«Είναι κάτι το οποίο το βλέπουμε. Οι περισσότερες χώρες πάντως, παραμένουν στο εξάμηνο» σχολίασε ο κ. Θεμιστοκλέους στην ερώτηση του News4Health από το Υπουργείο Υγείας την Δευτέρα 29/11.
Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν, ο γενικός πληθυσμός μπορεί να λάβει την τρίτη δόση αφού περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες από την δεύτερη δόση.
Στη συνέχεια, η κ. Θεοδωρίδου, Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι το εξάμηνο δεν έχει οριοθετηθεί αυθαίρετα αλλά μετά από παρακολουθήση μείωσης των αντισωμάτων και τις πιθανότητες επαναλοίμωξης που προκύπτουν από μελέτες. Πρόσθεσε ότι η διαφορά πιθανότητας επαναλοίμωξης από τον πέμπτο έως τον έκτο μήνα είναι 0-2%.
«Πάντως γενικά οι απόψεις μπορούν να μεταβληθούν ανάλογα με τα νεότερα επιστημονικά στοιχεία που μπορεί να προκύψουν» όπως κατέληξε η κ. Θεοδωρίδου.
Παράλληλα, η Μαρία Θεοδωρίδου θέλησε να διευκρινίσει μέσα γιατι τα εμβόλια εξακολουθούν να μας προφυλάσσουν από τις νέες μεταλλάξεις την στιγμή που ο κόσμος ανησυχεί μετά την αναγνώρισης της νέας παραλλαγής κορονοϊού «Όμικρον».
Όπως είπε την εξήγηση την δίνει μελέτη και έχει να κάνει με την κυτταρική ανοσία και τα κύτταρα μνήμης.
Τα εμβόλια προστατεύουν και από τις μεταλλάξεις: Ο λόγος κρύβεται πίσω από την κυτταρική ανοσία
«Έχει δημιουργηθεί ο φόβος ότι πιθανόν λόγω αυτής της μετάλλαξης (Όμικρον) μπορεί τα εμβόλια να είναι αναποτελεσματικά. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ αναμένονται λοιμώξεις και σε εμβολιασμένους, επαναλοιμώξεις δηλαδή αλλά εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών των λοιμώξεων, δηλαδή το μέγεθος αυτού του προβλήματος θα είναι μάλλον μικρό. Ο ιός στον συνεχή ανταγωνισμό του με τον άνθρωπο μπορεί να ξεφεύγει από τα εξουδετερωτικά αντισώματα που δημιουργεί το άτομο με τον εμβολιασμό του σε βαθμό όμως που δεν είναι ακόμα γνωστός.
Όμως σύμφωνα με μελέτη που έχει γίνει σχετικά με την συμπεριφορά του ανοσιακού συστήματος σε προηγούμενες μεταλλάξεις και έχει δημοσιευτεί στο Cell Reports Medicine φαίνεται ότι η κυτταρική ανοσία με τα κύτταρα μνήμης έχει καθοριστικό ρόλο στην προστασία από τις παραλλαγές του ιού. Τα ειδικά κύτταρα CD4 και CDA ενεργοποιούν άλλα κύτταρα σημαντικά του ανοσιακού συστήματος ή και προκαλούν λύση των μολυσμένων από τον ιό κυττάρων. Επομένως ο εμβολιασμός πάρα την ενδεχόμενη μείωση της αποτελεσματικότητας λόγω των παραλλαγών εξακολουθεί να είναι μια ασπίδα προστασίας.
Η διασφάλιση των υπηρεσιών υγείας και η επιτάχυνση των εμβολιασμών εξακολουθεί να είναι σημαντική για τις ομάδες υψηλού κινδύνου» όπως υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.
Ανοικτά και τις Κυριακές τα εμβολιαστικά Κέντρα
Τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου και την Πρωτοχρονιά θα είναι κλειστά τα εμβολιαστικά κέντρα, ανέφερε ο Γ.Γ της ΠΦΥ απαντώντας σε σχετική ερώτηση του News4Health ενώ πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο θα είναι ανοικτά τα εμβολιαστικά κέντρα και τις Κυριακές.
Λόγω της αυξημένης ζήτησης για ραντεβού, εντάσσονται νέα εμβολιαστικά κέντρα. Από τα 1.500 εμβ. κέντρα που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο, τις τελευταίες μέρες έχουν προστεθεί πάνω από 800, φτάνοντας τα 2.300. Η δυναμικότητα για τον Δεκέμβριο, ξεπερνάει τους 2.635.000 εμβολιασμούς με μία ημερήσια δυνατότητα άνω των 100 χιλιάδων.