Η καθηγήτρια ανέφερε σύμφωνα με την Επιτροπή το χαρακτηριστικό της εβδομάδας ήταν η σταθεροποίηση των ημερήσιων νέων διασωληνώσεων και των θανάτων της χώρας. Επίσης, συνεχίζεται η μείωση των νέων κρουσμάτων. Ειδικότερα, ο μέσος όρος των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες είναι 1500 κρούσμα ανά ημέρα.
Όσον αφορά τις νέες εισαγωγές σήμερα έχουμε περίπου:320 νέες κάθε μέρα ενώ πριν 2 εβδομάδες είχαμε 450 νέες εισαγωγές κάθε μέρα. Επίσης την τελευταία εβδομάδα είχαμε λιγότερα κρούσματα σε άνω των 65 ετών. Αυτό το γεγονός είναι «ευοίωνο» σύμφωνα με την καθηγήτρια.
«Οι κόποι όλων μας είχαν αποτελέσματα. Τα μέτρα έχουν αρχίσει να αποδίδουν» συμπλήρωσε.
Η πολύ αργή και μη αναμενόμενη μείωση των κρουσμάτων έχει ως αποτέλεσμα να πιέζονται οι ΜΕΘ. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα αν συνεχίσουμε με την σημερινή πορεία, θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους την ημέρα των Χριστουγέννων.
«Αυτό θα συνεχίσει εφόσον συνεχίσουν να βλέπουμε χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων και δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων μέσα στις γιορτές» πρόσθεσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Η σύγκριση με την ημέρα άρσης του 1ου lockdown
Η κ, Παπευαγέλου επιχείρησε μία σύγκριση των σημερινών επιδημιολογικών αριθμών με αυτούς στις 4 Μαΐου, όταν και υπήρξε άρση του πρώτου lockdown. Όπως διακρίνει κανείς είχαμε μία εντελώς διαφορετική επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας. Στις 4 Μαΐου είχαμε:
- 982 ενεργά κρούσματα έναντι 12.500 σήμερα
- 280 νοσηλευόμενους έναντι 3.300 περίπου σήμερα
- 35 διασωληνωμένους έναν 583 σήμερα
- 2 θανάτους ενώ σήμερα είχαμε 102
Επίσης, η κ. Παπαευαγγέλου, επιχείρησε μία παρόμοια σύγκριση για τη Θεσσαλονίκη. Στις 4 Μαϊου είχαμε μόνο 1 διασωληνωμένο ασθενή λόγω κορονοϊού ενώ σήμερα έχουμε 186 ασθενείς διασωληνωμένους στη συμπρωτεύουσα.
«Τα παραπάνω δεδομένα κραυγαλέα μας αποτρέπουν από οποιαδήποτε χαλάρωση» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι 2 βασικοί λόγοι που εμποδίζουν την άρση του lockdown