Όπως εξήγησε πρόκειται για μερική και όχι κανονική επίταξη καθώς οι γιατροί αυτοί θα έχουν την δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. «Θα είναι μία μερική επίταξη υπό την έννοια ότι θα τους δίνεται η δυνατότητα να εργάζονται και ιδιωτικά. Άρα θα παρέχουνε εκ περιτροπής υπηρεσίες στο σύστημα» είπε ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Παράλληλα, περιμένουμε τις εισηγήσεις της 1ης και της 2ης ΥΠΕ για το λεκανοπέδιο, προκειμένου την άλλη εβδομάδα να εξεταστεί αν χρειαστεί να προχωρήσουμε σε επιτάξεις, γιατί στην Αθήνα έχουμε πολύ μεγάλη στήριξη και από τις ιδιωτικές δομές από τις οποίες παίρνουμε γιατρούς» δήλωσε.
Ο Θάνος Πλεύρης τόνισε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή μεγάλη πίεση στις ΜΕΘ τονίζοντας ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κλίνες. «Άρα παίρνουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες απλές κλίνες. Οι κλίνες ΜΕΘ είναι συγκεκριμένες. Αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται ότι η πίεση στις ΜΕΘ θα είναι μεγαλύτερη από την πίεση που είχαμε όταν επικρατούσε η «Δέλτα» είπε.
Σύμφωνα με την απόφαση που γνωστοποιήθηκε στις 7/1 για την οποία και έχουν εκδοθεί δύο ΦΕΚ, η επίταξη αφορά τις υπηρεσίες παθολόγων, πνευμονολόγων, αναισθησιολόγων και γενικών ιατρών ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στις Υγειονομικές Περιφέρειες της Αττικής (1η και 2η) υπάρχει η ανάγκη για να προχωρήσει η διαδικασία, πιθανόν προς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του news4health.gr στις δύο αυτές ΥΠΕ στόχος ήταν να αναζητηθεί η συνδρομή και παιδιάτρων, με στόχο την ενίσχυση τόσο των μονάδων υγείας αλλα και των Παιδιατρικών Εμβολιαστικών Κέντρων.
Στο σχετικό ΦΕΚ αναφέρεται πως η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα την εισήγηση της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας, Μίνας Γκάγκα, αλλά και σχετικά έγγραφα από την 3η Υγειονομική Περιφέρειας Μακεδονίας, 4η Υ.Π. Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και την 5η Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας.
Στόχος της επίταξης είναι η αντιμετώπιση της «τρέχουσας επιδημιολογικής κατάστασης», με φόντο την αυξημένη πληρότητα κλινών στην 3η και 4η Υ.Π. αλλά και τις μεταλλάξεις που συνεχίζουν να διασπείρονται.
Το μέτρο της επίταξης θα εφαρμοστεί για ένα μήνα
Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, και η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα σύμφωνα με το ΦΕΚ αυτό εξουσιοδοτούνται, λοιπόν, να προβούν στην επίταξη «προσωπικών υπηρεσιών ιατρών συμβεβλημένων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), οι οποίοι δεν έχουν επιταχθεί έως σήμερα, καθώς και ιδιωτών ιατρών μη συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ με έδρα εντός των Περιφερειών Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, ειδικοτήτων Πνευμονολογίας, Παθολογίας, Αναισθησιολογίας και Γενικής Ιατρικής στο αναγκαίο μέτρο και για χρονικό διάστημα ενός μηνός».
Τέλος, όπως αποφασίστηκε «καθένας από τους ανωτέρω ιατρούς, εντός του χρονικού διαστήματος της επίταξης των υπηρεσιών τους, θα απασχοληθεί στο νοσοκομείο, στο οποίο καλείται να εμφανισθεί, δεκαπέντε (15) ημέρες, κατά τις οποίες υποχρεούται να τηρεί το ωράριο, το καθηκοντολόγιο, καθώς και να συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών του νοσοκομείου και της κλινικής στην οποία εντάσσεται από τον Διοικητή του νοσοκομείου ή τον νόμιμο αναπληρωτή του».