Τα οφέλη των καλλιτεχνικών και εν γένει πολιτιστικών δραστηριοτήτων στη ψυχική υγεία θα μπορούν να αξιοποιηθούν και με συνταγή γιατρού.
Ειδικότερα, τροπολογία που εντάχθηκε και ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού προβλέπει την εισαγωγή στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράψησης του προγράμματος «Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Συμπληρωματική Αγωγή στην Ψυχική Υγεία».
Στο πρόγραμμα εντάσσονται δράσεις τέχνης και πολιτισμού στην προληπτική και θερατιευτική αγωγή ατόμων, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας ή ψυχολογική επιβάρυνση από χρόνιες ασθένειες και αναπηρία.
«Το θέατρο, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα του ελληνικού πολιτισμού στην ανθρωπότητα, είχε μια τεράστια, αποδεδειγμένη σήμερα, ψυχοθεραπευτική δράση στις αρχαίες κοινωνίες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπ. Υγείας, Άδ. Γεωργιάδης στη Βουλή.
«Το είχε αναγνωρίσει και ο Αριστοτέλης στο έργο του «Περί ποιητικής» με τον περίφημο ορισμό για την ψυχική κάθαρση, που η τραγωδία και η παρακολούθησή της προκαλούσαν στους θεατές και μέσω αυτής, της αλλαγής όλης της δικής τους ψυχής. Δεν ήταν μια απλή διασκέδαση, δεν ήταν μια απλή ψυχαγωγία. Ήταν ένας τύπος ομαδικής ψυχοθεραπείας», κατέληξε.
Ωφελούμενοι και συνταγογραφούντε γιατροί
Όπως εξηγεί η διάταξη, ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οι οποίοι για να συμμετέχουν στις δράσεις του παρόντος θα πρέπει να έχουν λάβει παραπεμπτικό γιατρού.
Οι γιατροί που έχουν δικαίωμα συνταγογράφησης τέτοιων δράσεων είναι ψυχίατροι, ψυχίατροι-νευρολόγοι και παιδοψυχίατροι. Η έκδοση των παραπεμπτικών θα γίνεται μέσω του Σύστηματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράψησης της ΗΔΙΚΑ.
Διευκρινίζεται, δε, πως η δράση αυτή δεν συνδέεται καθ’ οιονδήποτε τρόπο με τη συνταγογράφηση φαρμάκου ή τη συνταγογράφηση νέας κατηγορίας φαρμάκων.
Καλλλιτεχνικές δράσεις
Σύμφωνα με τη διάταξη, οι δράσεις τέχνης και πολιτισμού του προγράμματος «συνδυάζουν την έκθεση και τη συμμετοχή των ασθενών σε καλλιτεχνικό δρώμενο με ομάδα συζήτησης και σχεδιάζονται και υλοποιούνται από φορείς του πολιτισμού».
Φορείς του πολιτισμού θεωρούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ιδιωτικού δικαίου, τα οποία εποπτεύονται και επιχορηγούνται τακτικώς από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου ιδιωτικού δικαίου που έχουν ως σκοπό τη διενέργεια κάθε είδους καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων τη λειτουργία μουσείων, καθώς και το «Κέντρο Πολιτισμού ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος Α.Ε.».
Οι εν λόγω φορείς θα μπορούν να διεξάγουν και να αναπτύσσουν δράσεις, σε συνεργασία με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που έχουν κοινωφελείς και φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Για τη σχεδίαση και υλοποίηση των δράσεων που εντάσσεται στο πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράψησης, οι φορείς πολιτισμού αναθέτουν την ευθύνη, σε τουλάχιστον έναν επαγγελματία της τέχνης και σε τουλάχιστον έναν επαγγελματία από τον χώρο της ψυχικής υγείας, «οι οποίοι συνεργάζονται για την επιλογή της μορφής της τέχνης που θα παρακολουθήσει ωφελούμενος του προγράμματος και για την αξιολόγηση της επίδρασης αυτής στην ψυχική υγεία του».
Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Υγείας θα προσδιορίσει τις μορφές τέχνης που εντάσσονται ως επιλέξιμες στο πρόγραμμα πολιτιστικής συνταγογράφησης, τα κριτήρια επιλογής των επαγγελματιών, τα κριτήρια υπαγωγής των ωφελούμενων και η διαδικασία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα, οι προϋποθέσεις, το πλαίσιο συμμετοχής και διαδικασία ένταξης των φορέων πολιτισμού κοκ.
Το πρόγραμμα έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από πόρους αυτού.