Πολλοί άνθρωποι είχαν βάλει στόχο για την καινούργια χρονιά να κάνουν τατουάζ αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι ανησυχούν για την υγεία τους προτού το «χτυπήσουν» και η ανησυχία τους δεν είναι και τόσο παράλογη αν λάβει κανείς υπόψιν του τα χημικά που χρησιμοποιούνται.
Στις 4 Ιανουαρίου, εκατοντάδες επικίνδυνα χημικά βρέθηκαν στα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ και στο μόνιμο make up και απαγορεύτηκε η διάθεσή τους στην Ευρώπη στο πλαίσιο της ρύθμισης REACH. Η ρύθμιση αυτή σκοπεύει να βελτιώσει την υγεία του ανθρώπου αλλά και το περιβάλλον από τις βλαβερές επιδράσεις που φέρνουν τα χημικά αυτά.
Ο Mark Blainey, ο επικεφαλής του προγράμματος Διοίκησης Κινδύνου στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων, που διαχειρίζεται τις τεχνικές και διοικητικές πτυχές της εφαρμογής του κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταχώριση, την αξιολόγηση, την αδειοδότηση και τους περιορισμούς των χημικών προϊόντων, υπεύθυνου για το πρόγραμμα REACH, δήλωσε ότι «η ρύθμιση αυτή θα κάνει τα τατουάζ και το μόνιμο μακιγιάζ πιο ασφαλές για όλους τους Ευρωπαίους. Ο σκοπός δεν είναι να απαγορεύσουν τα τατουάζ και το μόνιμο make up αλλά να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων», τόνισε.
Η ρύθμιση στην ουσία απαγορεύει καρκινογενείς ουσίες, μεταλλαξιογόνες και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες, χημικά που είναι απαγορευμένα για καλλυντική χρήση, ερεθιστικά δέρματος και ματιών μεταξύ άλλων, αρωματικές αμίνες και ορισμένες χρωστικές ουσίες.
O Blainey εξήγησε ότι με την απόφαση αυτή ελπίζουν ότι οι χρόνιες αλλεργικές αντιδράσεις και άλλα δερματικά προβλήματα που δημιουργούν τα τατουάζ και τα μόνιμα μελάνια make up θα σταματήσουν να αυξάνονται.
Το μέτρο αυτό που πρόκειται για...αυστηροποίηση, υιοθετήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 αφού είχαν προηγηθεί συζητήσεις τα 4 προηγούμενα χρόνια. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Virginijus Sinkevičius προειδοποίησε από την πλευρά του ότι τα τοξικά χημικά βρέθηκαν σε μελάνια τατουάζ που είναι πολύ βλαβερά για την υγεία, τη στιγμή που η μόδα των τατουάζ αυξάνεται στην Ευρώπη και είναι πολύ σημαντικό να ρυθμίζουμε τα χημικά που χρησιμοποιούνται τώρα.
Προτού ξεκινήσει ο νέος χρόνος, τα κράτη μέλη είχαν τους δικούς τους εθνικούς κανόνες γύρω από την ρύθμιση των χημικών στα μελάνια των τατουάζ. Ευρωπαϊκές πηγές δήλωσαν στο Euractiv ότι 7 κράτη μέλη το Βέλγιο, Η Γαλλία, Η Γερμανία και η Ολλανδία όπως και η Ισπανία, η Σουηδία και η Σλοβενία, είχαν ήδη απαγορεύσει τη χρήση των χημικών αυτών στα μελάνια των τατουάζ.
Ανησυχούν οι καλλιτέχνες του χώρου, έρχεται απαγόρευση των χρωστικών το 2023
Πάνω από 176.000 άτομα υπέγραψαν την αίτηση του Erich Mähnert’s που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020, η οποία εστιάζει στις επιδράσεις της νέας αυτής νομοθεσίας η οποία στην ουσία απαγορεύει συγκεκριμένες χρωστικές τις «Μπλε 15» και «Πράσινο 7».
Αυτά τα χρώματα δεν έχουν εναλλακτικά διαθέσιμα στην αγορά για την ώρα. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μεγάλο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ανταγωνιστικότητα των Ευρωπαίων καλλιτεχνών που ασχολούνται με τα τατουάζ και τις χρωστικές που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές τους έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και θα δημιουργήσει μεγάλη «πληγή» στον τομέα αυτό.
Η απαγόρευση των χρωστικών αυτών θα πραγματοποιηθεί του στις 4 Ιανουαρίου του 2023 όπως όλα δείχνουν, ώστε να επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να βρουν εναλλακτικές λύσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν. Παρόλα αυτά οι άνθρωποι από τον χώρο του τατουάζ δηλώνουν ότι η μεταβατική περίοδος από το 2020 μέχρι το 2022 που δόθηκε ώστε να βρεθούν λύσεις ήταν αρκετά σύντομη για την βιομηχανία των τατουάζ.
Ο Mähnert συμφώνησε πάντως ότι οι «σκιές» αυτές είναι βασικές για τα τατουάζ και ότι χρησιμοποιούνται και για το μόνιμο μακιγιάζ και κυρίως για την ανακατασκευές θηλών μετά την αφαίρεση στήθους.
Όπως πρόσθεσε ο ίδιος αν ο καταναλωτής δεν λαμβάνει πια αυτά που χρειάζεται από τους καλλιτέχνες των τατουάζ στην Ευρώπη, είτε θα αρχίσει να επισκέπτεται άλλες χώρες ή θα καταφεύγει σε παράνομους προμηθευτές. Η Κομισιόν επιμένει πάντως ότι η βιομηχανία του τατουάζ είχε αρκετό χρόνο και ότι τα περισσότερα τατουάζ έχουν υποκατάστατα, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στις 4 Ιανουαρίου.
Πληροφορίες από το https://www.euractiv.com