Η δημιουργία φλεβικών κιρσών στα πόδια πιθανόν να υποκρύπτει παθολογία στη φλεβική κυκλοφορία, όπως την αύξηση του όγκου του αίματος έως και 30-40% και την εμφάνιση δερματικών αλλοιώσεων και άτονων φλεβικών ελκών στην περιοχή κάτω από τη μεσότητα της γαστροκνημίας, με εξαιρετικά δύσκολη, τις περισσότερες φορές, επούλωση και έντονο πόνο.
«Η πάθηση αυτή είναι εξελικτική με τάση επιδείνωσης σε βάθος χρόνου. Οι ήδη υπάρχοντες κιρσοί αυξάνονται σε διάμετρο, μήκος και αριθμό. Τυπικά συμπτώματα αποτελούν ο πόνος, ο καύσος, ο κνησμός, το οίδημα και οι νυχτερινές κράμπες όταν το πόδι βρίσκεται σε απόλυτη ηρεμία και χαλάρωση», τονίζει κ. Κωνσταντίνος Ν. Ξηρομερίτης, MD, PHD, MSC Αγγειοχειρουργός - Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής Δ´ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής-Ενδοαυλικό Laser Φλεβικών Παθήσεων τουMetropolitan General.
Πολύ συχνά οι φλεβικοί κιρσοί μπορεί και να αιμορραγήσουν. Σε έδαφος φλεβικής ανεπάρκειας και κιρσών έχουμε επιπλέον και μια αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης, κατάσταση δυνητικά απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και με την ενδεδειγμένη αντιπηκτική αγωγή.
Σύμφωνα πάντα με τις προσφάτως αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες, η πλέον σύγχρονη και ταυτόχρονα αποτελεσματική θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών οφείλει να είναι ενδοαυλική (ενδοφλεβικός αποκλεισμός μείζονος ή ελάσσονος σαφηνούς με Laser). Η κλασική δε χειρουργική αντιμετώπιση (σαφηνεκτομή) εκτελείται μόνο σε ασθενείς πολύ προχωρημένου σταδίου (5-10% των περιπτώσεων) όπου δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν οι νεότερες ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές.
Εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα, κιρσοί τέλος
Η θεραπεία είναι εύκολη, ανώδυνη και απαιτεί την εφαρμογή τοπικής διογκωτικής αναισθησίας σε συνδυασμό με ταυτόχρονη χορήγηση ήπιας μέθης. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα και σε υπερήλικες ακόμα ασθενείς με συνοδά σημαντικά προβλήματα υγείας να αντιμετωπίσουν τη φλεβική ανεπάρκεια βελτιώνοντας σε απίστευτο βαθμό το βιοτικό τους επίπεδο και την καθημερινότητά τους μη κινδυνεύοντας ταυτόχρονα από θρομβώσεις.
Μετά το ολοκληρωτικό σφράγισμα (ενδοαυλικός αποκλεισμός) της μείζονος είτε της ελάσσονος σαφηνούς με τη διαδικασία του Laser ακολουθούν, τις περισσότερες φορές, πολλαπλές τοπικές μικροφλεβεκτομές που δεν ξεπερνούν σε μήκος το μισό χιλιοστό και τις περισσότερες φορές δε χρειάζονται ούτε καν συρραφή.
Οι κιρσοί πρέπει οπωσδήποτε να αφαιρούνται άμεσα μετά τη διενέργεια του ενδοφλέβιου Laser γιατί αν παραμείνουν έστω και για μικρό χρονικό διάστημα αποτελούν αίτιο υποτροπής μέσω ερεθίσματος που δίνει η ύπαρξή τους στον οργανισμό να ξεκινήσει μια διαδικασία δημιουργίας νέων φλεβιδίων (νεοαγγείωση) με σκοπό να δώσουν ξανά αίμα στους κενούς αίματος κιρσούς.
«Η θεραπεία της φλεβικής ανεπάρκειας και των κιρσών χωρίς μικροφλεβεκτομές που φέρεται διαφημιζόμενη τελευταία, εκτός από το γεγονός ότι δεν δίνει άμεσα λύση και οριστικά τέλειο αποτέλεσμα δεν αποτελεί επ’ ουδενί την ενδεδειγμένη και πλέον αποτελεσματική θεραπεία. Γι’ αυτό λοιπόν το λόγο οι συνοδευτικές του ενδοφλέβιου Laser μικροφλεβεκτομές σε ασθενείς με φλεβική ανεπάρκεια και κιρσούς κρίνονται απολύτως αναγκαίες και δεν πρέπει να αποφεύγονται», καταλήγει ο κ. Ξηρομερίτης.