Τα τελευταία 12 χρόνια, ο αριθμός των βρεφών ηλικίας κάτω των έξι μηνών που θηλάζουν αποκλειστικά έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% παγκοσμίως, αναφέρει ανακοίνωση του ΠΟΥ και της UNICEF. "Αυτό σημαίνει ότι το 48% των βρεφών παγκοσμίως επωφελείται πλέον από αυτό το υγιές ξεκίνημα στη ζωή. Με άλλα λόγια, η ζωή εκατοντάδων χιλιάδες μωρών έχει σωθεί χάρη στο μητρικό θηλασμό", σημειώνουν οι φορείς, με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού.
Ωστόσο, όπως σημειώνουν, αν και αυτό το σημαντικό άλμα φέρνει πιο κοντά την επίτευξη του στόχου του ΠΟΥ για αύξηση του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού σε τουλάχιστον 50% έως το 2025, υπάρχουν επίμονες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
Τα οφέλη του θηλασμού
"Όταν οι μητέρες λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να θηλάσουν τα μωρά τους, όλοι επωφελούνται. Η βελτίωση των ποσοστών θηλασμού θα μπορούσε να σώσει πάνω από 820.000 ζωές παιδιών κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία", αναφέρουν και προσθέτουν:
"Κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου της πρώιμης ανάπτυξης και εξέλιξης, τα αντισώματα στο μητρικό γάλα προστατεύουν τα μωρά από ασθένειες και θάνατο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όταν ο θηλασμός εγγυάται μια ασφαλή, θρεπτική και προσβάσιμη πηγή τροφής για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Ο μητρικός θηλασμός μειώνει το φορτίο των παιδικών ασθενειών και τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου και μη μεταδοτικών ασθενειών για τις μητέρες".
Αυτή η Παγκόσμια Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού, με θέμα "Κλείνοντας το χάσμα", η UNICEF και ο ΠΟΥ τονίζουν την ανάγκη βελτίωσης της υποστήριξης του μητρικού θηλασμού ως κρίσιμη δράση για τη μείωση των ανισοτήτων στην υγεία και την προστασία των δικαιωμάτων των μητέρων και των βρεφών να επιβιώσουν και να ευημερήσουν.
Πρόσβαση σε υπηρεσίες και συλλογή δεδομένων
Υπολογίζεται ότι 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - δηλαδή πάνω από το μισό πληθυσμό του πλανήτη - δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας, οπότε πολλές γυναίκες δεν λαμβάνουν την υποστήριξη που χρειάζονται για να θηλάσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μωρά τους. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση σε εκπαιδευμένες, με ενσυναίσθηση και σεβασμό συμβουλές υγείας και καθοδήγηση καθ' όλη τη διάρκεια της διαδρομής της γυναίκας κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
"Η αξιόπιστη συλλογή δεδομένων είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και τη διασφάλιση ότι οι μητέρες και οι οικογένειες λαμβάνουν έγκαιρη και αποτελεσματική υποστήριξη στο θηλασμό. Επί του παρόντος, μόνο οι μισές από όλες τις χώρες συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τα ποσοστά θηλασμού. Για να υποστηριχθεί η πρόοδος, πρέπει επίσης να υπάρχουν δεδομένα σχετικά με τις δράσεις πολιτικής που καθιστούν δυνατό το θηλασμό, όπως οι πολιτικές απασχόλησης φιλικές προς την οικογένεια, η ρύθμιση της εμπορίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος και οι επενδύσεις στο θηλασμό. Η βελτίωση των συστημάτων παρακολούθησης θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των πολιτικών και των προγραμμάτων για το θηλασμό, στην ενημέρωση για τη λήψη καλύτερων αποφάσεων και στη διασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης των συστημάτων υποστήριξης", αναφέρει η ανακοίνωση.
Όπως τονίζουν οι δύο οργανισμοί, "όταν ο θηλασμός προστατεύεται και υποστηρίζεται, οι γυναίκες έχουν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να θηλάσουν τα βρέφη τους. Πρόκειται για μια κοινή ευθύνη. Οι οικογένειες, οι κοινότητες, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και άλλοι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων διαδραματίζουν όλοι κεντρικό ρόλο". Οι δράση τους θα πρέπει να στοχεύει σε:
- αύξηση των επενδύσεω σε προγράμματα και πολιτικές που προστατεύουν και υποστηρίζουν τον μητρικό θηλασμό μέσω ειδικών εθνικών προϋπολογισμών,
- εφαρμογή και παρακολούθηση πολιτικών φιλικών προς την οικογένεια στο χώρο εργασίας, όπως η άδεια μητρότητας με αποδοχές, τα διαλείμματα θηλασμού και η πρόσβαση σε οικονομικά προσιτή και καλής ποιότητας παιδική φροντίδα,
- διασφάλιση ότι οι μητέρες που βρίσκονται σε κίνδυνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης ή σε υποεκπροσωπούμενες κοινότητες, λαμβάνουν προστασία και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού σύμφωνα με τις μοναδικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης και αποτελεσματικής συμβουλευτικής θηλασμού ως μέρος της συνήθους υγειονομικής κάλυψης,
- βελτίωση της παρακολούθησης των προγραμμάτων και των πολιτικών για το θηλασμό, ώστε να ενημερωθούν και να βελτιωθούν περαιτέρω τα ποσοστά θηλασμού,
- ανάπτυξη και επιβολή νόμων που περιορίζουν την εμπορία υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών ψηφιακής εμπορίας, με παρακολούθηση για την τακτική αναφορά των παραβιάσεων του κώδικα.