Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, τις επόμενες μέρες αναμένεται να πιεστούν και τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αφού το επιδημιολογικό φορτίο στην κεντρικής Μακεδονία είναι υψηλό με 45 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού ανά ημέρα και περίπου 3 χιλιάδες ενεργά κρούσματα (ήπια επιβάρυνση) ενώ περίπου τα 2/3 βρίσκονται μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στη διάρκεια του 3ου κύματος, η επιβάρυνση της Κεντρικής Μακεδονίας έπεται της Αττικής. Σήμερα, όμως, ακόμα και μετά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών έχουμε ήδη μία κάλυψη κλινών ΜΕΘ COVID στην Κ. Μακεδονία στο 77%.
Η θετικότητα στην Επικράτεια επιτέλους σταθεροποιείται
Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην στην Επικράτεια τόνισε ότι είναι επιβαρυμένη αλλά για πρώτη φορά είναι σταθερό μετά από 7 εβδομάδες ανοδικής πορείας. Ο 7ημερος ημερήσιος κυλιόμενος μέσος είναι 2.500 και η επίπτωση νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια είναι 24 νέα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες
Η μέση ηλικία είναι σταθερή στα 44 έτη και εξακολουθούμε να βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων στα άτομα άνω των 75 ετών. Ο συνολικός αριθμός ενεργών κρουσμάτων στην Επικράτεια ανέρχεται στα 23.500 και παρατηρείται μία σταθεροποίηση σε ορισμένες Π.Ε. ενώ αυξητικές τάσεις σε άλλες.
Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιροκίνη, ο ρυθμός επιβάρυνσης των ΜΕΘ έφτασε το 10% την εβδομάδα που μας πέρασε. Στα θετικά είναι η αύξηση των αριθμών εξιτηρίων των συμπολιτών μας.
«Αυτό που ενδιαφέρει είναι ο δείκτης θετικότητας. Μας ενδιαφέρει η θετικότητα στα νοσοκομεία, όπου προσέρχονται άτομα με συμπτώματα και ακόμα περισσότερο η θετικότητα της τυχαίας δειγματοληψίας, όπως σε μία πλατεία» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου. Την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά ο δείκτης θετικότητας σταθεροποιήθηκε στο 6%.
Στα νοσοκομεία υπάρχει ιδιαίτερη πίεση, καθώς ο μ.ο. ημερήσιων εισαγωγών της περασμένης εβδομάδες έφτασε τις 470. Συνολικά, στην Επικράτεια, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID ξεπέρασαν τις 5 χιλιάδες ενώ 7/10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών.
Η επόμενη μέρα και η συζήτηση για χρήση διπλής μάσκας
Για το άνοιγμα της επόμενη μέρας μίλησε η κ. Παπαευαγγέλου. Η Επιτροπή περιμένει τη μείωση των νέων κρουσμάτων και τη σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών, «καθώς γνωρίζουμε ότι θα αργήσουμε να δούμε μείωση των νοσηλευόμενων ασθενών και της πίεσης του ΕΣΥ».
«Σε κανέναν μας δεν αρέσουν να κλείνουν και να ανοίγουν δραστηριότητες. Έτσι, η βασική στρατηγική είναι να εξασφαλιστεί κατά το δυνατόν όχι μόνο το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων μέσα στο άμεσο μέλλον αλλά και η αποφυγή επιστροφής σε περιοριστικά μέτρα ξανά σε μερικές εβδομάδες» συμπλήρωσε.
Οι γενικές αρχές, λοιπόν, περιλαμβάνουν: το σταδιακό και πολύ προσεκτικό άνοιγμα των δραστηριοτήτων που θα σχεδιαστεί με βάση κυρίως την επικινδυνότητα της κάθε δραστηριότητας συνυπολογίζοντας, όμως, τα εκπαιδευτικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που θα προκύψουν.
Στόχος είναι να αξιοποιηθεί σε κάθε περίπτωση η χρήση εξωτερικών χώρων. Στις δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους συνυπολογίζεται η επαφή με πολλούς ανθρώπους, όπως συμβαίνει στις υπηρεσίες επαφής με το κοινό καθώς και οι συνθήκες συνωστισμού σε εργασιακούς χώρους, ιδιαίτερα όταν αυτό γίνεται για πολλές ώρες της ημέρας.
Συζητείται η χρήση διπλής μάσκας σε χώρους ή σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε την καθολική χρήση μάσκας όταν συνωστιζόμαστε ακόμα και στην ύπαιθρο» κατέληξε.
Μειώθηκε πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να εισαχθεί σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του
Παρά τον αυξημένο αριθμό θανάτων που βλέπουμε, ο δείκτης θνησιμότητας ανά επιβεβαιωμένο κρούσμα είναι σταθερά μικρότερος του 5%. Συνεπώς, ο δείκτης θνησιμότητας δεν έχει μεταβληθεί. Αντίθετα, η πιθανότητα ενός νοσηλευόμενου ασθενή να κάνει εισαγωγή σε ΜΕΘ ή να χάσει τη ζωή του έχει μειωθεί. Πιθανότατα, λόγω βελτίωσης της ιατρικής προσέγγισης και φροντίδας των ασθενών COVID αλλά και μείωσης των κρουσμάτων στους ενήλικες άνω των 75 ετών λόγω των εμβολιασμών.
Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ δεν έχει παρατηρηθεί καμία αύξηση στο ποσοστό θανάτων στους κάτω των 65.
Το «δειλό μήνυμα αισιοδοξίας της Παπαευαγγέλου
Στο «Αττικόν» στη χθεσινή εφημερία είδαμε μία μείωση των νέων εισαγωγών σε 60 άτομα ενώ τις 2 προηγούμενες εβδομάδες ο μ.ο. εισαγωγγών λόγω COVID έφτανε τους 90.
«Χτες είχαμε μία φυσιολογική εφημερία. Βέβαια αναφέρομαι σε ένα δειλό μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί ίσως η χαμηλή προσέλευση να οφείλεται και στην αργία. Είναι κάτι που θα γίνει πιο εμφανές και τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε.