Ο καλός φίλος προστατεύει από προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι με καλούς φίλους αναρρώνουν πιο γρήγορα από ασθένειες και χειρουργικές επεμβάσεις, αναφέρουν μεγαλύτερη ευεξία και αισθάνονται ότι ζουν στο έπακρο τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, οι άνθρωποι με καλούς φίλους αναφέρουν ότι αισθάνονται λιγότερο μόνοι σε πολλά στάδια της ζωής τους, όπως η εφηβεία, η ενηλικίωση και τα γηρατειά.
Στην πραγματικότητα, οι φιλίες είναι τόσο ισχυρές που ο κοινωνικός πόνος της απόρριψης ενεργοποιεί τις ίδιες νευρικές οδούς που ενεργοποιεί και ο σωματικός πόνος. Οι επιστήμονες συμπεριφοράς τείνουν να εστιάζουν την έρευνα τους σχετικά με τις φιλίες στα οφέλη τους. Ωστόσο, ο τρόπος καλλιέργειας αυτών των ισχυρών σχέσεων δεν έχει ακόμη ερευνηθεί στο βάθος της. Η κατανόηση περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το τι αναζητούν οι άνθρωποι σε έναν φίλο και πώς να δημιουργούν και να διατηρούν καλές φιλίες θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταπολέμηση της επιδημίας της μοναξιάς.
Παραδοσιακές αντιλήψεις για τη φιλία
Οι προηγούμενες γενιές επιστημόνων που ασχολούνται με την ανθρώπινη συμπεριφορά εστίαζαν παραδοσιακά στην αντίληψη ότι οι άνθρωποι δημιουργούν φιλίες με όσους είναι όμοιοι, έχουν κοινά ενδιαφέροντα ή βρίσκονται πολύ κοντά τους στις καλές και τις κακές στιγμές τους. Η προδιάθεση είναι να μοιραζόμαστε με τους φίλους τις γνώσεις μας και να ενημερώνουμε για τις αποφάσεις μας και αντίστροφα.
Όταν εξετάζουμε όλες τις φιλίες που είχαμε στη διάρκεια της ζωής μας, αυτοί οι τρεις παράγοντες πιθανόν να έχουν μια διαισθητική προσέγγιση. Είναι πιο πιθανό να έχουμε κοινά πράγματα με τους φίλους μας παρά όχι. Αισθανόμαστε μια αυξημένη αίσθηση οικειότητας με τους φίλους μας όσο περισσότερο καιρό τους γνωρίζουμε - αυτό που οι ψυχολόγοι αποκαλούν το «φαινόμενο της απλής έκθεσης». Και οι φίλοι μας είναι πιο πιθανό να ζουν ή να εργάζονται κοντά μας.
Οι ερευνητές σε αυτόν τον τομέα έχουν επίσης συνήθως διαχωρίσει τις φιλικές προτιμήσεις με βάση το φύλο. Η διχοτόμηση υποδηλώνει ότι οι γυναίκες προτιμούν τις φιλίες ένας προς έναν, συναισθηματικά στενές και πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ οι άνδρες προτιμούν τις φιλίες πολλών ατόμων, προσανατολισμένες σε καθήκοντα και δίπλα-δίπλα, με έμφαση σε μια κοινή δραστηριότητα.
Και πάλι, όταν εξετάζετε τις δικές σας φιλίες, αυτά τα ευρήματα μπορεί να φαίνονται διαισθητικά. Οι γυναίκες κατά μέσο όρο προτιμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που επιτρέπουν την αυτοαποκάλυψη και την ανταλλαγή μυστικών, όπως το να περνούν χρόνο ένας προς έναν μιλώντας για τη ζωή τους. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να προτιμούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που βασίζονται στην ποδοσφαιρική ομάδα και έχουν ένα σαφώς καθορισμένο αποτέλεσμα, όπως το να παίζουν μαζί μπάσκετ. Ευρήματα όπως αυτά δείχνουν ότι το φύλο και οι προτιμήσεις σχετικά με τον τρόπο σύνδεσης είναι σημαντικά στις φιλίες.
