Αρχικά, ο κ. Παύλος Μαρινάκης έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να προσελκύσει επιστήμονες από την αγορά με ανταγωνιστικούς μισθούς.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα για το πως θα διαμορφωθούν οι μισθοί των γιατρών από το νέο έτος. Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης ανέφερε πως ένας γιατρός, Επιμελητής Α΄ του ΕΣΥ με τις εφημερίες θα φτάσει να παίρνει 4.097 ευρώ από 2.983 ευρώ που λαμβάνει σήμερα.
Αναλυτικά η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε σχετική ερώτηση για τους μισθούς των διοικητών νοσοκομείων και ΥΠΕ αλλά και αυτούς των γιατρών, έχει ως εξής:
«Δεν μιλάμε για golden boys καταρχάς. Και δεν καταλαβαίνω γιατί το να ενισχυθούν οι μισθοί των διοικητών των νοσοκομείων απαγορεύει να ενισχύονται και να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους μισθούς του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Εμείς θέλουμε λελογισμένα να κάνουμε και τα δύο, γιατί ξεκινήσαμε μία σημαντική μεταρρύθμιση του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου πλέον οι διοικητές -όχι μόνο των νοσοκομείων, αλλά συνολικά των ΝΠΔΔ, των οργανισμών του δημοσίου- θα επιλέγονται από μια αξιοκρατική διαδικασία με αυστηρά κριτήρια, αυστηρές προϋποθέσεις με τη συμμετοχή του ΑΣΕΠ. Τα έχουμε αναλύσει.
Αρχίζει και εφαρμόζεται η διαδικασία αυτή από τα νοσοκομεία, αλλά, ταυτόχρονα, είπαμε ότι πρέπει να προσελκύσουμε ανθρώπους από την αγορά με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, για να μπορούν να κάνουν και αίτηση στα διάφορα αντικείμενα. Άρα, πρέπει να είναι πιο ανταγωνιστικοί οι μισθοί. Και έχουμε δει ότι σε άλλες περιπτώσεις που έχει γίνει αυτό, έχει αποδώσει με πολύ σημαντικά αποτελέσματα για το Κράτος, για τους Έλληνες φορολογούμενους. Αύξηση, δηλαδή, της αξίας κάποιων άλλων περιπτώσεων που έγινε κάτι αντίστοιχο.
Άρα, ναι, αυτό είναι μια συνειδητή κίνηση, για να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα βιογραφικά, ανθρώπους που είτε έχουν μείνει όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια στη χώρα, είτε έφυγαν στο εξωτερικό, για να διοικήσουν και τα νοσοκομεία μας και, γενικά, τους οργανισμούς. Αλλά, εδώ και λίγο παραπάνω από τέσσερα χρόνια, έχοντας δει σίγουρα το γεγονός ότι μετά τα πολύ δύσκολα χρόνια της κρίσης έπεσαν πολύ οι μισθοί των ανθρώπων του ΕΣΥ, των γιατρών, των νοσηλευτών, έχουμε προβεί σε μια σειρά από κινήσεις, ούτως ώστε να επανέλθουν σταδιακά οι μισθοί των ανθρώπων αυτών και όσων μπαίνουν με τους αρκετούς διορισμούς που θα γίνουν αυτά τα χρόνια στο ΕΣΥ, στα λογικά επίπεδα, σε μεγαλύτερα επίπεδα. Έχω σημειώσει κάποια παραδείγματα γιατί έχω διαβάσει κι εγώ αυτά τα δημοσιεύματα.
Ένας συντονιστής διευθυντής κλάδου ΕΣΥ, εκτός ΜΕΘ, γιατί όσοι είναι σε κλάδους εντός ΜΕΘ είναι πολύ μεγαλύτερες οι διαφορές, που ασκεί καθήκοντα προϊσταμένου τμήματος Ιατρικής υπηρεσίας, με δύο τέκνα, έπαιρνε με το προηγούμενο μισθολόγιο 2.954 ευρώ. Τώρα που μιλάμε παίρνει 3.228 ευρώ και από 01/01/2024, λόγω των αυξήσεων συνολικά, θα παίρνει, χωρίς εφημερίες, 3.387 ευρώ. Δηλαδή, θα έχει αύξηση σε σχέση με πριν, με τις δύο ενέργειες που κάναμε, 15%. Και με εφημερίες οι απολαβές του θα φτάσουν τα 4.355 ευρώ. Για να πάμε σε μια κατώτερης κλίμακας κατηγορία, ένας επιμελητής Α΄ ΕΣΥ με ένα παιδί έπαιρνε 2.359 ευρώ.
Τώρα που μιλάμε παίρνει 2.983 ευρώ. Και από 01/01/2024 θα παίρνει χωρίς εφημερίες 3.073 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, συνολική αύξηση περίπου 30%. Και με εφημερίες, προφανώς, αυτό θα φτάσει στις 4.097 ευρώ. Αυτό είναι επιμελητής Α΄ ΕΣΥ σε Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.
Υπάρχουν αναλυτικά και είναι στη διάθεσή σας όλες οι επιμέρους κατηγορίες, από επιμελητή Β μέχρι και διευθυντή κλινικής. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της αύξησης των αποδοχών και των ιατρών και των νοσηλευτών. Έχουν δοθεί επιδόματα, ειδικά επιδόματα για τις ΜΕΘ. Κι ακολουθείται μια τέτοια πολιτική, γιατί πολύ απλά βλέπουμε ότι χρειάζονται αυτές οι αυξήσεις, γιατί τις αξίζουν οι γιατροί, τις αξίζουν οι νοσηλευτές. Είναι οι πρωταγωνίστριες και οι πρωταγωνιστές του αγώνα που δόθηκε για να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ στην πανδημία.
Είναι αναγκαίο, και ειδικά σε περιοχές απομακρυσμένες, να είναι και πιο έντονες αυτές οι παρεμβάσεις για να προσελκύουμε κόσμο στο ΕΣΥ, αλλά, ταυτόχρονα, θέλουμε να προσελκύσουμε και δυνατά βιογραφικά για τις διοικήσεις των νοσοκομείων».