Σύμφωνα με το διάγραμμα του Our World in data που παρουσίασε η κυβέρνηση κατά την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, στην δεύτερη θέση βρίσκεται ο Καναδάς, ενώ ακολουθεί η Γερμανία, μετά η Ισπανία και στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ιταλία. H θέση αφορά τους ανθρώπους που έκαναν εμβόλιο τις τελευταίες 7 μέρες ανα 100 κατοίκους σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας.
Παράλληλα, οπως υπογραμμίστηκε και στην ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ στους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους. Tα στοιχεία αυτά αντλήθηκαν από το Our Word Data αφορούν την Τετάρτη 12/5.
Στην 4η θέση στην ΕΕ η Ελλάδα στους εμβολιασμούς ανά 100.000 πληθυσμού
Με την πρώτη δόση έχουν εμβολιαστεί 2,6 εκατ. πολίτες, ποσοστό 24,59% και με τις δύο δόσεις έχουν εμβολιαστεί 1,3 εκατ. πολίτες, ποσοστό 13%. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση στην ΕΕ στους εμβολιασμούς ανά 100.000 πληθυσμού και στην 8η θέση στους 27 της ΕΕ σε ό,τι αφορά το ποσοστό πληθυσμού που είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
To παρατηρητήριο εμβολιασμών του ECDC αναφέρει πάντως οτι μέχρι την Τετάρτη το 13,6% του πληθυσμού της Ελλάδας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του και με τη δεύτερη δόση.
Σύμφωνα με το emvolio.gov την Τετάρτη φτάσαμε τους 3.973.336 εμβολιασμούς ενώ μόνο την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκαν ακόμα 104.980 σωτήρια τσιμπήματα. Οι πολίτες που ολοκλήρωσαν τον εμβοιλιασμό τους έφτασαν τους 1.392.281.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος της ΕΕ είναι να φτάσουμε το 70% των εμβολιασμένων στην ΕΕ μέχρι τον Αύγουστο ώστε να χτιστεί το απαραίτητο τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση επισήμανε ότι το ποσοστό εμφάνισης στα ραντεβού φτάνει το 97% . «Γι αυτό αξίζουν συγχαρητήρια στους Έλληνες» σχολίασε.
Μέχρι τώρα τα πράγματα πάνε καλά, ωστόσο για να είμαστε εντός του χρονικού πλαισιού που έχει ορίσει η ΕΕ η χώρα μας πρέπει να αυξήσει λίγο ακόμα «ταχύτητες».
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανεβάσει το ημερήσιο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού της ανά 7ημερο στο 1,2% για να αποκτήσει 70% ανοσία τον Σεπτέμβριο και στο 1,4% για να φτάσει το 75% τον ίδιο μήνα.
Τέλος, για να φτάσει σε επίπεδα ανοσίας 75% τον Ιούλιο θα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό της με πάνω από 2% ημερήσιους εμβολιασμούς του πληθυσμούς της.
Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν είναι εύκολο να φτάσει η ΕΕ το 75% της ανοσίας μέχρι τα τέλη Ιουλίου στην Ε.Ε.
Ωστόσο, αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η μικρή πρόσθετη προσπάθεια που απαιτείται συνολικά για την επίτευξη κάλυψης 75% σε άτομα άνω των 18 ετών μέχρι την ισημερία του Σεπτεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση αν εξαιρέσουμε την Ουγγαρία και Μάλτα, ο στόχος απαιτεί επιπλέον προσπάθεια από όλες τις χώρες.
Δεδομένου του σύντομου χρόνου που απαιτείται — λιγότερο από 90 ημέρες — ο διπλασιασμός των ποσοστών από τα σημερινά επίπεδα, όπως θα χρειαζόταν σε δέκα χώρες, μοιάζει μεγάλο εμπόδιο.
Ομοίως, εκτός από τις Ουγγαρία και Μάλτα που προχωρούν εξααιρετικά τα σωτήρια τσιμήματα, άλλες 13 χώρες πρέπει να ανεβάσουν...ταχύτητες περίπου 60 τοις εκατό - εκτός από την Ισπανία και τη Γερμανία μόνο μία ώθηση πάνω από 10 τοις εκατό. Αυτή η κίνηση θα έφερνε αυτόν τον φιλόδοξο στόχο κοντά. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται εξάλλου και η χώρας μας οπότε δεν θα χρειαστεί να επιταχύνουμε πολύ τους εμβολιασμούς.
Σε κάθε περίπτωση, στις χώρες οι οποίες πρέπει να «τρέξουν» επίσης τους εμβολιασμούς τους περιλαμβάνονται πέντε χώρες της ΕΕ: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πολωνία.