Όπως δήλωσε ο Βασίλης Κοντοζαμανης μεταξύ άλλων: «Οι ρυθμίσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό είναι εθνικά απαραίτητες και δημοκρατικά υπεύθυνες, κοινωνικά ευαίσθητες, μελετημένες και μετριοπαθείς. Προτάσσονται οι κατηγορίες εργαζομένων που έχουν άμεση σύνδεση με τους πιο ευάλωτους πολίτες»
Και τόνισε: «Η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να προστατέψει όλα τα μέλη της και κυρίως τα πιο αδύναμα. Απέναντι σε καθαρές αλήθειες, λοιπόν, απαιτούνται καθαρές συμπεριφορές. Και οι σαφείς αποφάσεις μπορούν να αμφισβητηθούν μόνο με σαφείς αντιπροτάσεις. Η κατάσταση δεν επιτρέπει ούτε επαμφοτερίζουσες στάσεις, ούτε μισόλογα και «ναι μεν αλλά», ούτε αστερίσκους.
Πολύ περισσότερο που τα 2 μέτωπα έχουν, σταδιακά, διαμορφωθεί: είναι η πλευρά της επιστήμης και της δημόσιας υγείας και η πλευρά της φημολογίας και της συνωμοσιολογίας. Ενώ τα περιθώρια στενεύουν: Η οικονομία πρέπει να λειτουργήσει, η κοινωνία να απελευθερωθεί και η μετάλλαξη «Δέλτα» να αντιμετωπιστεί. Γι’ αυτό και, παράλληλα με την πειθώ, χρειάζονται και μέτρα. Γιατί, ακριβώς, αν τα τελευταία λείψουν θα έχει κάθε λόγο να κατηγορηθεί για αδράνεια η Πολιτεία από τα εκατομμύρια πολιτών που εμβολιάστηκαν και δικαιούνται να ζητούν τη ζωή τους πίσω. Είναι, άλλωστε, η πολιτική που ακολουθούν τώρα όλες οι χώρες.
Τέλος, κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Θα πρότεινα, λοιπόν, σε όσους επιμένουν σε αυτή την αδιέξοδη στάση να κάνουν το εμβόλιο της αλήθειας και της ευθύνης. Και απέναντι στην μετάλλαξη «Δέλτα» να μεταλλαχθούν οι ίδιοι προς το καλύτερο. Θα είναι ένα καλό νέο για την υγεία της δημόσιας ζωής».
Aυτή τη στιγμή εξετάζεται στη Βουλή η τροπολογία για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζόμενων σε δομές Υγείας και μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Υγείας όχι μόνο για την εξειδίκευση μέτρων αλλα και για επέκταση κατηγοριών στις οποιες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότηα, λαμβανομένων υποψιν των δεδομένων δημοσιας υγείας και σοβαρότητας της νόσου.
Τη ρύθμιση αναμένεται να ψηφίσει πέρα από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής.
Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν υποχρεωτικά μέχρι τώρα:
Συγκεκριμένα, μετά τη ψήφιση της υπό συζήτηση τροπολογίας υποχρεωτικά θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά της COVID:
- Εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και
- σε μονάδες φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες από 16 Αυγούστου
- Σε υγειονομικές δομές (γιατροί και νοσηλευτές), με ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου.
Αναλυτικότερα θα πρέπει να εμβολιαστούν όσοι εργάζονται σε:
(α) Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης
(β) Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες
(γ) Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες
(δ) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ε) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
(στ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
(ζ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
(η) Οικοτροφεία
(θ) Ειδικά ιδρύματα
(ι) Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων
(ια) Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας
(ιβ) Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ)
(ιγ) Το προσωπικό που απασχολείται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Σημειώνεται πως έως τις 16 Αυγούστου θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί το σύνολο των εργαζομένων στις δομές πρόνοιας τουλάχιστον με την πρώτη δόση και να έχει προγραμματίσει τη δεύτερη έως την 1η Σεπτεμβρίου όλο το προσωπικό, υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό σε όλες τις δομές υγείας, ιδιωτικές και δημόσιες. Δηλαδή σε διαγνωστικά κέντρα, κέντρα αποκατάστασης, κλινικές, νοσοκομεία, δομές ΠΦΥ κ.λπ.
Οι σχετικές προκηρύξεις δεν πρόκειται να αναρτηθούν αμέσως, αλλά στο τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου, όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια εμβολιασμού του προσωπικού.
Σε κάθε περίπτωση, βάσει των ρυθμίσεων θα δίδεται η δυνατότητα δημόσιοι φορείς (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία) να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται