Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία. Υπέρ της αρχής του τάχθηκαν η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ. ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 δήλωσαν «παρών», ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε.
Ο νόμος που ψηφίστηκε αφορούσε αρχικά την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάσης και στα υπόλοιπα άρθρα αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. Το ίδρυμα αναλαμβάνει να κατασκευάσει και να εξοπλίσει νέα πτέρυγα με νέες κλίνες, μεταμοσχευτικό κέντρο, παιδο – καρδιολογική κλινική και σύγχρονες υποδομές όπως ελικοδρόμιο μέσω μίας εταιρίας απόλυτα ελεγχόμενης από αυτό, της ΑΡΙΟΝΑ ΑΕ.
Τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου
Με το άρθρο 2 θεσπίζεται η δυνατότητα του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων να συνεργάζεται με ιδιώτες γιατρούς και προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων με απόδειξη παροχής υπηρεσιών
Με το άρθρο 5 καθορίζετε την αμοιβή των οικογενειακών γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις 2000 ευρώ.
Το άρθρο 6 ασχολείται με τον ευαίσθητο χώρο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών εισάγοντας αλλαγές στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών
Το άρθρο 7 ασχολείται με την διεύρυνση των ιατρικών πράξεων που εκτελούνται στις αυτοτελείς μονάδες ημερήσιας νοσηλείας.
Το άρθρο 8 μεταξύ άλλων αναφέρεται στη αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και τη νέα σύσταση του Δ.Σ του. Σύμφωνα με την τροπολογία, το νεο Δ.Σ. του Οργανισμού θα αποτελείται από 11 μέλη αλλά κανένα από αυτά δε θα προέρχεται από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεσή της.
Στο άρθρο 9 οι εξυπηρετήσεις στους ιδιώτες συνεχίζονται με την προσπάθεια νομοθετικής επίλυσης των πολεοδομικών εκκρεμών υποθέσεων τους ανεξαρτήτως του χρόνου κατάθεσης του σχετικού φακέλου.
Το άρθρο 10 νομιμοποιεί τις δαπάνες των Κέντρων Υγείας για την εξέταση των διαγνωστικών τεστ για κορωνοϊό από ιδιωτικά εργαστήρια με μόνο παραστατικό το τιμολόγιο.
Το άρθρο 11 συστήνονται 1800 επιπλέον οργανικές θέσεις για την στελέχωση των ΜΕΘ.