Η πολύ συχνή χρήση emoji μπορεί να κρύβει μια σκοτεινή πλευρά σύμφωνα με έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σε κάποιες περιπτώσεις κρύβουν ναρκισσισμό ακόμα και ψυχοπάθεια.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα αναφέρουν: «Η χρήση emoji μπορεί να σχετίζεται με στρατηγικές χειραγώγησης της αντίληψης των άλλων και παρουσίασης μιας θετικής εικόνας του εαυτού μας».
Μάλιστα, κατήρτησαν μια λίστα με 40 συγκεκριμένα emoji που συνδέονται πιο συχνά με αρνητικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.
Τα 20 από αυτά έδειχναν χαρά:
- Πρόσωπο με δάκρυα χαράς
- Σήμα «Μπράβο»
- Φατσούλα που δείχνει γέλιο με κύλισμα στο πάτωμα
- Κόκκινη καρδιά
- Πρόσωπο που στέλνει φιλί
- Χαμογελαστό πρόσωπο με μάτια σε σχήμα καρδιάς
- Σήμα «Χειροκροτώ»
- Πάρτι
- Άτομο με σταυρωμένα χέρια
- Χαμογελαστό πρόσωπο με χαμογελαστά μάτια και τρεις καρδιές
- Χαμογελαστό πρόσωπο με χαμογελαστά μάτια
- Δύο καρδιές
- Φωτιά
- Πρόσωπο που ακτινοβολεί με χαμογελαστά μάτια
- Ανακουφισμένο πρόσωπο
- Χαμογελαστό πρόσωπο με ιδρώτα
- Αγκαλιά (νοιάζομαι)
- Χαμογελαστό πρόσωπο με γυαλιά ηλίου
- Υψωμένα χέρια
Τα άλλα 20 έδειχναν αρνητική διάθεση:
- Πρόσωπο που παρακαλάει
- Πρόσωπο που ουρλιάζει από φόβο
- Πρόσωπο που κλαίει δυνατά
- Γυναίκα που καλύπτει το πρόσωπό της με τα χέρια
- Κουρασμένο πρόσωπο
- Σπασμένη καρδιά
- Κρανίο
- Απογοητευμένο πρόσωπο
- Πρόσωπο που κλαίει
- Πρόσωπο που κατσουφιάζει
- Πρόσωπο που δεν διασκεδάζει
- Σωρός από περιττώματα
- Ελαφρώς συνοφρυωμένο πρόσωπο
- Αντίχειρας προς τα κάτω
- Μαιμού που κλείνει τα μάτια της
- Γατάκι που κλαίει
- Γουρλωμένα μάτια
- Κεφάλι που εκρήγνυται
- Πρόσωπο που κάνει εμετό
Η μελέτη διερεύνησε πώς η χρήση emoji σχετίζεται με την προσωπικότητα – αλλά συγκεκριμένα με τρία ανεπιθύμητα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας γνωστά ως «Σκοτεινή Τριάδα». Αυτά είναι η ψυχοπάθεια, ο ναρκισσισμός και ο μακιαβελισμός, που είναι «η προθυμία να χειραγωγεί κανείς τους άλλους για να προωθήσει τα δικά του συμφέροντα».
Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν 285 προπτυχιακούς φοιτητές – 135 άνδρες, 145 γυναίκες και πέντε «άλλα» – με μέση ηλικία περίπου 20 ετών.
Η χρήση emoji αξιολογήθηκε με διάφορους τρόπους. Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τη συχνότητα χρήσης 40 κοινών emoji.
Από τα emoji, τα 20 είχαν θετική σημασία (για παράδειγμα, καρδιές και χαμογελαστά πρόσωπα), ενώ τα άλλα 20 είχαν αρνητική (λυπημένα πρόσωπα και εκφράσεις θυμού).
Για κάθε emoji, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν τη συχνότητα χρήσης του σε μια κλίμακα πέντε βαθμών (από 1 = ποτέ έως 5 = πολύ συχνά).
Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τη γενική χρήση των emoji, όπως πόσο συχνά τα χρησιμοποιούν όταν συντάσσουν μηνύματα κειμένου και απαντούν σε αναρτήσεις άλλων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στους άνδρες, η συχνότερη χρήση όλων των τύπων emoji σχετιζόταν με υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού, ο οποίος ορίζεται ως ένα αδικαιολόγητα υψηλό αίσθημα της δικής τους σημασίας.
Επίσης, στους άνδρες, τα υψηλότερα επίπεδα μακιαβελισμού συσχετίζονταν με τη συχνότερη χρήση θετικών emoji, αρνητικών emoji, emoji σε απαντήσεις σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μηνύματα κειμένου.
Εν τω μεταξύ, στις γυναίκες, τα υψηλότερα επίπεδα ναρκισσισμού συσχετίζονταν με συχνότερη χρήση θετικών emoji, αρνητικών emoji, emoji σε νέες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και emoji σε απαντήσεις σε μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση ορισμένων emoji συσχετίζονταν με τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας – ευγένεια, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, νευρωτισμός και ανοιχτότητα.
Τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, τα υψηλότερα επίπεδα εξωστρέφειας συσχετίζονταν με τη συχνότερη χρήση θετικών emoji, ενώ μόνο στους άνδρες, τα υψηλότερα επίπεδα εξωστρέφειας συσχετίζονταν με τη συχνότερη χρήση emoji σε μηνύματα κειμένου.
Για τις γυναίκες, τα υψηλότερα επίπεδα ανοιχτότητας σχετίζονταν με τη συχνότερη χρήση emoji σε νέες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα, σε απαντήσεις σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα και σε μηνύματα κειμένου.
Και για τους άνδρες, τα υψηλότερα επίπεδα νευρωτισμού σχετίζονταν με τη συχνότερη χρήση αρνητικών emoji και τη συχνότερη χρήση emoji σε απαντήσεις σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα.
Είναι ενδιαφέρον ότι οι γυναίκες ανέφεραν συχνότερη χρήση emoji από τους άνδρες σε καθεμία από τις πέντε κατηγορίες χρήσης emoji – θετικά emoji, αρνητικά emoji, emoji σε νέες αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα, emoji σε απαντήσεις σε αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα και emoji σε μηνύματα κειμένου.
Περαιτέρω μελέτες θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερα για ευρύτερες και «πιο γενικευμένες ομάδες χρηστών emoji» και όχι μόνο για φοιτητές, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
«Για μελλοντική έρευνα σε αυτόν τον τομέα, θα ήταν ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς διαφορετικές γενιές (με προσδιορισμό του φύλου για κάθε γενιά) κατανοούν, βλέπουν και χρησιμοποιούν τα emoji στη ζωή τους», συμπεραίνουν στην εργασία τους.
«Αυτή η αποσαφήνιση σχετικά με τη χρήση των emoji ανά γενιά και ηλικία θα βελτιώσει την κατανόηση των emoji σε ένα ευρύ φάσμα πληθυσμών, όπως δείχνει η μελέτη ότι το πλαίσιο δεν σημαίνει πάντα σαφήνεια».