Ειδικότερα, χθες (24/9) επικαιροποιήθηκε η ΚΥΑ που εξέδωσαν οι κκ. Κικίλιας και Σκυλακάκης σύμφωνα με την οποία προβλέπεται σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι κλίνες στις δημόσιες δομές για τη μεταφορά των ασθενών, να διατίθενται κλίνες νοσηλείας και κλίνες ΜΕΘ σε ιδιωτικά θεραπευτήρια κλινικές, οι οποίες διαθέτουν σύμφωνα με την άδεια λειτουργίας τους αντίστοιχα τμήματα για τη νοσηλευτική περίθαλψη των ασθενών, καθ’ υπέρβασιν του αριθμού όσων διατίθενται τον ΕΟΠΥΥ δυνάμει σχετικών Μνημονίων Συνεργασίας, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 21 του ΕΚΠ.
Η συγκεκριμένη επικαιροποίηση της ΚΥΑ ήρθε λίγες ώρες μετά το διάγγελμα του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι το Σύστημα Υγείας απέχει πολύ από το να βρίσκεται από τα όρια του.
Οι κατηγορίες Ξανθού προς κυβέρνηση για την αλήθεια σχετικά με τις ΜΕΘ
Έτσι, ο τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί για να επιστρατεύσουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ στην ουσία υποχωρούν στις απαιτήσεις των κλινικαρχών
Ο Κ. Ξανθός βασίζει το επιχείρημα του στην πρόσφατη ΚΥΑ των Σκυλακάκη και Κικίλια η οποία θεωρεί ότι έρχεται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περι «διπλασιασμού των ΜΕΘ
«Αν ίσχυε αυτό γιατί σπεύδουν να προβλέψουν την εσωτερική μετατροπή κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ σε ΜΕΘ – covid και κυρίως τη διακομιδή σε ιδιωτικές κλινικές περιστατικών που νοσηλεύονται σε δημόσιες ΜΕΘ;».
Η κριτική του τομεάρχη Υγείας συνεχίζεται, ο οποίος θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ΚΥΑ δεν προβλέπει καμία είδους επιστράτευση. Αντιθέτως, «η συνεργασία γίνεται κατόπιν σχετικής συναίνεσης και αποδοχής του περιστατικού από την ιδιωτική κλινική»
Επιπλέον θίγει το γεγονός ότι διατηρείται η πρόβλεψη για διπλάσια τιμή στο ημερήσιο νοσήλειο για την ιδιωτική κλινική που διαθέτει στο ΕΣΥ κλίνες ΜΕΘ.
«Δηλαδή η κυβέρνηση, σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης, εξαρτά την κάλυψη των αναγκών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας από την καλή διάθεση των κλινικαρχών και φυσικά ενδίδει στις κερδοσκοπικές τους απαιτήσεις. Αυτό σίγουρα δεν είναι σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την πανδημία με όρους δημοσίου συμφέροντος, αλλά προνομιακή μεταχείριση ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της υγείας» καταλήγει ο κ. Ξανθός.