Η κανέλα, ένα από τα παλαιότερα και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έρευνα, θα μπορούσε να επηρεάσει τη δράση ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων όταν καταναλώνεται σε μεγάλη και συμπυκνωμένη ποσότητα.
Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Food Chemistry: Molecular Sciences, οι ερευνητές του κέντρου του Πανεπιστημίου του Μισισιπή διαπίστωσαν ότι η κινναμαλδεΰδη - κύριο συστατικό της κανέλας - ενεργοποιεί υποδοχείς που ελέγχουν το μεταβολισμό και την αποβολή των φαρμάκων από το σώμα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας θα μπορούσε να μειώσει τις επιδράσεις των φαρμάκων.
«Θα μπορούσαν να προκύψουν ανησυχίες για την υγεία εάν καταναλώνονται υπερβολικές ποσότητες συμπληρωμάτων χωρίς τη γνώση του παρόχου υγειονομικής περίθαλψης ή του συνταγογράφου των φαρμάκων», δήλωσε η Shabana Khan, κύρια επιστήμονας του κέντρου. «Η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία απομάκρυνση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου από τον οργανισμό και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να καταστεί το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό».
Εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, η κανέλα έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την υγεία της καρδιάς και να μειώσει τη φλεγμονή. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο το προϊόν λειτουργεί πραγματικά στο σώμα παραμένει ασαφής.
Το να πασπαλίζετε κανέλα στον πρωινό σας καφέ είναι απίθανο να προκαλέσει πρόβλημα, αλλά η χρήση υψηλής συγκέντρωσης κανέλας ως συμπλήρωμα διατροφής μπορεί να προκαλέσει.
«Παρά τις τεράστιες χρήσεις της, πολύ λίγες αναφορές ήταν διαθέσιμες για να περιγράψουν την τύχη του κύριου συστατικού της -- της κανναμαλδεΰδης», δήλωσε ο Khan. «Η κατανόηση της βιοπροσβασιμότητάς της, του μεταβολισμού και της αλληλεπίδρασής της με τους υποδοχείς ξενοβιοτικών ήταν σημαντική για να εκτιμηθεί πώς η υπερβολική πρόσληψη κανέλας θα επηρέαζε τα συνταγογραφούμενα φάρμακα εάν λαμβάνονταν ταυτόχρονα».
Δεν είναι όλες οι κανέλες ίδιες
Δεν είναι όλες οι κανέλες ίδιες. Το έλαιο κανέλας - το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά ως αντιμυκητιασικό ή αντιβακτηριακό και ως αρωματικός παράγοντας σε τρόφιμα και ποτά - δεν παρουσιάζει σχεδόν κανέναν κίνδυνο αλληλεπίδρασης βοτάνων-φαρμάκων, δήλωσε ο Amar Chittiboyina, αναπληρωτής διευθυντής του κέντρου.
Όμως ο φλοιός της κανέλας -- ειδικά η κανέλα Cassia, μια φθηνότερη ποικιλία κανέλας που προέρχεται από τη νότια Κίνα -- περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, ενός αντιπηκτικού, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες κανέλας. Ο αλεσμένος φλοιός κανέλας Cassia είναι αυτό που συνήθως βρίσκουμε στα παντοπωλεία.
«Αντίθετα, η αληθινή κανέλα από τη Σρι Λάνκα ενέχει χαμηλότερο κίνδυνο λόγω της μειωμένης περιεκτικότητάς της σε κουμαρίνη», δήλωσε. «Οι αντιπηκτικές ιδιότητες της κουμαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα άτομα που λαμβάνουν αντιπηκτικά».
Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο ρόλος που παίζει η κανέλα στον οργανισμό και ποιες πιθανές αλληλεπιδράσεις μεταξύ βοτάνων και φαρμάκων μπορεί να προκύψουν, δήλωσε ο Bill Gurley, κύριος επιστήμονας του κέντρου και συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα η κινναμαλδεΰδη να ενεργοποιήσει αυτούς τους υποδοχείς που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για αλληλεπιδράσεις φαρμάκων», δήλωσε. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά δεν θα ξέρουμε τι ακριβώς θα συμβεί μέχρι να κάνουμε μια κλινική μελέτη».
Μέχρι να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες, οι ερευνητές συνιστούν σε όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν την κανέλα ως συμπλήρωμα διατροφής να συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους.
«Οι άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες - όπως υπέρταση, διαβήτη, καρκίνο, αρθρίτιδα, άσθμα, παχυσαρκία, HIV, AIDS ή κατάθλιψη - θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα», δήλωσε ο Khan. «Η καλύτερη συμβουλή μας είναι να μιλήσετε με έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε συμπληρώματα μαζί με το συνταγογραφούμενο φάρμακο.