Η νομοθεσία παρουσιάστηκε από την από την ηγέτιδα των Φιλελευθέρων Ελίζαμπεθ Λι, η οποία είπε ότι αποσκοπεί στην ουσία σε ένα «ξεκαθάρισμα του νόμου» ούτως ώστε πριν κάποιος γίνει θύμα να υπάρχει εκείνη η διάταξη που θα τον βοηθά να βρει το δίκιο του.
Δεν είναι λίγες οι γυναίκες - και οι άνδρες - σε διάφορες χώρες που έχουν πέσει θύματα αυτής της πρακτικής. Το 2015, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Monica Tam περιέγραψε το stealthing ως μια μορφή βιασμού αφού της το έκανε αυτό ο τότε σύντροφός της.
Το 2017, η Αμερικανίδα δικηγόρος Alexandra Broskdy περιέγραψε την πράξη ως πράξη βιασμού. Η ίδια ως δικηγόρος στο Εθνικό Κέντρο Δικαιωμάτων των Γυναικών στην Αγγλία είχε τονίσει το 2018 ότι η πρακτική αυτή έχει πολλά θύματα και ότι πολλές γυναίκες φοβούνται να μιλήσουν και αρκετοί άντρες το διατυμπανίζουν στο διαδίκτυο ως «κατόρθωμα».
Σιγα σιγα η πρακτική αυτή άρχισε να προβάλλεται όλο και περισσότερο και μετά την έκταση που πήρε τα τελευταία χρόνια, η Αυστραλία την αναγνώρισε ως μια πράξη που προκαλεί βλάβη τόσο στο σώμα όσο και στην ψυχή των θυμάτων.
Μια μελέτη του 2018 που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μοναχό και το Ινστιτούτο Σεξουαλικής Υγείας της Μελβούρνης έδειξε ότι 2000 άνθρωποι, 1 στις 3 γυναίκες και σχεδόν 1 στους 5 άνδρες που έκαναν σεξ με άνδρες έχουν βιώσει τι σημαίνει stealthing.
Επίσης, μια εργασία που έγινε το 2019 από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ιατρικής στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 12% των γυναικών ηλικίας 21 - 30 ετών ανέφερε ότι είχε ζήσει αυτή την εμπειρία.
Επιπλέον, μια άλλη Αμερικανική μελέτη έδειξε ότι το 10% των ανδρών ηλικίας 21 μέ 30 ετών είχε αφαιρέσει προφυλακτικό χωρίς τη συναίνεση του/της συντρόφου κατά την διάρκεια του σεξ. Αυτοί οι άνδρες παραδέχτηκαν ότι το έχουν κάνει κατά μέσο όρο τρεις με τέσσερις φορές στη ζωή τους.
Δικαστήρια σε πολλά χώρες, όπως αυτό της Νέας Ζηλανδίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας έχουν θεωρήσει το stealthing ως σεξουαλική επίθεση.
Αυτές οι χώρες παρόλα αυτά δεν κατάφεραν να το κατατάξουν στην ήδη υπάρχουσα νομοθεσία τους.
Στην Αυστραλία μάλιστα υπήρξε μεγάλη διχογνωμία σχετικά με το αν η πρακτική αυτή μπορούσε να συμπεριληφθεί σε εγκλήματα που υπάρχουν ήδη, ή αν χρειάζεται να γίνει κάποια τροπολογία ή να δημιουργηθεί ένας νέος νόμος.
Κάποιοι συμφωνούν ότι ο ήδη υπάρχον νόμος που αφορά στην συναίνεση και δεν υπάρχει λόγος να μπερδευόμαστε με την φύση της πράξης. Παρόλα αυτά οι ειδικοί νομικοί ισχυρίζονται ότι το πρόβλημα δεν είναι η συναίνεση για σεξ αλλα η μη συναίνεση στην τοποθέτηση προφυλακτικού.
Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια υπόθεση που αφορά το stealthing στη Βικτόρια των ΗΠΑ αλλα έχει καθυστερήσει πάρα πολύ λόγω κορονοϊού και δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν το 2022. Στη Καλιφόρνια έγινε νέος νόμος, ο οποίος και πέρασε την περασμένη εβδομάδα για το stealthing, ο οποίος κάνει λόγο για σεξουαλική απάτη και δίνει το περιθώριο στα θύματα να μηνύουν τους θύτες για βλάβες.
Δεν αποκλείεται στο μέλλον η πρακτική αυτή να οδηγήσει κάποιον στη φυλακή. Σήμερα, η Alexandra Broskdy αναφέρει ότι τόσο η Αυστραλία τόσο και οι ΗΠΑ είναι στην σωστή κατεύθυνση η οποία και δείχνει την ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά αυτή την «τακτική».
Απόδοση: https://theconversation.com