Αν κάπως έτσι αισθάνεστε κι εσείς την πρώτη εργάσιμη μέρα της εβδομάδας, μην πτοήστε... δεν είστε οι μόνοι.
Τι είναι η «μελαγχολία της Δευτέρας»;
Ο άτυπος όρος, περιγράφει μια σειρά αρνητικών συναισθημάτων που αντιμετωπίζουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο τις Δευτέρες.
Δεν πρόκειται για μια κλινική διαταραχή, εξηγούν οι ειδικοί, μολονότι τα αρνητικά αισθήματα είναι πέρα για πέρα αληθινά.
Η δευτεριάτικη δυσθυμία διαφέρει από την κατάθλιψη γιατί παρουσιάζεται σε συγκεκριμένη στιγμή. Αντίθετα, η κατάθλιψη αφορά σε επίμονα αισθήματα χαμηλής διάθεσης και μειωμένου ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, που μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε στιγμή, οποιασδήποτε ημέρας.
Καθώς η εργάσιμη εβδομάδα προχωρά, τα αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις, υποχωρούν.
Γιατί αισθανόμαστε έτσι;
Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για αυτά τα δυσάρεστα συναισθήματα που μετατρέπουν την αρχή κάθε εβδομάδας σε μάχη;
Ναι, σύμφωνα με τους ερευνητές. Και ο πρώτος λόγος που φιγουράρει ως άμεσα σχετιζόμενος αφορά στο πόσο μας αρέσει η δουλειά μας...
Υπολογίζεται, ότι ποσοστό περίπου 70% των ανθρώπων, δεν είναι ικανοποιημένοι με την εργασία τους.
Το εργασιακό στρες πιθανώς πυροδοτεί και την αρνητική διάθεση της Δευτέρας, αφού είναι η μέρα επιστροφής στην δουλειά.
Πώς ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την διάθεση μας
Τα Σαββατοκύριακα, είναι μέρες που οι περισσότεροι αλλάζουν την ρουτίνα του ύπνου τους, συνήθως ξυπνώντας πιο αργά τα πρωινά, πιστεύοντας ότι έτσι αναπληρώνουν πιθανή έλλειψη ύπνου κατά την διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.
Ενίοτε όμως, αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα, τουλάχιστον για την πρώτη μέρα που πρέπει να γυρίσουμε πίσω στην βασική μας ρουτίνα. Οι δυο παραπάνω ώρες πρωινού ύπνου το Σάββατο και την Κυριακή, μπορεί να μπερδέψουν τους βιολογικούς μας ρυθμούς, και έτσι όταν το ξυπνητήρι χτυπήσει το πρωί της Δευτέρας να σηκωθούμε από το κρεββάτι μας νιώθοντας περισσότερο κουρασμένοι από όταν ξαπλώσαμε.
“Το ρίξαμε λίγο έξω...”
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε το Σαββατοκύριακο να χωρέσουμε όσες περισσότερες δραστηριότητες μπορούμε.
Να ολοκληρώσουμε δουλειές, να βγούμε για ψώνια, να περάσουμε χρόνο με την οικογένεια ή τους φίλους μας, να διασκεδάσουμε.
Πολύ συχνά, επειδή αυτές οι δραστηριότητες προσφέρουν ικανοποίηση, υποτιμούμε την σωματική κόπωση που μπορεί να προκαλούν. Έτσι, την Δευτέρα, ετοιμαζόμαστε να επιστρέψουμε στις υποχρεώσεις, έχοντας ανάγκη μια ακόμα μέρα ξεκούρασης.... από την ξεκούραση.
Συμβουλές για να νικήσουμε την μελαγχολία της Δευτέρας...
1. Εντοπίστε την «ρίζα του κακού»
Ανακαλύπτοντας την αιτία που πυροδοτεί τα αισθήματα άγχους και στρες, στην αρχή της εβδομάδας, ερχόμαστε πιο κοντά σε τρόπους αντιμετώπισης τους.
Αν οι λόγοι, αφορούν στο εργασιακό σας περιβάλλον, ίσως ήρθε η εποχή να διεκδικήσετε καλύτερες εργασιακές συνθήκες για εσάς.
2. Μην παρακοιμηθείτε το Σαββατοκύριακο
Προσπαθήστε να μείνετε σχετικά κοντά στην ρουτίνα ύπνου που έχετε και τις εργάσιμες μέρες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να απολαύσετε μια μεσημεριάτικη σιέστα, όμως αποφύγετε τις ακραίες διαφορές.
Μην ξυπνήσετε μεσημέρι, λόγου χάρη, ή μην πέσετε για ύπνο ξημερώματα. Αυτό θα κάνει το ξύπνημα της Δευτέρας, ακόμα πιο οδυνηρό...
3. Ασκηθείτε!
Μπορεί να ακούγεται ως βασανιστήριο, αλλά μια ήπια φυσική δραστηριότητα το πρωί της Δευτέρας, μπορεί να δώσει την ώθηση που το σώμα χρειάζεται ώστε να μπει δυναμικά στη νέα εβδομάδα.
Δεν ζητάμε να γίνετε πρωταθλητές! Όλοι όμως μπορούμε να ξεκινήσουμε την μέρα με έναν δεκάλεπτο χορό στο σαλόνι μας, ακούγοντας το αγαπημένο μας τραγούδι... δεν είναι τόσο δύσκολο, σωστά;
3. Προσθέστε μια αγαπημένη δραστηριότητα
Αν αυτή είναι η «χειρότερη» μέρα της εβδομάδας, προσπαθήστε να την μετατρέψετε στην καλύτερη. Κανονίστε φαγητό με έναν φίλο, χαλαρό ποτό μετά το γραφείο, βραδινό περίπατο με τον σύντροφο ή τον σκύλο σας.
Με λίγα λόγια, χωρέστε μέσα στη μέρα κάτι που θα σας χαλαρώσει... μπορεί να μεταμορφώσει όλη σας την διάθεση.
4. Στολιστείτε!
Διαλέξτε ρούχα που σας αρέσουν. Φτιάξτε τα μαλλιά σας. Βγείτε για να κατακτήσετε την μέρα!
Μια μελέτη του πανεπιστημίου του Yale, το 2014, κατέληξε ότι εκείνοι που ξεκινούν την μέρα τους ντυμένοι με ρούχα που τους κάνουν να αισθάνονται όμορφα, έχουν την τάση να υπερασπίζονται καλύτερα τον εαυτό τους στον εργασιακό χώρο.
Και υπομονή... Δευτέρα είναι, θα περάσει...
Με πληροφορίες από: alignthoughts, medicalnewstoday