Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού εντοπίζονται στους νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας.
Γι΄αυτό το λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν απέκλεισε σε περιοχές όπου αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσης επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη η Επιτροπή εξετάζει τα στοιχεία σε αυτές τις περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση.
«Είναι επιτακτική ανάγκη στη διάρκεια των γιορτών να μην υπάρχει εφησυχασμός. Ας μην επιτρέπουμε στον κορονοϊού να γιορτάσει. Κάθε οικογένεια ας μείνει με μία φιλική ή συγγενική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των επαφών θα κινδυνέψουμε και θα γίνουμε αιτία για ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού στην κοινότητα» κατέληξε ο κ. Πέτσας.
Τα νούμερα που πέφτουν αλλά δεν είναι αρκετά
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε μία σειρά από επιδημιολογικά δεδομένα σύμφωνα με τα στοιχεία της 16ης Δεκεμβρίου του 2020.
Αναλυτικότερα:
-
Ενεργά κρούσματα:12.975 (μειώθηκαν κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας
Νοσηλευμένοι: 2340 (μειωμένοι κατά 39% από την προηγουμένη εβδομάδα) - Κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών: 1196. Μειωμένος, δηλαδή, κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
- Δείκτης θετικότητας : μειώθηκε στο 4,5 έναντι 6,4% στις 9 Δεκέμβρη
- Κυλιόμενος μέσος όρος τεστ: 27,6 χιλιάδες ημερησίως. Αυξήθηκαν κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.
- Κυλιόμενος 7ημερος μέσος όρος των εισαγωγών σε νοσοκομεία: μειώθηκε κατά 20%
- Εξιτήρια: αυξήθηκαν κατά 26%
- Διασωληνωμένοι: 727 έναντι 578 μία εβδομάδα πριν
Ο κ. Πέτσας ανέφερε τα παραπάνω στοιχεία κινούνται αργά μεν αλλά σταθερά στην επιθυμητή κατεύθυνση. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία «σε τοπικό επίπεδο ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και στην Δυτική Αττική».