Κανένα από τα υποψήφια εμβόλια σε προχωρημένες κλινικές δοκιμές μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει «σαφές σήμα» αποτελεσματικότητας στο επίπεδο τουλάχιστον 50% που ζητήθηκε από τoν ΠΟΥ, δήλωσε η εκπρόσωπος Margaret Harris.
Η Ρωσία χορήγησε κανονιστική έγκριση σε ένα εμβόλιο COVID-19 τον Αύγουστο μετά από λιγότερο από δύο μήνες δοκιμών σε ανθρώπους, κάνοντας ορισμένους δυτικούς εμπειρογνώμονες να αμφισβητήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δημόσιας υγείας και Pfizer Inc δήλωσαν την Πέμπτη ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι έτοιμο για διανομή μόλις στα τέλη Οκτωβρίου. Λίγο, δηλαδή, πριν από τις εκλογές των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου κατά τις οποίες η πανδημία είναι πιθανό να είναι ένας σημαντικός παράγοντας μεταξύ των ψηφοφόρων που αποφασίζουν εάν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα κερδίσει μια δεύτερη θητεία.
ΠΟΥ για κορονοϊό: «Μην περιμένετε εκτεταμένο εμβολιασμό πριν τα μέσα του 2021»
«Στην πραγματικότητα δεν περιμένουμε να δούμε εκτεταμένο εμβολιασμό μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους», δήλωσε ο Χάρις σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.
«Αυτή η φάση 3 των κλινικών δοκιμών πρέπει να διαρκέσει περισσότερο γιατί πρέπει να δούμε πόσο πραγματικά προστατευτικό είναι το εμβόλιο και πρέπει επίσης να δούμε πόσο ασφαλές είναι», πρόσθεσε. Αυτό αναφέρεται στη φάση της έρευνας εμβολίων όπου διεξάγονται μεγάλες κλινικές δοκιμές μεταξύ ανθρώπων. Ο Χάρις δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο υποψήφιο εμβόλιο.
Όλα τα δεδομένα από δοκιμές πρέπει να κοινοποιούνται και να συγκρίνονται, είπε ο Harris. «Πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί και αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν το εμβόλιο λειτουργεί ... σε αυτό το στάδιο δεν έχουμε το σαφές μήνυμα για το εάν έχει ή όχι το επίπεδο της αποτελεσματικότητας και επιθυμητής ασφάλειας» αυτή πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: Reuters