Η καθηγήτρια παιδιατρικής αναφέρθηκε στο πόσο σημαντικό είναι να κάνουμε υπομονή και να αποφύγουμε τον κίνδυνο του συγχρωτισμού σε κλειστούς και μη αεριζόμενους χώρους, όπως τα σπίτια μας, τα οποία αποτελούν ευκαιρία υπερμετάδοσης σε μόλις ένα βράδυ.
«Αν ένας από καλεσμένους μας είναι ασυμπτωματικός φορέας, τότε πολύ εύκολη η λοίμωξη μπορεί να μεταδοθεί σε όλους όσους είναι εκεί. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε την ανάγκη να είμαστε με μία μικρή παρέα λίγων ανθρώπων όταν βρισκόμαστε σε κλειστό χώρο». ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η καθηγήτρια προειδοποίησε ότι σύμφωνα με μαθηματικούς υπολογισμούς αν σε ένα διαμέρισμα 150 τετραγωνικών μαζευτούν 20 άτομα για περισσότερες από 4 ώρες ακόμα και αν όλοι οι παρευρισκόμενοι φοράνε μάσκα συνεχώς υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Αν μάλιστα, κανείς από τους καλεσμένους δε φοράει μάσκα και κάποιος «πιάσει και ένα τραγουδάκι» την ώρα της διασκέδασης αρκούν μόλις 8 λεπτά για να γίνει διασπορά.
«Γι΄αυτό είναι πολύ σημαντικό να μείνουν χαμηλά τα κρούσματα. Αν κρατήσουμε τις αποστάσεις θα πετύχουμε πάρα πολλά. Ακόμα και μία διασπορά σε ένα σπίτι να μειώσουμε, αυτό θα σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες οικογένειες με κρούσματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Έτσι, τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε ως πολλές ταυτόχρονες ασπίδες που η μία συμπληρώνει το άλλο, καθώς κανένα από αυτά δε λειτουργεί από μόνο του 100%». συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.
Γι΄αυτό κατέληξε ότι θα πρέπει στη χρήση της μάσκας, την υγιεινή των χεριών και τις αποστάσεις να προσθέσουμε και την αποφυγή του συγχρωτισμού.