Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα (26/2) από το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού που διαγνώστηκε στην Ελλάδα. Σχεδόν 3 μήνες μετά (17 Νοέμβρη 2020) το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Γουχάν της Κίνας, διαγνώστηκε στην Ελλάδα ο πρώτος άνθρωπος που είχε νοσήσει με SARS CoV-2.
Ένα χρόνο μετά, κόσμος και η Ελλάδα περιμένει να διαπιστώσει «αν η COVID 19 θα γίνει μία εποχική νόσος, με την έννοια ότι θα χρειαζόμαστε κάθε φθινόπωρο εμβόλιο όπως συμβαίνει με την περίπτωση της γρίπης», αναφέρει σε συνέντευξη του News4Health, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ),Kαθηγητής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μελέτιος – Αθανάσιος Δημόπουλος.
Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, λοιπόν, ήταν μία Ελληνίδα 38 χρονών από τη Θεσσαλονίκη, που είχε επισκεφθεί τη Βόρεια Ιταλία. Όπως ανακοινώθηκε από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα «η γυναίκα είναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται από ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, ενώ γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών της. Οι κοντινές επαφές της θα τεθούν οικειοθελώς σε απομόνωση». Η 38χρονη νοσηλεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ με ήπια συμπτώματα και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, είχε μεταβεί τότε άμεσα στη συμπρωτεύουσα.
Στις 11 Μαρτίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον κορονοϊό παγκόσμια πανδημία. Ο πρώτος θάνατος ασθενή με κορονοϊό στην Ελλάδα ανακοινώθηκε μία μέρα αργότερα στις 12 Μαρτίου του 2020. Επρόκειτο για έναν 66χρονο Έλληνα πολίτη, με υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος εισήχθη στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης του ΠΓΝ Πατρών στις 2 Μαρτίου 2020 και διασωληνώθηκε στις 6 Μαρτίου 2020. Ο 66χρονος ήταν ανάμεσα στους προσκυνητές που επέστρεψαν από τους Αγίους Τόπους και βρέθηκαν θετικοί στον νέο ιό.
Το πρώτο ήπιο κύμα για την Ελλάδα
Την ακριβώς επόμενη μέρα, στις 13 Μαρτίου το 2020, με ήδη 190 κρούσματα κορονοϊού ξεκίνησε το πρώτο lockdown στην Ελλάδα. Αυτή άρχισε να αίρεται στις 4 Μαΐου. Εκείνη την ημέρα η Ελλάδα μετρούσε συνολικά 2.632 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 146 θανάτους.
«Ειδικά στην αρχή είχαμε να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα. Είχαμε έλλειψη μέσων, είχαμε έλλειψη γνώσης. Ωστόσο, στην αρχή τα μέτρα ήτανε πιο αποτελεσματικά γιατί υπήρχε ο φόβος του άγνωστου, ενώ υπήρχε και το παράδειγμα της Ιταλίας που λειτούργησε αποτρεπτικά», αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Δημήτρης Παρασκευής.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η τήρηση των μέτρων στην πρώτη καραντίνα διατήρησε σε χαμηλά επίπεδα το επιδημιολογικό φορτίο μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Ας σημειωθεί ότι στη 1η Ιουλίου επιτράπηκαν όλες οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Στις αρχές Αυγούστου ξεκίνησε μία σταδιακή άνοδος των κρουσμάτων με τα συνολικά θετικά περιστατικά της πανδημίας να φτάνουν τα 10.317 και οι θάνατοι τους 266 την τελευταία μέρα του καλοκαιριού.
Το αποκορύφωμα της πανδημίας με ρεκόρ κρουσμάτων και θανάτων
Ακολούθησε ένα δίμηνο με σταθερή αύξηση των κρουσμάτων που οδήγησε στην απόφαση υποχρεωτικής χρήσης μάσκας παντού στις 3 Νοεμβρίου του 2020. 4 μέρες αργότερα ανακοινώθηκε η έναρξη του 2ου lockdown. Το αποκορύφωμα της πανδημίας για την Ελλάδα σημειώθηκε τον Νοέμβριο. Ημέρα ορόσημο αποτέλεσε η 14η Νοέμβρη όταν και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως ξεπεράσαμε τους 1.000 θανάτους COVID (1.035).
