Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε το σκεπτικό πίσω από τη χορήγηση self test από τα φαρμακεία. Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα για 1 τέτοιο τεστ ανά εβδομάδα για τους επόμενους 2 μήνες. Το αυτοδιαγνωστικό τεστ αφορά σε υγιή και ασυμπτωματικά άτομα. Όταν ένας πολίτης έχει συμπτώματα λοίμωξης, το αρνητικό τεστ θα πρέπει πάντα να επιβεβαιώνεται και με ένα μοριακό έλεγχο.
Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ είναι κυρίως ρινικά τεστ ή τεστ λήψης σιέλου, με απλές οδηγίες χρήσης και ειδικά σχεδιασμένα για να τα χρησιμοποιήσει ο καθένας. Η διάθεσή τους θα ξεκινήσει στις αρχές Απρίλιου.
Στις πρώτες μέρες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί προτεραιότητα στα άτομα μέχρι 67 ετών, δεδομένου ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι εργασιακά ενεργή και μα ενδιαφέρει η επανεκκίνηση της αγοράς. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, τότε οι πολίτες με 2ο ταχύ τεστ που μπορεί να διεξαχθεί δωρεάν σε δημόσια δομή θα μπορούν να επιβεβαιώνουν το αρχικό αποτέλεσμα
Ο κ. Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι θα είναι υποχρεωτική η διεξαγωγή του τεστ σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, όπως στα σχολεία, στις επιχειρήσεις και στο λιανεμπόριο, την ακτοπλοΐα, τη ναυτιλία, στην εστία, στις επιχειρήσεις τουρισμού, στη μεταποίηση και στα δικαστήρια. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι υποχρεωτική θα είναι η χρήση self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Για τις λοιπές δραστηριότητες δε θα είναι αναγκαστική η χρήση.
Για τη δήλωση του θετικού αποτελέσματος θα λειτουργήσει η πλατφόρμα selftesting.gov.gr μέσω της οποίας θα παρέχονται όλες οι χρήσιμες πληροφορίες. Τέλος, όλα τα δικαιωμάτα κατοχυρώνονται με το επιβεβαιωμένο τεστ για κάθε πολίτη (π.χ. άδεια από το σχολείο, άδεια από εργασία).
O βαθμός αποτελεσματικότητας των self test
Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Yale στις ΗΠΑ, η εβδομαδιαία διάθεση τεστ στο σύνολο του πληθυσμού θα απέτρεπε 2,8 εκατ. μολύνσεις και 15 χιλιάδες θανάτους
Στη Σλοβακία, επίσης, η μαζική διάθεση αυτοδιαγνωστικών τεστ αντιγόνου σε 2 δόσεις μείωσε τον επιπολασμό της νόσου κατα 50% και βοήθησε σημαντικά στην ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ κυκλοφορούν ήδη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πληρούν τις ίδιες αυστηρές προδιαγραφές με τα rapid test.
Τα τεστ για την αποτελεσματικότητα των self test έχουν δείξει περισσότερο από 80% ευαισθησία και περισσότερο από 99% ειδικότητα μέσω μία διαδικασίας εκμάθησης δεν διαρκεί πάνω από 2-3 λεπτά μέσω ενός βίντεο.
«Τα self test είναι μία ευκαιρία έγκαιρης διάγνωσης, ασυμπτωματικών ή και προσυμπτωματικών ασθενών, δηλαδή ανθρώπων που θα αφήσουν συμπτώματα μέσα στις 2 επόμενες ημέρες. Έτσι, επιτυγχάνουμε έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των κρουσμάτων αλλά και ιχνηλάτηση των στενών τους επαφών με στόχο της διακοπή της αλυσίδας μετάδοσης» ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Το σκεπτικό πίσω από την αξιοποίηση των self test
«Με 1 τεστ κάθε εβδομάδα μπορούμε να σταματήσουμε τον ιό και να οδηγηθούμε με σχέδιο και ασφάλεια στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων. Στόχος αυτής της κίνησης σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό πολιτών είναι η επανεκκίνηση δραστηριοτήτων» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.
Τα self test είναι, δηλαδή, μία συμπληρωματική δράση στις δράσεις στοχευμένων και τυχαιοποιημένων ελέγχων κυρίως στην ανεύρεσή ασυμπτωματικών νοσούντων από COVID, «οι οποίοι δεν είχαν λόγο να εξεταστούν».
«1/3 φορείς κορονοϊού δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να τον γνωρίζουν» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία. Οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι συνδράμουν στον περιορισμό της νόσου. Ας σημειωθεί ότι το μέτρο υλοποιείται μετά από εισήγηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων.