Τα μη μεταδοτικά νοσήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο εκπαιδευτικού τριημέρου που διοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) για δημοσιογράφους από την Ελλάδα και χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Ευθύνονται άλλωστε για το 83% του συνόλου των θανάτων στην Ελλάδα.
Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις τους δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν, καθώς αποτελεί σημαντικό επιβαρυντικό παράγοντα για καρδιαγγειακές και αναπνευστικές παθήσεις, συνδέεται πάνω από 20 διαφορετικούς τύπους ή υποτύπους καρκίνου και επιδεινώνει την καθημερινότητα των καπνιστών, θέτοντας σε κίνδυνο και όσους εκτίθενται δευτερογενώς (παθητικό κάπνισμα).
Περισσότεροι από 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη χρήση καπνού, διεθνώς.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, το 35% των πολιτών άνω των 15 ετών κάπνιζε το 2019, ενώ το ποσοστό που προέκυψε από έρευνα του Ινστιτούτου Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής για το 2022 (σε συνεργασία με τη Metron Analysis) ανήλθε σε 40% (το ίδιο ποσοστό ερωτηθέντων που δήλωσε πως κάπνιζε το 2017 ήταν στο 36%. Ο Οργανισμός τοποθετεί την Ελλάδα στη δεύτερη θέση μετά την Κύπρο.
«Κι όμως, το κάπνισμα είναι πιο εθιστικό και από την κοκαΐνη, σύμφωνα με παλαιότερη δημοσίευση στο Lance», σημείωσε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος του Ευαγγελισμού, Παρασκευή Κατσαούνου.
Για πολλούς καπνιστές, λοιπόν, η διακοπή δεν είναι εύκολη υπόθεση, ούτε θέμα ισχυρής θέλησης. Για την πλήρη αντιστροφή του προβλήματος και την εξάλειψη του καπνίσματος για πολλούς καπνιστές η βοήθεια από ειδικούς, είναι απαραίτητη. Τα ιατρεία διακοπής καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν, καθώς το ποσοστό επιτυχίας διακοπής καπνίσματος μέσω των υπηρεσιών αυτών ξεπερνά το 35% κατά μέσο όρο.
Συνολικά, λειτουργούν 37 ιατρεία διακοπής καπνίσματος σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, όπου οι υπηρεσίες είναι δωρεάν. Ωστόσο, ο περιορισμός της λειτουργίας τους μόνο στις πρωινές ώρες αποτρέπει αρκετούς από να στραφούν σε αυτά.
Η ενίσχυση τους με προσωπικό και επέκταση της λειτουργίας τους, όπως και η αύξηση του αριθμού των ιατρείων θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί το Ιατρείο του Ευαγγελισμού, το οποίο εξυπηρετεί περίπου 1000 άτομα το χρόνο. Αλλά υπάρχει σημαντική αναμονή, 2-3 μηνών. Ο αριθμός, λοιπών, των χιλίων μπορεί να φαίνεται μεγάλος, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόλις μέρος των καπνιστών που χρήζουν βοήθεια, αν το συγκρίνουμε με το ποσοστό 40% που αποτελεί τους καπνιστές στη χώρα.
Η σωματική απεξάρτηση από το τσιγάρο επέρχεται μετά από περίπου τρεις μήνες χρειάζεται, βάσει μελετών. Η θεραπεία στα ιατρεία γίνεται με σταδιακή μείωση του αριθμού των τσιγάρων και παράλληλη χορήγηση εγκεκριμένων σκευασμάτων, έως την πλήρη διακοπή. Αρκεί και οι υποψήφιοι πρώην καπνιστές να επιμείνουν στην προσπάθεια τους.