Ενδεικτικό είναι ότι 4 φορές μέσα στον Νοέμβριο κατεγράφησαν πάνω από 3 χιλιάδες κρούσματα με τον αριθμό ρεκόρ μέχρι και σήμερα να σημειώνεται στις 12 του μηνός (3.316). Η εκτόξευση των θανάτων ακολούθησε αυτήν των κρουσμάτων με το αρνητικό ρεκόρ απωλειών από COVID να καταγράφεται στις 28 Νοεμβρίου (121 θάνατοι). Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο 4ημερο του Δεκεμβρίου ο 7ημερος κυλιόμενος μέσος όρος θανάτων ήταν σταθερά στους 100. Στις 3 Δεκεμβερίου μετρήσαμε και τον μεγαλύτερο αριθμό διασωληνωμένων μέχρι σήμερα με 622 ασθενείς COVID να χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.
Το 2020 έκλεισε με την ελπίδα να έρχεται
Μετά τον Δεκέμβριο ακολούθησε μία ύφεση κρουσμάτων, καθώς τα αποτελέσματα του 2ου lockdown άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους. Παράλληλά, το 2020 έκλεισε με μία νότα αισιοδοξίας. Το εμβόλιο είχε φτάσει στη χώρα μας και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν στις 27 Δεκέμβρη. Είχε προηγηθεί η έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 21 Δεκεμβρίου του 2020.
Κάπως έτσι έκλεισε το 2020 με την Ελλάδα να μετράει 138.850 κρούσματα κορονοϊού και 4.838 θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Ας σημειωθεί ότι την τελευταία μέρα του έτους ο αριθμός των διασωληνωμένων είχε πέσει στους 438.
Ο Γενάρης κύλησε θετικά με μία πτώση των κρουσμάτων και την έγκριση του εμβολίου COVID της Moderna από τον EMA στις 6 Ιανουαρίου καθώς και του 3ου εμβολίου COVID (της AstraZeneca) στις 29 του ίδιου μήνα.
«Μακροπρόθεσμες προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν και σε μια κρίση θα πρέπει να σκέφτεσαι με γνώμονα την πρόληψη και την έγκαιρη λήψη μέτρων. Όταν υπάρχουν σημάδια έξαρσης ή ένδειξη ενός κύματος τα μέτρα θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα», υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευής στο News4Health.
Το νέο σκοτάδι αλλά και το φως στο τούνελ
Ωστόσο, στις αρχές Φεβρουαρίου άρχισε ξανά η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου η οποία οδήγησε στην ανακοίνωση 2.147 κρουσμάτων στις 23 Φλεβάρη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τις 2 Δεκεμβρίου που κατεγράφησαν στη χώρα μας πάνω από 2 χιλιάδες κρούσματα. Ενδεικτικό της αλλαγής στην επιδημιολογική κατάσταση μέσα σε ένα μήνα είναι ο 7ημερος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων. Ειδικότερα, στις 31 Γενάρη αυτός ο αριθμός έφτανε τα 724 ενώ στις 25 Φεβρουαρίου το νούμερο αυτό είχε εκτοξευτεί στα 1.498!
Ένα χρόνο ακριβώς μετά το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στη χώρας μας, μετράμε πια 186.469 θετικά περιστατικά και 6.410 θανάτους COVID.
«Χρειάζεται υπομονή για τους επόμενους δυό-τρεις μήνες έως ότου μπορούμε πραγματικά να βγούμε στο ξέφωτο και να αρχίσουμε να θεωρούμε ότι αφήνουμε πίσω μας αυτή την πανδημία», αναφέρει κ. Δημόπουλος.
Τούτων λεχθέντων, ο Φεβρουάριος μπορεί να θεωρηθεί ως ο μήνας που φάνηκε το φως στο σκοτεινό τούνελ της πανδημίας. Και αυτό γιατί οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα προχωρούν με γοργούς ρυθμούς, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να έχει ξεπεράσει το 8%.
Με τους εμβολιασμούς να φθάνουν πλέον τις 826.370, η ελπίδα είναι πως το 2021 θα είναι η χρονιά που θα φέρει τη λήψη της πανδημίας του κορονοϊού και την επιστροφή σε μια καθημερινότητα, που αναμφισβήτητα θα είναι εμπλουτισμένοι με μαθήματα ζωής.