Αλλά αυτές οι εξηγήσεις για τη φιλία δεν αφορούν την πιο σημαντική πτυχή της δημιουργίας φίλων, που δεν είναι άλλη από την επιλογή των μεμονωμένων ανθρώπων που θέλετε να μετατρέψετε σε φίλους σας. Οι αποφάσεις φιλίας δεν είναι τυχαίες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μοιάζουν, είναι οικείοι, βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και έχουν παρόμοιες προτιμήσεις με εσάς. Ωστόσο, λίγα από αυτά τα άτομα καταλήγουν να γίνουν φίλοι σας.
Έτσι, σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες, πώς επιλέγουν οι άνθρωποι εκείνους που θα γίνουν φίλοι τους;
Οι νέοι τρόποι σκέψης για τη φιλία
Κατά την τελευταία δεκαετία, οι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν τις ρίζες των φιλικών προτιμήσεων πέρα από τις κλασικές περιγραφές.
Για παράδειγμα, οι κοινωνικοί επιστήμονες βλέπουν ότι υπάρχουν ισχυρές προτιμήσεις οι φίλοι να είναι πιστοί, αξιόπιστοι και ζεστοί.
Επιπλέον, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι υπάρχουν προτιμήσεις για φίλους που βοηθούν στην επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων, είναι γενναιόδωροι χωρίς να περιμένουν ανταπόδωση και στοργικοί μαζί μας αντί με άλλους. Αυτές οι προτιμήσεις βοηθούν τους ανθρώπους να πλοηγηθούν στη δημιουργία φίλων, δεδομένων των περιορισμένων αποθεμάτων χρόνου και προσπάθειας. Εν ολίγοις, σας βοηθούν να βρείτε τους καλύτερους δυνατούς φίλους σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες φιλίας.
Οι κοινωνικοί επιστήμονες έχουν επίσης μάθει ότι, ενώ υπάρχουν κάποιες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε ό,τι θέλουν οι άνθρωποι από τους φίλους, δεν είναι ακριβές να πούμε ότι οι άνδρες και οι γυναίκες προτιμούν ένα είδος φιλίας έναντι ενός άλλου. Στην πραγματικότητα, όταν ακολουθούμε μια πιο ολιστική προσέγγιση και εξετάζουμε ευρύτερες κατηγοριοποιήσεις συναισθηματικής εγγύτητας και καθηκόντων, οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων σε αυτές τις προτιμήσεις μειώνονται. Και βέβαια, οι άνθρωποι δεν επιλέγουν αποκλειστικά ανάμεσα σε φιλίες πρόσωπο με πρόσωπο και σε φιλίες πλάι-πλάι. Αντίθετα, είναι πιο πιθανό να εστιάζουν σε αυτά που θέλουν από τους φίλους τους και να αφήνουν αυτές τις ανάγκες να καθοδηγούν τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι φιλίες.
Τελικά είναι οι ατομικές προτιμήσεις που μας καθοδηγούν προς τους ανθρώπους που θα καλύψουν καλύτερα τις ιδιαίτερες κοινωνικές μας ανάγκες. Με λίγη τύχη, θα βρείτε φιλαράκια που μπορούν να σας δώσουν ένα χέρι βοήθειας όταν το χρειαζόμαστε και να μας υποστηρίξουν στην επίτευξη των στόχων μας. Συνολικά, οι προτιμήσεις μας είναι το κλειδί για να βρούμε φίλους που μπορούν να μας αποτρέψουν από το αίσθημα της μοναξιάς και να μας προσφέρουν τα κοινωνικά, συναισθηματικά και υγειονομικά οφέλη της φιλίας.
