Ωστόσο, το μέτρο αυτό φαίνεται να έχει ατονίσει στην Ελλάδα και αφορμή για να ανοίξει ξανά ο κύκλος συζητήσεων για τις επιπτώσεις του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους στάθηκε μια φωτογραφία του ηθοποιού Βασίλη Μπισμπίκη να κρατάει τσιγάρο στο νυχτερινό κέντρο όπου εμφανίζεται η σύντροφός του Δέσποινα Βανδή.
Το περιστατικό δεν έμεινε...αναπάντητο, με τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη να αναδημοσιεύει την φωτογραφία και να ενημερώνει πως «κινείται διαδικασία για πρόστιμο» λόγω του αντικαπνιστικού νόμου.
Το περιστατικό δεν δίστασε να σχολιάσει και η η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1.
«Το μέτρο έχει μείνει λίγο πίσω,[...] η αστυνομία είναι υπεύθυνη για την τήρηση του μέτρου» είπε, ενώ επεσήμανε πως η τήρησή του είναι σημαντική καθώς «το κάπνισμα δεν είναι υπόθεση μόνο όσων καπνίζουν, αφού έχουμε και τους παθητικούς καπνιστές που επιβαρύνονται».
Τι συμβαίνει όταν «καίει» το τσιγάρο στο τασάκι
Ο Δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, Πνευμονολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα, φιλοξενήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.
«Δεν απαγορεύεται το κάπνισμα σε κανέναν. Απλώς η προστασία των πολιτών από το παθητικό κάπνισμα είναι υποχρέωση του κράτους. Είναι υποχρέωση του καθενός μας.
Όποιος θέλει να καπνίσει μπορεί να βγαίνει εκεί που δεν ενοχλεί κανέναν και να καπνίσει όσο θέλει, αλλά δεν μπορεί να υποχρεώνει τρίτους να γίνονται παθητικοί καπνιστές και να δημιουργεί προβλήματα υγείας».
Αυτό που λέμε παθητικό κάπνισμα, ξέρετε, είναι σκόπιμο να το εξηγήσουμε λίγο, γιατί δεν είναι τόσο απλό, δήλωσε χαρακτηριστικά από την αρχή της συζήτησης ο κ. Μπεχράκης.
Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 60.000 παιδιά ετησίως
«Όταν δεν καπνίζει κάποιος και απλώς είναι αναμμένο το τσιγάρο γίνονται ατελείς καύσεις και τα προϊόντα τους είναι πιο καρκινογόνα από εκείνα που ρουφάει ο καπνιστής», τόνισε, και συμπλήρωσε ότι «μια δεύτερη πηγή του νέφους είναι η εκπνοή του καπνιστή, η οποία περιέχει όχι μόνο τον καπνό που εισέπνευσε, αλλά και όλη τη χλωρίδα όγκου και βακτηριδίων και οποιωδήποτε μικροβίων έχει στην αναπνοή του, στους βρόγχους του, στο φάρυγγα, στο στόμα του.
Αυτά αιωρούνται μέσα στον χώρο και εισπνέονται από τρίτους. Να μην έχουμε καμιά ιδιαίτερη απορία γιατί έχουμε έξαρση των ιογενών λοιμώξεων αυτή τη στιγμή, όταν πηγές παραγωγής τέτοιου είδους λοιμώξεων είναι τα κέντρα διασκέδασης, όπου δεν εφαρμόζεται νόμος».
«Το παθητικό κάπνισμα σκοτώνει 60.000 παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», σημείωσε ο δρ. Μπεχράκης και πρόσθεσε πως το κάπνισμα στην Ελλάδα είναι «σύγκρουση της υπευθυνότητας με τον εγωισμό. Σύγκρουση της δημόσιας υγείας, της προστασίας της δημόσιας υγείας με την καταστρατήγησή της. Είναι μία σύγκρουση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την πλήρη καταπάτησή τους. Γιατί το παθητικό κάπνισμα είναι μία καταστρατήγηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σωρηδόν, όχι ενός και δύο».