Μία ημέρα μετά τις ανακοινώσεις του Νίκου Χαρδαλιά για το νέο πλαίσιο στη διασκέδαση και την εστίαση, και τις τσουχτερές ποινές στους παραβάτες (τέλος οι όρθιοι σε μπαρ από την Πέμπτη 8 Ιουλίου) οι επιστήμονες θέτουν προς συζήτηση στο τραπέζι νέα μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας
'Εμφαση θα δοθεί στις περιφέρειες και δήμους που παρουσιάζουν αύξηση των κρουσμάτων, περισσότερο σε νεαρές ηλικίες, όπως στον νότιο τομέα της Αττικής ενώ την ίδια ώρα είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση «Πειθώ» για τους εμβολιασμούς. Το ζητούμενο είναι να ανακοπεί η ανοδική πορεία της πανδημίας εν μέσω καλοκαιριού.
Για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στους πολίτες μίλησε και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, την Τετάρτη (07/07), αναφέροντας ότι στη συνεδρίαση της Επιτροπής θα συζητηθούν το θέμα της μάσκας σε όλους χώρους, καθώς και άλλα πιθανά νέα μέτρα, μετά την αύξηση των κρουσμάτων, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (06/07) ο ΕΟΔΥ. Υπογράμμισε την αναγκαιότητα να προστατευτούν οι νέοι από τον κορονοϊό.
Η πρόταση της Λινού
«Είχα αντιδράσει όταν άνοιξαν τα γυμναστήρια. Η αερόβια και το τρέξιμο να γίνεται εκτός γυμναστηρίου ή με μάσκα. Να συζητήσουμε πάλι τα κέντρα αισθητικής και άλλα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον «ANT1».
Ειδικότερα για τα μπαρ και με αφορμή τα 100 κρούσματα που διαγνώστηκαν μετά από πάρτι στην Παραλιακή, υποστήριξε πως «δεν αναφέρθηκε εκτός από τα 150 ευρώ ότι θα είστε ελεύθεροι, αλλά 15 μέρες μετά τη 2η δόση. Δεν δόθηκε καθόλου μήνυμα» και πρότεινε να δίνεται ενημερωτικό φυλλάδιο στους νέους που εμβολιάζονται».
«Οι νέοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο για να προφυλαχθούν, να προστατευθούν», είπε, η Αθηνά Λινού εξηγώντας πως το ζήτημα δεν είναι το να προφυλαχθούν άλλες ηλικιακές ομάδες και υποστήριξε πως «κάναμε τα εμβόλια πρώτα στους μεγαλύτερους γιατί είχαν περισσότερες πιθανότητες. Τώρα πρέπει να προστατεύσουμε τα παιδιά, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε ακάλυπτους επειδή θα νοσήσουν λίγοι».
«Η νόσος μεταδίδεται, πιθανότατα επειδή το περνάνε πολύ ελαφριά τα παιδιά, τα κρούσματα να μην είναι 200, αλλά 2000 στους νέους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, και προκάλεσε «όποιον μπορεί να πάρει το ρίσκο να πεθάνουν νέοι άνθρωποι, ας το πει».
Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων η Αθηνά Λινού επιβεβαίωσε πως «ισχύει ότι για κάποια στελέχη μπορεί να είναι μικρότερη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ούτως ή άλλως η προστασία είναι διαφορετική η προστασία για κάθε εμβόλιο».
Δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 3000 κρούσματα
Για τη μετάλλαξη «Δέλτα», πως είναι «πολύ πιθανό να φτάσουμε στα 3000 γιατί είναι πολύ μεταδοτικό αυτό το στέλεχος και ξεκινάμε με το 60% του πληθυσμού ακάλυπτο».
Σε ερώτηση για το αν θα ληφθούν τα ίδια μέτρα, σε αυτή την περίπτωση είπε πως «μερικά από αυτά τα μέτρα το ξέρουμε ότι δεν είχαν αποδώσει», αναφερόμενη ειδικά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ. Πρότεινε δε, ότι, «καλό είναι να πάρουμε μέτρα τώρα που είναι αρχή, να επαναφέρουμε τη μάσκα, να κρατάμε τις αποστάσεις, να πηγαίνουν δυο τρεις οικογένειες μαζί διακοπές, να τρώνε στα εστιατόρια την ώρα που δεν έχει πολύ κόσμο».
Για όσους που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, τόνισε πως «πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πολλή αγάπη. Όταν ανεβαίνει κάποιος στον 8ο για να πέσει, δεν του λέμε "θα σε συλλάβουμε", πάμε με ψυχολόγο, είπε μεταξύ άλλων.
Τα μέτρα που έρχονται
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τον φόβο τα κρούσματα τις επόμενες μέρες να ξεπεράσουν τις 2.500, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναφέρει την καθολική χρήση μάσκες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπως προτείνουν και δημόσια αρκετοί ειδικοί. Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες έχει ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ μελών της επιτροπής και της κυβέρνησης για την χρήση μάσκας.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Νίκος Σύψας τόνισε πως ουδέποτε η επιτροπή έχει δώσει το πράσινο φως για να «πετάξουν» οι πολίτες τις μάσκες με τον Άδωνι Γεωργιάδη να του απαντά ότι ήταν εισήγηση της επιτροπής.
Παράλληλα, επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώνεται πτώση στο κλείσιμο των ραντεβού των εμβολιασμών, η κυβέρνηση θα ανακοινώσει και εμβολιασμό στον τόπο διακοπών, αλλάζοντας τον ταχυδρομικό κώδικα στο emvolio.gov.gr με αποτέλεσμα να μπορεί να κάνει την δεύτερη δόση και στον τόπο διακοπών του. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό είναι κάτι το οποίο είχε γνωστοποιηθεί εδώ και καιρό από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως ανέφερε χθες χαρακτηριστικά στη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, από την ιχνηλάτηση προκύπτει πως το 32% των θετικών περιστατικών κορονοιού των τελευταίων ημερών αναφέρει συνάθροιση σε εξωτερικό χώρο.
Την επιδημία σε αυτή τη φάση οδηγούν οι νέοι, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων έχει υποχωρήσει στα 27 έτη. Μάλιστα, κατά τόπους ο ηλικιακός μέσος όρος έχει πέσει ακόμη περαιτέρω, όπως στον νότιο τομέα Αττικής το 66% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 15-24 χρόνων.
Παράλληλα, συζητείται η πρόταση για τοπικά lockdown όπου παρατηρείται μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου. Μέτρα όπως η επιστροφή του ωραρίου κυκλοφορίας τη νύχτα (εκτός από τις περιοχές που μπορεί να υπάρξει lockdown), ή η απαγόρευση ξανά της μουσικής σε εστίαση, μπαρ και καφέ, δε φαίνεται να προωθούνται και για λόγους που έχουν σχέση με τον τουρισμό.
Η κυβέρνηση εξετάζει μετακίνηση από νομό σε νομό όπως στα νησιά
Υπενθυμίζεται ότι ένα μέτρο που θα βρεθεί στο τραπέζι επίσης είναι η μετακίνηση εκτός νομού στην ηπειρωτική χώρα για τους ανεμβολίαστους. Με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή άλλο μέσο εξετάζεται πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί.
Η πρόταση που έχει καταθέσει από την προηγούμενη εβδομάδα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι η μετακίνηση εκτός νομού να είναι ελεύθερη για εμβολιασμένους, αλλά με rapid test για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση το εφάρμοσε μόνο για τα νησιά (και με σχετικές αλλαγές) και καλείται, πλέον, να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για τη μετακίνηση στην υπόλοιπη Ελλάδα.