Η κ. Ράπτη αρχικά στάθηκε στην προσπάθεια ελέγχου των φιλοξενούμενων και του προσωπικού σε δομές ψυχικής υγείας, προκειμένου να μην έξαρση των κρουσμάτων. Στη συνέχεία, υπογράμμισε τη σημασία ψυχολογικής υποστήριξης των πολιτών στην εποχή της πανδημίας.
Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της υγειονομικής κρίσης και τις κοινωνικές και ψυχολογικές συνέπειές της στους πολίτες, το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε τη στελέχωση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων με το διακεκριμένο καθηγητή ψυχίατρο κ. Βασίλειο-Παντελεήμονα Μποζίκα.
Ο κος Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, είναι Καθηγητής Ψυχιατρικής και Διευθυντής της Β’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ), Πρόεδρος του Κλάδου Ψυχομετρικών και Νευροψυχολογικών Μετρήσεων της ΕΨΕ και Γραμματέας του Κλάδου Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση της ΕΨΕ.
Ο κος Μποζίκας είναι ένας από τους 4 εθνικούς συντονιστές της «Παγκόσμιας Μελέτης Υγείας και Λειτουργικότητας σε Περιόδους Μεταδοτικών Λοιμώξεων (Collaborative Outcomes study on Health and Functioning during Infection Times)» (COH-FIT). Μίας μεγάλης, διεθνούς έρευνας, για το γενικό πληθυσμό όλων των χωρών που πλήττονται από την πανδημία του COVID-19, με στόχο τη διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την ψυχική υγεία και την αναγνώριση εκείνων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη στρατηγικών πρόληψης και παρέμβασης ψυχοκοινωνικής υποστήριξη, των πολιτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι 5 πολιτικές Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας
Παράλληλα, η κ. Ράπτη αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες πολιτικές που αφορούν στην Ψυχική Υγεία και υλοποιεί το Υπουργείο
Πρώτον: Αναπτύσσουμε σειρά προγραμμάτων ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τις ψυχολογικές συνέπειες του Covid 19 στους πολίτες, για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.
Πιο συγκεκριμένα:
- Λειτουργούμε σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306, ανώνυμα και εμπιστευτικά, από καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με την Α’ Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινητείου Νοσοκομείου, την Ομοσπονδία «Αργώ» και το «Χαμόγελο του παιδιού».
Η Γραμμή 10306 έχει απαντήσει μέχρι σήμερα σε 78.890 κλήσεις συμπολιτών μας και έχει διαχειριστεί αιτήματα που εκφράζουν άγχος και φόβο για τον κορονοϊό (82%), ανασφάλεια για το αύριο σε οικονομικό και προσωπικό επίπεδο (70%), και αίσθημα απομόνωσης και κόπωσης (65%).
- Στο ίδιο πλαίσιο αναπτύσσουμε προγράμματα ψυχολογικής υποστήριξης με τηλεσυμβουλευτική μέσω διαδικτυακών εφαρμογών επικοινωνίας (skype,messenger κ.λ.π):
- για τους ασθενείς που νοσηλεύονται ή βρίσκονται σε καραντίνα κατ' οίκον,
- για τα μέλη των οικογενειών τους και
- για το υγειονομικό προσωπικό των Νοσοκομείων μας, το οποίο καθημερινά αγωνίζεται για να σώσει τις ζωές των συμπολιτών μας.
Δεύτερον:
Αναπτύσσουμε προγράμματα εξ’ αποστάσεως ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για τον γενικό πληθυσμό με έμφαση:
- στους ανέργους,
- στους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις αλλά και
- στα παιδιά και τους εφήβους.
Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν αναλυτικές πληροφορίες για τους φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης που έχουν αναλάβει τις εν λόγω δράσεις και ενημέρωση, από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας για το πώς μπορούν οι πολίτες να έρχονται σε επικοινωνία μαζί τους.
Τρίτον:
Έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, στην ενότητα «Ψυχική Υγεία», απλές κατανοητές και υποβοηθητικές συμβουλές για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψυχολογικών συνεπειών της Covid19, ως πρώτες βοήθειες ψυχικής υγείας. Εκεί υπάρχουν φάκελοι με οδηγίες για τα παιδιά καθώς και για την αντιμετώπιση της απομόνωσης .
Τέταρτον:
Ειδικά για την στήριξη του υγειονομικού μας προσωπικού έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας τον ΟΔΗΓΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΗΜΙΑΣ COVID-19, ο οποίος εκπονήθηκε από την Α΄ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και απευθύνεται στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ θέλω να ανακοινώσω ότι δρομολογήθηκε και ειδική ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΕΞΟΥΘΕΝΩΣΗΣ (BurnOut Syndrome) που βιώνουν οι υγειονομικοί μας, στα Εθνικά Κέντρα Αναφοράς COVID-19 ,ούτως ώστε να τους στηρίξουμε αποτελεσματικά.
Πέμπτον:
Ενισχύουμε με προσλήψεις ψυχιάτρων τις δομές ψυχικής υγείας της χώρας που είχαν αποδεκατισθεί από προσωπικό, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών από τη διασπορά του κορωνοϊού, με ταχύτατες διαδικασίες, (σύμφωνα με το άρθρο 28 του Ν.4737/2020).
Τέλος, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, εξαιτίας της πανδημίας, τόσο εγώ όσο και ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να επαναπροσδιοριστεί, σε στέρεες βάσεις, το μέλλον της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης ώστε κανείς συμπολίτης μας να μην μείνει πίσω.
ΤΟ ΝΕΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ, με ορίζοντα δεκαετίας, θα παρουσιαστεί μέσα στο 2021 .