθενται από αρχές Απρίλη και θα είναι υποχρωετικά για μαθητές και δασκάλους.
Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από τη χορήγηση self test από τα φαρμακεία. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για 1 τέτοιο τεστ ανά εβδομάδα για τους επόμενους 2 μήνες. Το αυτοδιαγνωστικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα. Όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα για να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου.
Στις πρώτες μέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα μέχρι 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μα ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με 2ο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα
Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα σχολεία, στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, στην εστία, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υποχρεωτική θα είναι η χρήση self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τις λοιπές δραστηριότητες δε θα είναι αναγκαστική η χρήση.
Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Τέλος, όλα τα δικαιωμάτα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ για κάθε πολίτη (π.χ. άδεια από το σχολείο, άδεια από εργασία).