Μπορούν οι εικόνες ντροπής, με τα δεκάδες ράντζα να κατακλύζουν τους διαδρόμους νοσοκομείων, που ήταν σε εφημερία, να αποτελέσουν παρελθόν; Οι παρεμβάσεις που έχει προωθήσει το Υπουργείο Υγείας το τελευταίο διάστημα φαίνεται αποδίδουν καρπούς, με τον Ευαγγελισμό να «εξαφανίζει» τα ράντζα, σύμφωνα με τον Διοικητή του και το Αττικόν να καταγράφει σημαντική μείωση στους αριθμούς, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας με στόχο την μείωση και πιθανόν την εξάλειψη του φαινομένου των ράντζων στα δημόσια νοσοκομεία κινούνται σε τρία επίπεδα, περιλαμβάνοντας και μιας μορφής ΣΔΙΤ, συνεργασίας δηλαδή δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Ειδικότερα, τα μέτρα περιλαμβάνουν τη βοήθεια από ιδιωτικές δομές (κλινικές, μονάδες κλπ), τη στήριξη με κλίνες από άλλα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και εσωτερικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η αξιοποίηση κλινών από άλλες κλινικές του ίδιου του νοσοκομείου. Στην προσπάθεια αυτή θα συμβάλλει και η ενιαί πλατφόρμα ηλεκτρονικής καταγραφής και παρακολούθησης εφημεριών, που επεκταθεί σε τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, πέραν δηλαδή των νοσοκομείων "Αττικόν" και "Ευαγγελισμός", θα αφορά στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό».
Αττικον Νοσοκομείο
Ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα από όλα αποδεικνύεται η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα ράντζα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "Αττικόν". Κάθε εφημερία του νοσοκομείου έκλεινε με διαδρόμους γεμάτους ράντζα, ταλαιπωρώντας ασθενείς και δυσχεραίνοντας το έργο του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Με την εφαρμογή των μέτρων και στα τρια επίπεδα, χθες η μείωση του αριθμού των ράντζων ήταν εντυπωσιακή.
Συγκεκριμένα, πριν την εφαρμογή των παρεμβάσεων το Νοσοκομείο είχε συνήθως γύρω στις 900 προσελεύσεις ασθενών και σταθερά πάνω από 100 ράντζα, φθάνοντας τον Ιανουάριο και τα 119. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες αφού τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα, το Νοσοκομείο είχε 1.074 προσελεύσεις πολιτών, αλλά μόλις 19 ράντζα, που εκτιμάται ότι θα απορροφηθούν εντός της ημέρας.
Στην περίπτωση του Αττικού οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν τη συνδρομή από ιδιωτική δομή, βοήθεια από το Ασκληπιείο Νοσοκομείο Βούλας, αλλά και εσωτερικές παρεμβάσεις.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων εκφράζουν την αντίθεση τους στην αξιοποίηση κλινών από άλλες κλινικές του νοσοκομείου για τη νοσηλεία διαφορετικών περιστατικών. Η ΠΟΕΔΗΝ χαρακτήρισε την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου (16/2) να διαθέσει 24 από τις 40 κλίνες της μαιευτικής, γυναικολογικής κλινικής σε περιστατικά του παθολογικού τομέα, ως απαράδεκτη, λέγοντας μάλιστα πως πρόκειται για προσπάθεια να κρυφθούν τα ράντζα και πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμώξεων. Την επόμενη της απόφασης νοσηλεύονταν, σύμφωνα με την Ομοσπονδία 15 ασθενείς του παθολογικού τομέα, σε κλίνες της μαιευτικής, γυναικολογικής κλινικής. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται αν νοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους, ενώ δεν έχει δοθεί συνέχεια για την εξέλιξη της κατάστασης.
Ευαγγελισμός
Στον Ευαγγελισμό, τα πρώτα αποτελέσματα ήταν εμφανή πριν ακόμη εκπνεύσει ο Ιανουάριος. Τουλάχιστον όπως τα μετέφερε ο ίδιος ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Αν. Γρηγορόπουλος με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου ανέφερε ότι το νοσοκομείο μηδένισε για πρώτη φορά τα ράντζα «και αυτός θα' ναι ο κανόνας από δω και μπρος.Τέρμα οι άθλιες εικόνες που πλέον θα αποτελούν εξαίρεση και πιθανά κάτι περιστασιακό για λίγες ώρες».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευαγγελισμός ειχε χθες ακόμη μια εφημερία χωρίς ράντζα, ενώ κατέγραψε 604 προσελεύσεις ασθενών. Εν ολίγοις, για τα δύο νοσοκομεία, από 150 έως 160 ράντζα που αναπτύσσονταν στις εφημερίες του Ιανουρίου, οι παρεμβάσεις έχουν καταφέρει να μηδενίσουν τα ράντζα στον Ευαγγελισμό και να περιορίσουν σε 19 στο Αττικόν. Βρήκαμε τρόπο να αποτελέσουν είτε παρελθόν είτε μικρές παραφωνίες τα ράντζα στα δημόσια νοσοκομεία; Μένει να φανεί...