Ειδικότερα, στο Φόρουμ που διεξήχθη την Παρασκευή (15/1), ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στην ανοσία στον κορονοϊό. Αν και υποστήριξε ότι ακόμα δε γνωρίζουμε πόσο διαρκεί η προστασία από το εμβόλιο, πρόσθεσε το εξής: «Αυτό που ξέρουμε από μελέτες είναι ότι από τον κορονοϊό αυτόν καθ΄αυτόν η ανοσία κρατάει τουλάχιστον ένα 8μηνο και με βάση τη λειτουργική ανοσία ίσως και να κρατάει και αρκετά χρόνια».
Οι Έλληνες έχουν πρόθεση να εμβολιαστούν
Η πρόθεση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού του ελληνικού πληθυσμού φτάνει το 72% σύμφωνα με μία επαναλαμβανόμενη μελέτη που διεξάγεται κάθε 3 εβδομάδες.
«Η ελληνική κοινωνία αποδέχτηκε το εμβόλιο και αυτό είναι πολύ σημαντικό» συμπλήρωσε.
Ο κύριος λόγος άρνησης του εμβολίου είναι ο φόβος ασφάλειας του εμβολίου και οι ενδεχόμενες παρενέργειες.
Δραστικό το εμβόλιο της Pfizer στα νέα στελέχη κορονοϊού
Την εμφάνιση νέων στελεχών κορονοϊού που φέρουν μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα τους σχολίασε ο κ. Τσιόδρας. Φαίνεται ότι το εμβόλιο της Pfizer δρα απέναντι στα νέα στελέχη του κορονοϊού.
«Το σίγουρο είναι ότι όσο πιο γρήγορα εμβολιάζουμε τον κόσμο, πιθανότατα θα αποφύγουμε διασπορά και ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών» συμπλήρωσε,
Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ίσως μπούμε σε μία κατάσταση που κάθε χρόνο θα εξετάζουμε τον ιό με έναν τρόπο αντίστοιχο της γρίπης για μεταλλάξεις, για αποτελεσματικότητα του εμβολίου και θα εκδίδουμε οδηγίες για το πως θα αναπτύσσεται το εμβόλιο.
«Είχαμε την τεχνογνωσία ήδη από τον SARS και τον MERS για να φτιάξουμε το εμβόλιο» κατέληξε.
«Η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει»
Όσον αφορά τις προβλέψεις για το μέλλον του κορονοϊού, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η «Η COVID-19 είναι εδώ για να μείνει. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει».
Το μέλλον του ιού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως:
- η διάρκεια της ανοσίας
- η αποτελεσματικότητα του εμβολίου
- η εποχικότητα
- οι επιλογές της κυβέρνησης
Ας σημειωθεί ότι η κινητικότητα στο 2ο lockdown στη χώρα μας ήταν τουλάχιστον 30% προς τα πάνω σε σχέση με το πρώτο.