Χθες δύο διασωληνωμένοι έχασαν τη ζωή τους στο Θριάσιο. Όπως μάλιστα αναφέρει το ίδιο δελτίο τύπου γίνονται επιλογές ασθενών για ΜΕΘ με ηλικιακά κριτήρια ενώ θνητότητα εκτός ΜΕΘ ξεπερνάει το 70%. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές γιατρών που επιβεβαιώνουν ότι η κατάσταση είναι δύσκολη.
Ερωτηματικά και προβληματισμό μάλιστα προκαλεί η δήλωση του καθηγητή Θόδωρου Βασιλακόπουλου, ότι «πέρυσι την άνοιξη στην κλινική COVID του "Λαϊκού" δημιουργήθηκαν εκτάκτως, εκ του μηδενός, πέντε κλίνες, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας».
Όπως υποστήριξε στο Open, «υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο» ενώ «όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε με μέτρια αποτελέσματα». «Δημιουργήθηκε ένα τμήμα που δεν είχε και την μεγαλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας ανέφερε: «Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα δεν είναι πραγματικές κλίνες. Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα καταλάβετε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται».
Ο Θ. Βασιλακόπουλος είπε ακόμη: «Ζητήστε επίσημα στοιχεία για πόσους μπήκαν σε αυτή την εντατική των πέντε κρεβατιών και για πόσους βγήκαν. (…) Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένη μονάδα. Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ γιατί έχουν αναπνευστήρες, πιστέψτε με είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας».
Καμία κενή κλίνη ΜΕΘ σε Βόρεια Ελλάδα, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα
Με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με όσα παραθέτει ο κ. Γιαννάκος πάντως δεν υπάρχει ούτε μια κενή κλίνη ΜΕΘ στη Βόρειο Ελλάδα, στη Θεσσαλία, τη Στερεά Ελλάδα.
- Αντίστοιχα στην Αττική υπάρχουν 18 κλίνες μεθ κενές για περιστατικά κορονοϊού.
- Λειτουργούν 536 κλίνες μεθ για κορονοϊό από 973 τον Απρίλιο.
- Στη Κεντρική Μακεδονία η κατάσταση εκτός ελέγχου.
- Λειτουργούν 106 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες. Στα περιφερειακά νοσοκομεία της κεντρικής Μακεδονίας λειτουργούν 34 κλίνες γεμάτες.
- Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ στο ΑΧΕΠΑ 2 σε κλινική, στο Ιπποκρτάτειο υπάρχουν 4 στα χειρουργεία, στο Παπαγεωργίου 7 σε ΜΑΦ, Χαλκιδική 3 σε κλινική.
- Στη Θεσσαλία λειτουργούν 44 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
- Στην Ανατολική Μακεδονία λειτουργούν 23 κλίνες μία κενή στη Καβάλα
- Στη Δυτική Μακεδονία 8 κλίνες ΜΕΘ γεμάτες.
- Στη Στερεά Ελλάδα 18 γεμάτες.
Στην Αττική συγκεκριμένα λειτουργούν 213 κλίνες ΜΕΘ και κενές είναι 18.
Στο Αττικό 4
Στο Θριάσιο 3
ΚΑΤ 4
Ευαγγελισμός 6
Ιπποκτράτειο 1
«Λύση είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών»
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλοί διασωληνωμένοι ασθενείς και δεν το επιτρέπει η σοβαρότητα της κατάστασής τους να διεκομισθούν σε μεγάλες αποστάσεις. Ο κ. Γιαννάκος τονίζει ότι λύση είναι η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και όχι η επίταξη γιατρών.
Συγκεκριμένα αναφέρει «λύση δεν είναι η επίταξη ιδιωτών γιατρών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που μπορούν να παρακολουθούν κατοίκον τους ασθενείς και να είναι ανάχωμα στα νοσοκομεία. Εξαιτίας της έλλειψης γιατρών πρωτοβάθμιας περίθαλψης οι ασθενείς με κορονοϊό φθάνουν στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση».
Και καταλήγει: «Λύση είναι η επίταξη ιδιωτικών κλινικών για νοσηλεία περιστατικών κορονοϊού σε απλές κλίνες και ΜΕΘ. Όχι όπως τώρα για αποκατάσταση λίγων ημερών».