Αρχικά ο κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η κλιματική αλλαγή και οι πιθανότητες μεγάλων φυσικών καταστροφών αποδεικνύουν την ουσιαστικότατη ανάγκη ύπαρξης ενός λειτουργούντος κοινωνικού κράτους» και την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην μεγάλη αυτή πρόκληση» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις περιπτώσεις της εκκένωσης του νοσοκομείου της Αλεξανδρούπολης κατά τη διάρκεια των πρόσφατων πυρκαγιών και της προστασίας των κοινωνικών μονάδων από την πλημμύρα στη Θεσσαλία, επισημαίνοντας ότι τα παραπάνω αποδεικνύουν πόση προετοιμασία χρειάζεται από πλευράς υγειονομικού συστήματος για να προληφθεί η επίδραση των φυσικών καταστροφών στις μονάδες του.
Τις εργασίες τις ημερίδας, την έναρξη των οποίων κήρυξε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Φιλόθεος, χαιρέτισαν σε βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους ο Υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε επίκαιρο το θέμα της κλιματικής αλλαγής και αναφέρθηκε στη συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης στον ρόλο του κράτους. Την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου ο οποίος έκανε αναφορά στα θέματα της ενέργειας και της βιωσιμότητας. Ο κ. Ταχιάος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τη χρονιά που διανύουμε θα δοθεί σε λειτουργία το μετρό της Θεσσαλονίκης ενώ για το flyover σημείωσε ότι με τη συνέργεια των πολιτών και του υπουργείου είναι εφικτό να βελτιωθεί η κατάσταση. Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης χαρακτήρισε κρίσιμο τον ρόλο των θεσμικών φορέων της αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.
Οι αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις από την Περιφέρεια
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, προσερχόμενος στην ημερίδα, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι «οι πόροι που έχουν στη διάθεσή τους οι δήμοι και οι περιφέρειες σήμερα δεν επαρκούν για να γίνουν οι σημαντικές και μεγάλες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που θα θωρακίσουν ουσιαστικά τις κοινωνίες». Ο ίδιος είπε ότι «χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ να γίνουν σε επίπεδο περιφερειών master plan για κάθε περιφέρεια και με βάση αυτά να προχωρήσει η χρηματοδότηση από την κυβέρνηση και με ευρωπαϊκούς πόρους σε συνδυασμό προκειμένου τα έργα αυτά να γίνουν». Γνωστοποίησε, άλλωστε, ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει εκπονήσει ένα master plan το οποίο σε λίγο καιρό θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί δημοσίως. Για αυτό, όμως, όπως τόνισε, θα χρειαστούν πόροι που εκφεύγουν κατά πολύ των δυνατοτήτων μιας περιφέρειας ή ενός δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό, από το βήμα της ημερίδας, υπογράμμισε πως «είναι η ώρα σε στενή συνεργασία της κυβέρνησης, των περιφερειών και των δήμων της χώρας να γίνει ένας καινούριος σχεδιασμός για την πολιτική προστασία με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων».
Τι ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Την ανάγκη αποκέντρωσης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων υπογράμμισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης. «Οι ελληνικές πόλεις πρέπει να κάνουν μια μεγάλη μετάβαση αλλάζοντας τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας τους. Αυτό δεν το έχουμε και είναι ένα μεγάλο στοίχημα» είπε και πρόσθεσε ότι απαιτείται μια συνεχής, μεθοδική και οργανωμένη προσπάθεια και επιβάλλεται η υλοποίηση μιας στρατηγικής ανθεκτικότητας σε μια στιγμή που, όπως είπε, «ο κεντρικός δήμος δέχεται ένα μεγαλύτερο φορτίο, γιατί όλοι διέρχονται από τον κεντρικό δήμο και χρησιμοποιούν τις υποδομές του».
Εξάλλου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ζήτησε να αλλάξουν, με κρατική και πανεπιστημιακή μέριμνα, τα μεγέθη σχεδιασμού για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών ενώ ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης, σημείωσε ότι η περιοχή επιθυμεί μια ορθολογική ανάπτυξη με αξιοποίηση των ΑΠΕ παράλληλα με τα συμφέροντα των πολιτών, τις χρήσεις στη γεωργία και την κτηνοτροφία και την αξιοποίηση των ορυχείων λιγνίτη. Την ανάγκη κοινού βηματισμού με κεντρικούς άξονες τη συνεργασία, τις υποδομές, τη στελέχωση και τη συμμετοχή των εθελοντών επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.
Προσερχόμενος στην ημερίδα, στην οποία προσφώνηση έκανε αρχικά ο δημοσιογράφος και δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Στέργιος Καλόγηρος, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μιχάλης Γεράνης αναφέρθηκε στο θέμα της διαχείρισης των οργανικών αποβλήτων, επισήμανε ότι ο σχετικός εξοπλισμός έχει παραδοθεί στους δήμους ενώ σημείωσε πως ορισμένοι από αυτούς ξεκίνησαν πιλοτικά την αποκομιδή τους και ήδη έχει παραχθεί λίπασμα από αυτά. Τα οργανικά απόβλητα μεταφέρονται σε σημεία που έχει υποδείξει ο ΦΟΔΣΑ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