Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τη μεταγεννητική κατάθλιψη ως μια κατάσταση που επηρεάζει μόνο τις γυναίκες. Αλλά στην πραγματικότητα, η μεταγεννητική κατάθλιψη επηρεάζει το ίδιο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες – με ορισμένες έρευνες να εκτιμούν ότι εμφανίζεται μέχρι και το 10% των πατεράδων.
Ωστόσο, παρά το πόσο συχνή μπορεί να είναι η μεταγεννητική κατάθλιψη στους άνδρες, δεν υπάρχουν ακόμα πολλές πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει από το να μάθετε εάν έχετε επιλόχεια κατάθλιψη - και πώς να λάβετε βοήθεια.
Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός στην Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Bournemouth, δρ
Γιατί συμβαίνει η μεταγεννητική κατάθλιψη;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει η μεταγεννητική κατάθλιψη. Εκτός από τις ορμόνες που αποτελεί την δημοφιλή πεποίθηση των περισσοτέρων, συνήθως οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων κινδύνου – όπως προηγούμενο ιστορικό κατάθλιψης, προβλήματα ύπνου μετά τη γέννηση του μωρού, έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης ή οικονομικές προκλήσεις.
Η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί επίσης να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.
Τα σύμπτώματα της μεταγεννητικής κατάθλιψης και η κύρια διαφορά με την κατάθλιψη
Τα συμπτώματα της μεταγεννητικής κατάθλιψης είναι αρκετά παρόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ως εκ τούτου, τα συμπτώματα της μπορεί να περιλαμβάνουν:
-
Χαμηλή διάθεση
-
Έλλειψη κινήτρων
-
Κακό ύπνο
-
Αίσθημα ενοχής ή έλλειψης αξίας
-
Κακή συγκέντρωση
-
Αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος
- Κόπωση και σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.
Η κύρια διαφορά μεταξύ της κατάθλιψης και της μεταγεννητικής κατάθλιψης είναι ότι αυτά τα συναισθήματα τείνουν να συμβαίνουν στη μεταγεννητική περίοδο (συνήθως τον πρώτο χρόνο περίπου μετά τη γέννηση του μωρού).
Μπορεί να είναι φυσιολογικό να «παλεύετε» με την ψυχική σας υγεία κάπως μετά τη γέννηση του μωρού σας.
Σε τελική ανάλυση, μπορεί να είναι μια συντριπτική και συναισθηματική στιγμή, με σχεδόν κάθε πτυχή της ζωής σας να αλλάζει – από την καθημερινή σας ρουτίνα, τη σχέση σας με τον σύντροφό σας, μέχρι την ποσότητα του ύπνου που κοιμάστε κάθε βράδυ.
Αλλά αν αντιμετωπίζετε κακή διάθεση και έλλειψη κινήτρων για περισσότερες από μερικές εβδομάδες και διαπιστώνετε ότι αυτά τα συναισθήματα δυσκολεύουν τη συναναστροφή με το βρέφος σας, μπορείτε να σκεφτείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας ή έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η επιλόχεια κατάθλιψη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή κατά το πρώτο ή δύο χρόνια μετά τη γέννηση του μωρού – όχι μόνο τους πρώτους μήνες.
Είναι απαραίτητη η βοηθεία από ειδικό;
Η μεταγεννητική κατάθλιψη δεν είναι πιθανό να υποχωρήσει από μόνη της. Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε μεταγεννητική κατάθλιψη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε υποστήριξη – όχι μόνο για την ευημερία σας, αλλά επειδή η μεταγεννητική κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει την σχέση σας με το μωρό.
Ο δρ. Andrew Mayers με αφορμή τον θυμό και την ντροπή που νιώθουν πολλοί άντρες από αυτή την ψυχική πάθηση υπάρχει τίποτα κακό στο να χρειάζεται κάποιος βοήθεια και υποστήριξη - είτε από αγαπημένα πρόσωπα, φίλους ή γιατρό - γιατί δεν είναι κάτι που πρέπει να ντρέπεται διότι αυτό δεν καθιστά κάποιον αδύναμο, ούτε αποτυχημένο».
Επίσης, όπως πρόσθεσε «είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε θυμωμένοι και να νιώθετε όπως νιώθετε». Ωστόσο, προκειμένου να αντιμετωπίσετε αυτόν τον θυμό «να είστε υπομονετικοί».
Ακόμη, ο καθηγητής αναφέρει πως για όσους δυσκολεύονται να μιλήσουν με αγαπημένα πρόσωπα, συνιστά να χρησιμοποιήτε μια εφαρμογή ψυχικής υγείας.
«Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ευκολότερο να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για να κάνουν ερωτήσεις, να βρίσκουν λύσεις και να συζητούν πώς νιώθουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επιστήμονας.
Πηγή: the conversation