Η ρολογιά ή πασιφλόρα είναι φυτό με πολυάριθμα είδη και ποικιλίες που έχουν ως κοινά τους στοιχεία ότι είναι αναρριχώμενα και φυλλοβόλα με γυαλιστερό πράσινο φύλλωμα. Τα φύλλα της έχουν το σχήμα παλάμης με περισσότερους ή λιγότερους λοβούς. Οι βλαστοί της αναρριχώνται με τη βοήθεια διακλαδιζόμενων ελίκων που τις χρησιμοποιούν για στήριξη. Η ρολογιά έχει πάρει την κοινή της ονομασία από τα ιδιόμορφα άνθη της που μοιάζουν με πολύχρωμα ρολόγια. Η πασιφλόρα συνήθως χρησιμοποιείται ως τσάι, σε αφεψήματα, αποστάγματα και βάμματα.
Οφέλη για την υγεία
Παρόλο που η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της πασιφλόρας δεν έχει μελετεί πλήρως υπάρχουν στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει, τα οποία δείχνουν ότι το βότανο αυτό θεραπεύει το στρες, την αυπνία και τις νευρολογικές διαταραχές. Παρόλα αυτά, περισσότερες επιστημονικές μελέτες χρειάζεται να γίνουν για να φτάσουμε σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της για τη θεραπεία της αγχώδους διαταραχής μεταξύ άλλων.
Καλύτερος ύπνος
Αναμφισβήτητα η πιο κοινή φαρμακευτική χρήση του τσαγιού ή των εκχυλισμάτων της πασιφλόρας είναι η ανακούφιση της αϋπνίας. Αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι η χρήση χαμηλών δόσεων του συγκεκριμένου τσαγιού έχει κάποια βραχυπρόθεσμα οφέλη σε ενήλικες με προβλήματα ύπνου. Φαίνεται να ενισχύει το επίπεδο του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο. Αυτή η ένωση μειώνει την εγκεφαλική δραστηριότητα, συμβάλλοντας σε ένα πιο χαλαρό και καλύτερο ύπνο.
Απαλύνει τον πόνο
Λόγω της αντισπασμωδικής και καταπραϋντικής της δράσης καταπραΰνει το φυσικό πόνο. Δοκιμάστε την για τις προεμμηνορροϊκές κράμπες, τους πονοκεφάλους, τη μυϊκή δυσφορία και τους πονόδοντους.
Βοηθά την νευρικότητα
Η πασιφλόρα χρησιμοποιείται επίσης γενικά για την καταπολέμηση της νευρικότητας, του άγχους και της πίεσης.
Αντικαταθλιπτική ανακούφιση
Μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη που παρουσιάζεται σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση όταν δεν παίρνουν κάποιο σκεύασμα αντικατάστασης των ορμονών.
Στέρηση φαρμάκων
Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων στέρησης από τα οπιούχα φάρμακα, μειώνοντας τα ψυχολογικά συμπτώματα όπως το στρες και η ευερεθιστικότητα.
Μείωση της αρτηριακής πίεσης
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι αντιοξειδωτικές ενώσεις ανθοκυανίνης και μια ένωση στο λουλούδι πάθους που ονομάζεται εδουλιλικό οξύ είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.
Πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιοδήποτε βότανο ως εναλλακτική θεραπεία.
Πιθανές παρενέργειες
Σπάνια έχουν αναφερθεί διαταραχές όπως ναυτία, εμετός, ζαλάδα, ταχυκαρδία και νοητική επιβράδυνση, για αυτό καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε βαριά μηχανήματα. Ο FDA παρόλα αυτά δεν δίνει οδηγίες για τα βότανα και τα συμπληρώματα διατροφής ούτε και ελέγχονται πλήρως, επομένως δεν υπάρχει εγγύηση για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά τους.
Δοσολογία και Ετοιμασία
Καλό είναι να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη για το πόσο ωφέλιμη θα μπορούσε να είναι για τα παιδιά. Επομένως, η παρακάτω δοσολογία δεν είναι απλώς μια πρόταση.
Αφεψήματα 2,5 γραμμάρια, 3 με 4 φορές την ημέρα
Τσάι: 4 με 8 γραμμάρια αποξηραμένου βοτάνου, κάθε μέρα
Εκχύλισμα: 10 με 30 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα
Βάμμα: 10 με 60 σταγόνες, 3 φορές την ημέρα
Καλό είναι επίσης όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα οποιαδήποτε φάρμακο να μην πάρετε πασιφλόρα αν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό η τον φαρμακοποιό σας.
Επίσης, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να αλληλεπιδράσει με ένα άλλο φάρμακο ή θεραπεία, για αυτό καλό θα είναι να προσέξετε αν παίρνετε αντιπηκτικά, αντιισταμινικά βενζοδιαζεπίνες, βαρβιτουρικά και ναρκωτικά. Το ίδιο ισχύει και για τα αντικαταθλιπτικά.
Επίσης, η βαλεριάνα και το φυτικό συστατικό kava που προέρχεται από το φαρμακευτικό φυτό piper methysticum μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα σε συνδυασμό με την πασιφλόρα. Επίσης, το αλκοόλ, η καφεΐνη και η ασπιρίνη επίσης χρειάζονται προσοχή σε συνδυασμό με το φυτό αυτό.
Σε κάθε περίπτωση αν υποφέρετε από στρες και άγχος το καλύτερο φάρμακο είναι η γνωστική - συμπεριφορική θεραπεία (CBT). Δεν χρειάζεται να ζείτε κάθε μέρα με στρες, δείτε έναν πιστοποιημένο επαγγελματία για διάγνωση και θεραπεία.
Πληροφορίες από το https://www.verywellmind.com και https://www.itrofi.gr