Τις μεταρρυθμίσεις που φέρνει το Νομοσχέδιο για την ΠΦΥ και τον ΕΟΠΥΥ ανέλυσε ο Υπουργός Υγείας κατά τη συνέντευξη του στο Real Fm.
Αρχικά, μίλησε για το μεγάλο στοίχημα του προσωπικού γιατρού, ο οποίος θα δίνει στον ασθενή την πρώτη συμβουλή και θα τον καθοδηγεί. Το εγχείρημα του προσωπικού γιατρού είχε αποτύχει από δύο προηγούμενες κυβερνήσεις, το 2014 και το 2017. Ωστόσο αυτή τη φορά, ο Υπουργός Υγείας θεωρεί ότι θα στεφθεί με επιτυχία για δύο λόγους.
«Πρώτον, επειδή πλέον θα πάμε σε μία μορφή πληρωμής κατ’ άτομο. Μέχρι τώρα οι οικογενειακοί γιατροί πληρώνονταν με μισθό/μήνα χωρίς να αξιολογείται πόσα άτομα είχαν ή δεν είχαν. Εμείς θα δώσουμε ένα κίνητρο στους γιατρούς για να μπουν στο σύστημα, ότι θα πληρώνονται ανάλογα με τον αριθμό των ασθενών που έχουν ετησίως. Επιπλέον, δίνουμε τη δυνατότητα ενός συνολικού ανοίγματος, που δεν υπάρχει τώρα, όχι μόνο στους λίγους γιατρούς που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ αλλά συνολικά σε όλους τους γιατρούς της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σχετικά, με τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν το νομοσχέδιο ανέφερε τα εξής:
- Πλέον όλοι οι ιδιώτες πάροχοι που συμβάλλονται με τον ΕΟΠΥΥ, θα αξιολογούνται με ποιοτικά κριτήρια και με real time ελέγχους, ώστε ο ασφαλισμένος να λαμβάνει περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας.
- Διασφαλίζονται χρήματα για την ενοποίηση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και δίνουμε και τη δυνατότητα να συνεργάζονται με τις ιδιωτικές δομές, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση στον πολίτη. Για παράδειγμα, ένα Κέντρο Υγείας που δεν έχει την απόλυτη υλικοτεχνική υποδομή που χρειάζεται, θα μπορεί να συμβάλλεται με μία ιδιωτική δομή και έτσι θα μπορεί να κάνει ο πολίτης τις εξετάσεις που χρειάζεται, χωρίς να πληρώνει.
- Τα επείγοντα περιστατικά θα συνεχίσουν πηγαίνουν στα νοσοκομεία, όπως σήμερα. Δεν θα υπάρχει κανένας φραγμός. Για τις τακτικές εξετάσεις, όμως, που γίνονται στα νοσοκομεία θα δοθούν κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες. Τα κίνητρα μπορεί να συνδυάζονται με μικρότερες συμμετοχές είτε σε φάρμακα, είτε σε ιατρικές εξετάσεις. Τα αντικίνητρα μπορεί να συνδυάζονται με το να μην έχει αυτός ο ασθενής στο νοσοκομείο την προτεραιότητα που έχει κάποιος άλλος, ο οποίος έχει προηγουμένως απευθυνθεί στον προσωπικό ιατρό.
Συντριπτικά τα στοιχεία για τα οφέλη του εμβολιασμού
Ο Υπουργός Υγείας αναφέθηκε επίσης στα στοιχεία που έχει δώσει ο ΕΟΔΥ για τον εμβολιασμό. Συγκεκριμένα σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός Υγείας, μέχρι τα τέλη Μαρτίου είχαμε 27.000 θανάτους, εκ των οποίων οι 22.000 ήταν ανεμβολίαστοι πολίτες.
Επίσης, μέχρι τα τέλη Μαρτίου 15.500 άνθρωποί εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Από αυτούς οι 13.700 ήταν ανεμβολίαστοι.
Εντός Απρίλη οι αποφάσεις για τις δόσεις εμβολίου Covid
Ο κ. Πλεύρης ότι αυτή τη στιγμή, στο σύνολό τους οι Υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν έτσι ώστε ο ΕΜΑ και το ECDC να πάρουν γρήγορα επιστημονικές αποφάσεις «γιατί πολλές φορές είναι λάθος μήνυμα να δίνονται διαφορετικές οδηγίες στον πληθυσμό».
«Αυτή τη στιγμή, μάς έχει δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε μια ισχυρή σύσταση για 4η δόση στους πληθυσμούς άνω των 60. Είμαστε αισιόδοξοι ότι εντός του Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η επιστημονική συζήτηση και θα έχουμε έναν σαφή οδικό χάρτη είτε για το αν χρειάζονται επιπλέον ενισχυτικές δόσεις στον πληθυσμό ή αν θα πάμε σε ένα μοντέλο ενός πιο μακρόχρονου εμβολίου, όπως συμβαίνει στην κοινή γρίπη» κατέληξε..