Ειδικότερα, για τις 14 ημέρες πριν τις 4 Φλεβάρη, η Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται στο «κίτρινο» σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στο «κόκκινο». Οι περιοχές με κόκκινο χρώμα είναι αυτές που έχουν ποσοστό θετικότητας των τεστ τους πάνω από 4% σε συνδυασμό με παραπάνω από 50 κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Όπως διακρίνεται στον παρακάτω χάρτη, μάλιστα, κάποια από τα νησιά του Ιονίου πέλαγους βρίσκονται σε πράσινο χρώμα. Ένα μεγάλο κομμάτι της Φιλανδίας και η Νορβηγία βρίσκονται επίσης στο κιτρινο με σχεδόν όλες τις άλλες χώρες της Ευρώπης να είναι «κοκκινισμένες».
Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, διότι τις τελευταίες ημέρες το άνοιγμα ορισμένων δραστηριοτήτων στη χώρα μας έχει συμβάλει στην άυξηση των κρουσμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με χθεσινές δηλώσεις του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, o δείκτης μετάδοσης (Rt) στην Αττική έχει ξεπεράσει το 1 (1,1)
Ποσοστό θετικότητας: Στο πράσινο η Ελλάδα
Παράλληλα,η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει καλή και στον δείκτη θετικότητας (κρούσματα / αριθμός τεστ), που διατηρείται κάτω από το 4%, σύμφωνα με τις μετρήσεις που κοινοποιήθηκαν σήμερα Πέμπτη από τον ευρωπαϊκό οργανισμό και αφορούν στην προηγούμενη εβδομάδα.
Γι΄αυτό βλέπετε τη χώρα μας στο πράσινο όσον αφορά το δείκτη της θετικότητας (κάτω από το 4%) ενώ η πλειοψηφία των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χώρων είναι κιτρινισμένες (πάνω από 4%).
ΠΗΓΗ: ecdc.europa.eu