Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, εξήγησε για ποιο λόγο η Ελλάδα τα έχει πάει καλύτερα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφορικά με τους θανάτους από COVID κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Η σύγκριση των θανάτων από COVID από χώρα σε χώρα είναι μία πολύπλοκη διαδικασία γιατί κάθε χώρα εφαρμόζει διαφορετική μεθοδολογία στον τρόπο καταγραφής θανάτων.
Πώς καταγραφει η Ελλάδα τους θανάτους από COVID
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες της ΕΕ που εφαρμόζουν κατά γράμμα τη μεθοδολογία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Σύμφωνα με το σύστημα που έχει η χώρα μας άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid. Για παράδειγμα, ένας θάνατος από ανακοπή που το θύμα διαγιγνώσκεται εκ των υστέρων με Covid αλλά δεν νοσηλεύθηκε για Covid, καταχωρίζεται ως θάνατος Covid.
Γι αυτό το λόγο «είναι άτοπο να κάνεις συγκρίσεις» με απόλυτους αριθμούς εξηγεί ο Υπουργός Επικρατείας.
Ο έγκυρος δείκτης της υπερβάλλουσας θνησιμότητας
Ο κ. Σκέρτσος χαρακτηρίζει ως τον «πλέον έγκυρο δείκτη» για ασφαλή συμπεράσματα την υπερβάλλουσα θνησιμότητα.
Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα σε κάθε χώρα συγκρίνει τους θανάτους της περιόδου προ πανδημίας με αυτούς της πανδημίας, λαμβάνοντας όμως υπόψη ταυτόχρονα σύνθετους συγχυτικούς παράγοντες, όπως είναι το δημογραφικό προφίλ της χώρας, η ηλικία των θανόντων κοκ.
Τέτοια στοιχεία παρέχονται από τον μόνο εξειδικευμένο ευρωπαϊκό φορέα στον υπολογισμό της υπερβάλλουσας θνησιμότητας ανά χώρα της ΕΕ, το euromomo (https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps) που δημοσιεύει στοιχεία, γραφήματα και αξιολογήσεις κάθε εβδομάδα από την αρχή της πανδημίας.
Η επίδοση της Ελλάδα στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα
Σύμφωνα με το euromomo, η Ελλάδα δεν παρουσιάζει υπερβάλλουσα θνησιμότητα το 2022.
Συνολικά, σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όπως έχει επιβεβαιώσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, έχει σημειώσει τη 12η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ των 27 με όρους υπερβάλλουσας θνησιμότητας.
«Η Ελλάδα τα έχει πάει στη διαχείριση της πανδημίας καλύτερα από τις πραγματικές της δυνατότητες (αυτό έγινε σε πολλαπλά πεδία πχ στον εμβολιασμό, στο testing αλλά και στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα) και αυτό είναι μια συλλογική κατάκτηση όλων μας» σχολίασε ο κ. Σκέρτσος στην ανάρτησή του.