Είναι δύσκολο να δοθούν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές για τη βελτίωση των φιλικών σχέσεων, επειδή η έρευνα σχετικά με τις φιλικές προτιμήσεις εξακολουθεί να αναπτύσσεται. Υπάρχουν όμως ορισμένα σαφή σημεία προς εξέταση:
Καθορίζουμε τι εκτιμάμε στους φίλους μας. Θέλουμε φιλίες ένας προς έναν, συναισθηματικά στενές φιλίες ή φιλίες πολλών ατόμων, προσανατολισμένες σε καθήκοντα; Ανάλογα με την προτίμησή μας, διαφορετικά είδη δραστηριοτήτων θα είναι χρήσιμα για την εύρεση άλλων ατόμων που ταιριάζουν και την καλλιέργεια αυτών των φιλικών σχέσεων. Πρέπει όμως να γνωρίζουμε ότι θα χρειαστεί χρόνος για να φτιάξουμε φιλίες με στέρεες βάσεις. Σύμφωνα με έρευνες, χρειάζονται 30 ώρες αλληλεπίδρασης για να γίνει ένας περιστασιακός φίλος, 140 ώρες για να γίνει ένας καλός φίλος και 300 ώρες για να γίνει ο καλύτερος μας φίλος.
Σκεφτόμαστε πάντα τι μπορούμε να προσφέρουμε:. Ο καθένας έχει μοναδικές δυνάμεις που φέρνει στις φιλίες του. Οι έρευνες δείχνουν ότι, όταν είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι διαθέτουμε χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι θέλουν από τους φίλους, μπορούμε να φτιάξουμε πιο ικανοποιητικές φιλίες.
Μοναξιά και αυτοκτονία
Η εξέταση των αποχρώσεων των φιλικών προτιμήσεων θα είναι εξαιρετικά σημαντική για τη μείωση όχι μόνο της μοναξιάς, αλλά και άλλων συναφών κρίσεων δημόσιας υγείας. Για παράδειγμα, η μοναξιά συνδέεται με την πιθανότητα απόπειρας αυτοκτονίας. Πρόσφατες έρευνες διαπίστωσαν ότι οι άνδρες υφίστανται μεγάλη μείωση στον αριθμό των στενών φίλων που έχουν, καθώς και ότι εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών σε σύγκριση με τις γυναίκες.
Οι πρόσφατες συστάσεις των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της επιδημίας της μοναξιάς επικεντρώνονται σε δημόσιες πολιτικές και υποδομές. Όμως η προώθηση κοινοτικών χώρων για σύνδεση -όπως πάρκα, βιβλιοθήκες και παιδικές χαρές- δίνει προτεραιότητα στις προτιμήσεις εκείνων που προτιμούν τις προσωπικές, συναισθηματικά στενές και πρόσωπο με πρόσωπο συνδέσεις που προτιμούν συχνότερα οι γυναίκες. Αυτοί οι χώροι είναι λιγότερο ευεργετικοί για τα άτομα με πιο τυπικά ανδρικές προτιμήσεις, καθώς δεν υπάρχει εγγύηση ότι αυτοί οι χώροι θα προωθήσουν συνδέσεις δίπλα-δίπλα, προσανατολισμένες στο έργο, εκτός εάν περιλαμβάνονται επίσης χώροι για αθλήματα και άλλες ομαδικές δραστηριότητες.
Για να αντιμετωπιστεί αυτή η ανισότητα, οι ερευνητές και οι υπεύθυνοι δημόσιας υγείας πρέπει πρώτα να κατανοήσουν τι κάνει τις φιλίες ικανοποιητικές. Στη συνέχεια, μπορούν να διασφαλίσουν ότι οι συστάσεις για τον περιορισμό της μοναξιάς θα αντιμετωπίζουν όλες τις οδούς που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να καλλιεργήσουν φιλίες υψηλής ποιότητας.
Πηγή: The Conversation.com