Σε θλίψη βύθισε την ελληνική κοινωνία η είδηση του θανάτου του Αλέξανδρου Νικολαΐδη . Ο δις αργυρός Ολυμπιονίκης του Ταε Κβον Ντο, και αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έφυγε σε ηλικία 43 ετών μετά από δύο χρόνια σκληρής μάχης με τον σπάνιο τύπο καρκίνου NUT.
Τι είναι το «carcinoma NUT» και πως χτυπά τον οργανισμό
Πρόκειται για έναν από τους πιο σπάνιους τύπους καρκίνου που σχηματίζεται στην αναπνευστική οδό και σε άλλα σημεία στο μήκος του μέσου του σώματος, από το κεφάλι μέχρι την κοιλιά. Αυτό περιλαμβάνει τον θυμό αδένα, την περιοχή μεταξύ των πνευμόνων και το πάγκρεας, το ήπαρ και την ουροδόχο κύστη.
Το καρκίνωμα NUT προκαλείται όταν ένα κομμάτι του χρωμοσώματος 15 που περιέχει το γονίδιο NUT σπάσει και προσκολληθεί σε άλλο χρωμόσωμα. Είναι συνήθως επιθετικό (ταχέως αναπτυσσόμενο) και δεν θεραπεύεται. Την αναφορά στο συγκεκριμένο είδος για πρώτη φορά οι Kees και Kubonishi το 1991. Το 2015, το «καρκίνωμα nut» συμπεριλήφθηκε επίσημα στην τέταρτη έκδοση του WHO για όγκους πνεύμονα, υπεζωκότα, θυμού και καρδιάς.
Οι σωματικές κυτταρογενετικές μεταβολές αποτελούν τη βάση του καρκίνου της μέσης γραμμής. Έχει επιβεβαιωθεί ότι το γονίδιο «NUT» (NUTM1) που βρίσκεται στο χρωμόσωμα 15q14 μετακινείται 100% με άλλα γονίδια στον καρκίνο του NUT. Περίπου τα 2/3 των περιπτώσεων είναι μεταθέσεις t (15, 19) (q13, p13.1), οι οποίες συντηρούν το εξόνιο γονιδίου BRD4 στο 19q13.1 με το exon γονιδίου NUT στο 15q14 για να σχηματίσουν το γονίδιο σύντηξης BRD4-NUT .
Τα κύτταρα καρκινώματος έχουν μικρή πρόσφυση. Το μέγεθος του λεμφοκυττάρου είναι περίπου 2-3 φορές μεγαλύτερο, ο πυρήνας είναι σχετικά υψηλός και το μέγεθος της πυρήνας είναι σχετικά ομοιόμορφο, αλλά ο καρυότυπος είναι ακανόνιστος και η άτυπη είναι προφανής. Η χρωματίνη είναι λεπτή ή κοκκώδης, φυσαλιδώδης, με προφανείς πυρήνες και κοινά μιτωτικά ή αποπτωτικά σώματα. Τα κύτταρα καρκινώματος συχνά διαφοροποιούνται σε πλακώδες επιθήλιο σε διαφορετικούς βαθμούς.
Η συγκλονιστική ανάρτηση του Αλέξανδρου Νικολαΐδη
Η δυσάρεστη είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε μέσα από το προφίλ του Αλέξανδρου Νικολαΐδη στο Instagram, με ένα μήνυμα γραμμένο σε πρώτο χρόνο από τον ίδιο.
Τα συλλυπητήρια Πλεύρη
{https://twitter.com/thanosplevris/status/1580799440054808577?t=bR-sxjWjHo04vp4WDpE99w&s=19}
Με πληροφορίες από: National Cancer Institute & Dana-Farber Institute