Δεδομένου ότι η συγκεκριμένη κατάσταση απαιτεί επείγουσα ιατρική μέριμνα, η γνώση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σωτήρια, λένε οι γιατροί.
Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα;
Σκωληκοειδίτιδα είναι μια φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που συνδέεται με το παχύ έντερο. Αν και ο ρόλος της σκωληκοειδούς απόφυσης στο σώμα είναι σχετικά ασαφής για τους επιστήμονες, η φλεγμονή που ενίοτε προκύπτει σε αυτό το σημείο μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, πόνο και, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, ρήξη.
Σύμφωνα με τον Δρ. Robert H. Shmerling, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, «σε περίπτωση σκωληκοειδίτιδας, ο πόνος είναι απίθανο να υποχωρήσει από μόνος του. Κανείς με συμπτώματα που υποδηλώνουν τέτοια κατάσταση δεν πρέπει να περιμένει στο σπίτι».
Τα συνηθέστερα συμπτώματα
Συνήθως, η σκωληκοειδίτιδα ξεκινά με κοιλιακό άλγος κοντά στον αφαλό. Μέσα σε λίγες ώρες, ο πόνος μετατοπίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς, όπου βρίσκεται η σκωληκοειδής απόφυση.
Χαρακτηριστικό της φλεγμονής είναι ότι καθώς η ώρα περνάει ο πόνος εντείνεται αντί να υποχωρεί. Μάλιστα, τείνει να επιδεινώνεται όταν πιέζουμε την περιοχή, όταν περπατάμε, παίρνουμε βαθιές αναπνοές, βήχουμε ή φτερνιζόμαστε. Κάποια πρόσθετα συμπτώματα τα οποία μπορεί να παρουσιαστούν περιλαμβάνουν:
- απώλεια της όρεξης
- ναυτία και εμετό
- πυρετό
- κοιλιακό πρήξιμο
- αδυναμία αποβολής αερίων
- διάρροια ή δυσκοιλιότητα
Τα συμπτώματα μπορεί ενίοτε να διαφέρουν μεταξύ των ασθενών.
Για παράδειγμα, ενώ η σκωληκοειδίτιδα συνήθως προκαλεί πόνο στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, σε μερικούς ανθρώπους, η εν λόγω υπόφυση δεν βρίσκεται στη συνήθη θέση επηρεάζοντας έτσι τον τρόπο εμφάνισης των συμπτωμάτων μιας πιθανής φλεγμονής.
Ποιες άλλες ιατρικές καταστάσεις μοιάζουν
Η σκωληκοειδίτιδα συχνά συγχέεται στην διάγνωση με άλλες ιατρικές καταστάσεις που προκαλούν παρόμοια δυσφορία, ιδιαίτερα όταν ο πόνος εμφανίζεται στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς. Συνηθέστερα, αυτές είναι:
- σοβαρό σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS)
- γαστρεντερίτιδα
- δυσκοιλιότητα
- λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, του ουροποιητικού ή της πυέλου
- ρήξη κύστης ωοθηκών
- έκτοπη κύηση
Πιθανές αιτίες σκωληκοειδίτιδας
Σε πολλές περιπτώσεις, η αιτία που μπορεί να οδηγήσει σε σκωληκοειδίτιδα δεν είναι εμφανής. Συχνότερα ωστόσο οφείλεται σε:
- Έμφραξη: Η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να αποφραχθεί από σκληρυμένα κόπρανα, ξένο αντικείμενο ή όγκο.
- Μόλυνση: Τα βακτήρια, ή περιστασιακά άλλοι μολυσματικοί παράγοντες, προκαλούν φλεγμονή και πρήξιμο του τοιχώματος της σκωληκοειδούς απόφυσης.
- Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου: Η νόσος του Crohn ή άλλες μορφές φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD) μπορεί να οδηγήσουν και σε φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης.
Πότε πρέπει να μας δει γιατρός;
Η σκωληκοειδίτιδα είναι επείγουσα ιατρική κατάσταση.
«Συχνότερα, οι πόνοι στην κοιλιά δεν οφείλονται σε σκωληκοειδίτιδα», λέει ο Δρ Shmerling και προσθέτει «Αλλά εάν ένα άτομο εμφανίσει τα τυπικά συμπτώματα - ιδιαίτερα επίμονο, επιδεινούμενο πόνο που μετακινείται προς τη δεξιά κάτω κοιλιακή χώρα - θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα ιατρική βοήθεια και να έχει γρήγορη αξιολόγηση»
Η καθυστέρηση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως ρήξη της σκωληκοειδούς απόφυσης, φλεγμονή της επένδυσης της κοιλιακής κοιλότητας (περιτονίτιδα), απόστημα, σήψη, ακόμη και θάνατο.
Για τη διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας, ο γιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό και πραγματοποιεί κλινική εξέταση, σε συνδυασμό με εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις όπως:
- εξέταση αίματος για την αναζήτηση τιμών που παραπέμπουν σε μόλυνση
- εξέταση ούρων για πιθανή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή πέτρες στα νεφρά
Εάν οι ενδείξεις δείχνουν πιθανότητα σκωληκοειδίτιδας, οι απεικονιστικές εξετάσεις όπως η αξονική τομογραφία, ο υπέρηχος ή η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.
Θεραπεία για σκωληκοειδίτιδα
Η τυπική θεραπεία για τη σκωληκοειδίτιδα είναι η χειρουργική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης. Για την ακρίβεια, η συγκεκριμένη επέμβαση αποτελεί το πιο συχνό επείγον χειρουργείο παγκοσμίως.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδιαίτερα ήπιες, τα αντιβιοτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αρχική θεραπεία και αν η λοίμωξη αντιμετωπιστεί, οι γιατροί δεν προχωρούν σε χειρουργική επέμβαση.
Η αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης γίνεται πλέον πολύ συχνά λαπαροσκοπικά, με σαφώς μικρότερο χρόνο ανάρρωσης.
Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν οι ειδικοί, η σκωληκοειδίτιδα είναι μια σοβαρή πάθηση που δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται, όπως και σχεδόν όλα τα κοιλιακά άλγη που όταν επιμένουν απαιτούν άμεση ιατρική αξιολόγηση.
Πηγή: Health.harvard.edu