Η Παγκόσμια έκθεση για την ισότητα στην υγεία για τα άτομα με αναπηρία δείχνει ότι λόγω των συστημικών και επίμονων ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, πολλά άτομα με αναπηρίες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να πεθάνουν πολύ νωρίτερα —ακόμα και 20 χρόνια νωρίτερα— από τα άτομα χωρίς αναπηρία.
Έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις, με έως και διπλάσιο κίνδυνο άσθματος, κατάθλιψης, διαβήτη, παχυσαρκίας, στοματικών παθήσεων και εγκεφαλικού.
Η έκθεση, που ξεκίνησε ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, δείχνει ότι ο αριθμός των ατόμων με σημαντικές αναπηρίες παγκοσμίως έχει αυξηθεί σε 1,3 δισεκατομμύρια (ή 1 στα 6 άτομα).
Αυτός ο αριθμός ενισχύει τη σημασία της επίτευξης πλήρους και αποτελεσματικής συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας και την ενσωμάτωση των αρχών της ένταξης, της προσβασιμότητας και της μη διάκρισης στον τομέα της υγείας.
Αθέμιτοι παράγοντες: βασική αιτία ανισοτήτων στην υγεία
Η έκθεση τονίζει την ανάγκη για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση των τεράστιων ανισοτήτων στην υγεία που προκαλούνται από άδικους παράγοντες στα συστήματα υγείας.
Αυτοί οι παράγοντες - οι οποίοι ευθύνονται για πολλές από τις διαφορές στα αποτελέσματα υγείας μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία - θα μπορούσαν να έχουν τη μορφή:
- αρνητικές στάσεις των παρόχων υγειονομικής περίθαλψης,
- πληροφορίες υγείας σε μορφές που δεν είναι κατανοητές, ή
- δυσκολίες πρόσβασης σε κέντρο υγείας λόγω του φυσικού περιβάλλοντος, της έλλειψης συγκοινωνιών ή οικονομικών φραγμών.
«Τα συστήματα υγείας θα πρέπει να αμβλύνουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία, όχι να τις προσθέτουν», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
«Αυτή η έκθεση ρίχνει φως στις ανισότητες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην προσπάθειά τους να έχουν πρόσβαση στη φροντίδα που χρειάζονται. Ο ΠΟΥ δεσμεύεται να υποστηρίζει τις χώρες με την καθοδήγηση και τα εργαλεία που χρειάζονται για να διασφαλίσουν ότι όλα τα άτομα με αναπηρίες έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας».
Καθώς υπολογίζεται ότι το 80% των ατόμων με αναπηρία ζει σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος όπου οι υπηρεσίες υγείας είναι περιορισμένες, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας μπορεί να είναι δύσκολη.
Ωστόσο, ακόμη και με περιορισμένους πόρους, πολλά μπορούν να επιτευχθούν.
Ευκαιρίες για έναν τομέα υγείας που να καλύπτει την αναπηρία
Αναγνωρίζοντας ότι όλοι έχουν το ίδιο δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας, η έκθεση παρέχει σημαντική οικονομική ανάλυση για την υιοθέτηση μιας προσέγγισης που περιλαμβάνει την αναπηρία.
Δείχνει ότι η επένδυση σε έναν τομέα υγείας που περιλαμβάνει την αναπηρία είναι οικονομικά αποδοτική.
Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να αναμένουν απόδοση περίπου 10 δολαρίων ΗΠΑ για κάθε 1 δολάριο ΗΠΑ που επενδύεται στην πρόληψη και τη φροντίδα των μη μεταδοτικών ασθενειών που περιλαμβάνουν την αναπηρία.
Επιπλέον, ο οικογενειακός προγραμματισμός και ο εμβολιασμός είναι οικονομικά αποδοτικοί όταν εφαρμόζονται με τρόπο που καλύπτει την αναπηρία.
Στοχευμένες και ολοκληρωμένες δράσεις σε όλο τον τομέα της υγείας
Η έκθεση περιγράφει 40 ενέργειες σε όλο τον τομέα της υγείας που πρέπει να αναλάβουν οι κυβερνήσεις, βασιζόμενες στα πιο πρόσφατα στοιχεία από ακαδημαϊκές μελέτες καθώς και σε διαβουλεύσεις με χώρες και την κοινωνία των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων οργανώσεων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρία. Αυτές οι ενέργειες ποικίλλουν ανάλογα με το επίπεδο πόρων και κυμαίνονται από την αντιμετώπιση της φυσικής υποδομής έως την εκπαίδευση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.
Η διασφάλιση της ισότητας στην υγεία για τα άτομα με αναπηρίες θα έχει επίσης ευρύτερα οφέλη και μπορεί να προωθήσει τις παγκόσμιες προτεραιότητες υγείας με 3 τρόπους:
- Η ισότητα στην υγεία για όλους είναι κρίσιμη για την επίτευξη καθολικής κάλυψης υγείας·
- οι παρεμβάσεις δημόσιας υγείας χωρίς αποκλεισμούς που χορηγούνται δίκαια σε διαφορετικούς τομείς μπορούν να συμβάλουν σε υγιέστερους πληθυσμούς· και
- Η προώθηση της ισότητας στον τομέα της υγείας για τα άτομα με αναπηρίες αποτελεί κεντρικό στοιχείο σε όλες τις προσπάθειες για την προστασία όλων σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την υγεία.
«Η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην υγεία για τα άτομα με αναπηρία ωφελεί όλους», δήλωσε ο Δρ Μπέντε Μίκελσεν, Διευθυντής του ΠΟΥ για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες.
«Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με μη μεταδοτικές ασθένειες, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες ή άλλοι συχνά απρόσιτοι πληθυσμοί, μπορούν να επωφεληθούν από προσεγγίσεις που στοχεύουν στις επίμονες προκλήσεις για την ένταξη των ατόμων με αναπηρία στον τομέα της υγείας».
Και πρόσθεσε: «Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις, τους εταίρους στον τομέα της υγείας και την κοινωνία των πολιτών να διασφαλίσουν ότι όλες οι δράσεις του τομέα υγείας περιλαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στο υψηλότερο επίπεδο υγείας».