Οι προτάσεις -εάν νομοθετηθούν- θα καταστήσουν τη Βρετανία την πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα απαγορεύει την πώληση τσιγάρων στις νεότερες ηλικίες. Αντίστοιχο μέτρο ετοιμάζεται να λάβει και η Δανία.
«Ποτέ δεν θα πωληθεί νομίμως τσιγάρο σε έναν νέο που είναι σήμερα 14 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρίσι Σούνακ στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μάντσεστερ.
Με βάση το αντικαπνιστικό του σχέδιο, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η νόμιμη ηλικία για κάπνισμα θα αυξάνεται κατά ένα έτος κάθε χρόνο, το οποίο σημαίνει ότι η νεότερη γενιά μπορεί να μεγαλώσει «χωρίς τσιγάρο» βελτιώνοντας την υγεία της χώρας.
Ο κ. Σούνακ σχεδιάζει επίσης να επισπεύσει την εφαρμογή μέτρων για να περιοριστεί η διάθεση των ατμιστών σε παιδιά.
Τα προτεινόμενα μέτρα μοιάζουν με αυτά που εισήχθηκαν στη Νέα Ζηλανδία πέρυσι, που έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε τη νόμιμη πώληση τσιγάρων σε νέους που γεννήθηκαν το 2009 και ύστερα. Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2027.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι το κάπνισμα κοστίζει στις βρετανικές υπηρεσίες υγείας 17 δισ. λίρες τον χρόνο και οι θάνατοι λόγω καρκίνου μπορεί να μειωθούν κατά ένα τέταρτο εάν σταματήσουν να καπνίζουν ο πολίτες.
Η πολιτική θα είναι επιζήμια για τις μελλοντικές πωλήσεις εταιριών που θεωρούν τη Βρετανία βασική τους αγορά, όπως η Japan Tobacco και η Imperial Brands.