Έκτακτες οδηγίες για την προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται τις επόμενες ημέρες σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), θα δώσουν επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, δώθηκαν στην αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Υγείας.
Ξεκινώντας την ενημέρωση, ο Χατζηχριστοδούλου Χρήστος - Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο τοποθετήθηκε για θέματα γενικού πληθυσμού εφιστόντας την προσοχή για ηλικιωμένους, μικρά παιδιά, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με χρόνιες παθήσεις, αλλά και παχύσαρκα και υπέρβαρα άτομα, άτομα που εργάζονται, άτομα που καταναλώνουν αλκοόλ και ναρκωτικές ουσίες.
Ο καθηγητής σύστησε κατά τη διάρκεια του καύσωνα οι παραπάνω ομάδες:
- Να μην κυκλοφορούν ώρες υψηλών θερμοκρασιών
- Ποτέ να μην παραμένουν σε κλειστό αυτοκίνητο όπως και τα παιδιά
- Να λαμβάνουν επαρκής ποσότητα υγρών και να έχουν πρόσβαση σε κλιματιζόμενο χώρο, να αερίζουν τους χώρους το βράδυ, να λαμβάνουν τη φαρμακευτική τους αγωγή και να μιλάνε με το γιατρό τους
- Πολλά υγρά, κλιματιζόμενους χώρους, κλειστά παράθυρα και χλιαρά ντουζ. Αποφυγή μετακινήσεων, ελαφριά ρούχα και καπέλα, μικρά, ελαφριά συχνά γεύματα.
- Δεν χρειάζεται να παίξουμε ρακέτες, ακόμη και τα νεαρά άτομα.
- Αποφύγετε το πολύ φαγητό και τα λιπαρά, προτιμάτε φρούτα, λαχανικά και οπωσδήποτε όχι αλκοόλ και έντονη σωματική άσκηση (αν πρέπει πολύ νωρίς και μετά τη δύση του ηλίου)
Από τη μεριά της, η Βάνα Παπαευαγγέλου - Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ), για ό,τι αφορά τα νεογνά, τα παιδιά, τις έγκυες και τις λεχώνες συμβούλεψε τα εξής :
- Τα παιδιά δεν πρέπει να παραμένουν στην βεράντα, καλύτερα να παραμένουν στο σπίτι.
- Οι δραστηριότητες του παιδιού πρέπει να γίνονται νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενος κίνδυνος θερμοπληξίας ή ηλίασης.
- Η αφυδάτωση στα παιδιά εκδηλώνεται με εμετούς και πυρετό ωστόσο, τελευταία παρατηρούνται εξάρσεις γαστρεντερίτιδας, συνεπώς ενδείκνυεται η άμεση επικοινωνία των γονιών με τους παιδιάτρους και αν κριθεί απαραίτητο να διακομιστούν στο νοσοκομείο
- Αναφορικά με τα νεογνά, είναι σημαντικό να δίδονται συνεχώς υγρά
«Η ομπρέλα δεν προστατεύει», υπογράμμισε και συνέστησε στους γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά στη θάλασσα το πρωί ή αργά το απόγευμα, να χρησιμοποιούν αντηλιακό, καπέλο, γυαλιά. «Όχι στην παραλία το μεσημέρι», τόνισε.
Τη σκυτάλη της ενημέρωσης έλαβε τέλος, ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)), ο οποίος μεταξύ άλλων έδωσε συμβουλές προστασίας για τους ασθενείς με αναπνευστικά και καρδιολογικά θέματα.
Όπως είπε, οι ασθενείς πρέπει να τροποποιήσουν την φαρμακευτική αγωγή τους και αφού πρώτα επικοινωνήσουμε με τον θεράποντα γιατρό.
Αναφορικά με τον συνδυασμό καύσωνα με πυρκαγιές, είπε ότι ακόμα και αν δεν έχουμε πρόβλημα υγείας, αν αισθανθούμε έντονο βήχα, έντονο σφίξιμο στο στήθος, έντονη δυσφορία, δεν λέμε δεν πειράξει, διότι δεν είναι φυσιολογικό. Αν πάθω έντονα συμπτώματα έχω κάποιο πρόβλημα υγείας και δεν το γνωρίζω όπως άσθμα ή ΧΑΠ. Στην περίπτωση αυτή απευθύνομαι σε πνευμονολόγο.
Ο κ. Βασιλακόπουλος επικεντρώθηκε στην θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές για την αναγνώριση και αντιμετώπισή τους.
Θερμική εξάντληση
- Έντονη εφίδρωση
- Κρύο, ωχρό και υγρό δέρμα
- Γρήγορος, ασθενής καρδιακός παλμός
- Ναυτία ή έμετος
- Μυϊκές κράμπες
- Κούραση ή αδυναμία
- Ζαλάδα
- Πονοκέφαλος
- Λιποθυμία
Τι να κάνετε:
- Μετακινηθείτε σε δροσερή τοποθεσία
- Χαλαρώστε τα ρούχα σας
- Εφαρμόστε δροσερά, υγρά ρούχα στο σώμα ή κάντε ένα δροσερό μπάνιο
- Πιείτε μερικές γουλιές νερό
Αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια σε περίπτωση που:
- Έχετε εμέτους
- Τα συμπτώματα επιδεινώνονται
- Τα συμπτώματα διαρκούν περισσότερο από μία ώρα
Η ενημέρωση του Υπ. Υγείας
{https://www.ertnews.gr/live-tv/}